Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karo pavojus auga: Izraelis planuoja pašaukti 75 000 atsargos karių

Artimuosiuose Rytuose bręsta karo pavojus. Izraelis skelbia ketinantis pašaukti net 75 000 atsargos karių. Dar ketvirtadienį skelbta, kad jų skaičius sieks 30 000, praneša spiegel.de.
Gazos ruože penktadienį aidėjo sprogimai
Gazos ruože penktadienį aidėjo sprogimai / Reuters/Scanpix nuotr.

Sena istorija įgavo stiprų pagreitį. Trečiadienį Izraeliui nukovus karinį teroristinės grupuotės „Hamas“ lyderį, pastaroji taip pat atsakė smurtu. Pirmąkart po 20 metų raketa atskriejo į Tel Avivą ir net į šventąjį miestą – Jeruzalę. Dėl nesiliaujančio apšaudymo Izraelis ketvirtadienį paskelbė ketinantis pašaukti 30 000 karių. 

Pakeliui į Gazos ruožą penktadienį buvo matyti tankai ir kita sunkioji technika, ginklus jau paėmė 16 000 atsargos karių. Planuojama, kad jų skaičius tik augs. Kaip pranešė vyriausybės sekretorius Zvi Hauser, planuojama pašaukti 75 000 atsargos karių. Šį pasiūlymą turi patvirtinti visi ministrų kabineto nariai. 

Tarp Izraelio ir radikalios palestiniečių grupuotės įtampa vis auga. Jeruzalės vyriausybė sustiprino savo pasirengimą galimam įsiveržimui į šalį. Izraelio kariuomenės atstovas penktadienį pranešė, kad bus užtverti trys iš Gazos ruožo einantys ir netoli jų esantys keliai. 

Penktadienį vakare Izraelio Gynybos ministerijoje susirinko saugumo komiteto nariai, vadovaujami premjero Benjamino Netanyahu. Susitikime kalbama apie galimą puolimo stiprinimą. 

Didžioji Britanija įspėjo Izraelį dėl galimų pasekmių. Esą Izraelio vyriausybė puikiai žino, kad praeityje patyrė daug nuostolių ir pasaulyje sulaukė daug paramos ir užuojautos. Užsienio reikalų ministras Williamas Hague neatsakė, ar Didžioji Britanija ketina pasmerkti Izraelio puolimą Gazos ruože. „Turime įvertinti abiejų pusių veiksmus, o ne tik vieną“, – sakė jis.

Kaip jau buvo skelbta, penktadienį Tel Avive antrą kartą nuaidėjo garsus raketos sprogimas, o sirenos buvo įjungtos antrą dieną iš eilės. Šiame mieste sirenos nekaukė jau dvidešimt metų. Kaip pasakojo Lietuvos ambasadorius Izraelyje Darius Degutis, Tel Avivas buvo laikomas saugiu miestu, o dabar žmonės sukluso ir pajuto pavojų.

Dėl paaištrėjusio konflikto penktadienį Italijoje, Graikijoje ir kitose šalyse prasidėjo ten gyvenančių palestiniečių protestai. Jie ragina liautis Izraelį atakavus Gazos ruožą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas