Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karo Sirijoje stebėjimas pro žiūronus tampa laisvalaikio pramoga Izraelyje

Nors daugeliui žmonių karas kelia nerimą ir blogas emocijas, tačiau kai kuriems jų mūšių stebėjimas tapo pramoga ir neįprastu savaitgalio praleidimo būdu. Nuo šiaurės rytų Izraelyje esančių Golano aukštumų atsiveria Kuneitros slėnis, kuriame vyksta Sirijos armijos mūšiai su sukilėlių pajėgomis. Karo stebėjimas tapo mėgstamu tiek vietos gyventojų, tiek turistų užsiėmimu, rašo dienraštis „Haaretz“.
Mergina Golano aukštumose stebi karą Sirijoje
Mergina Golano aukštumose stebi karą Sirijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pilietinis karas Sirijoje įsiplieskė prieš pustrečių metų, o pastarosiomis dienomis Kuneitros slėnyje susirėmimai itin nuožmūs – sukilėliai perėmė pasienio su Izraeliu kontrolę ir žygiuoja į šiaurę.

Kai kurie po Golano aukštumas keliaujantys turistai arba vietos gyventojai dažnai naudojasi mokamais žiūronais, esančiais apžiūros punktuose, iš kurių atsiveria vaizdas į slėnį. Kita grupė žmonių leidžia dienų dienas kavinėse traukdami kaljaną ir gerdami kavą bei stebėdami besikeičiančią situaciją Sirijoje.

Tiesa, dauguma stebėtojų yra susirūpinę veiksmais Kuneitros slėnyje, nes jie kelia grėsmę iki šiol laikytoms saugiausioms Izraelio sienoms. Iš viso Golano aukštumose egzistuoja trys populiariausios vietos stebėti karui Sirijoje – Kuneitros apžvalgos aikštelė, Bentalo kalno apžvalgos aikštelė ir „Oz 77“ karinis sargybos postas.

Vietos gyventojas Elis pastebėti karo veiksmų atkeliauja beveik kiekvieną dieną. Jis mano, kad karo stebėjimas yra įdomus užsiėmimas laisvu metu: „Tai prilygsta žaidimo stebėjimui".

Visose šiose vietose susirinkę smalsuoliai stebi karo dinamiką – kas valandą besikeičiančią padėtį slėnyje. Stebėtojai mato, kaip kiekviena kovojanti pusė ant užimtų pastatų pakabina savo vėliavas ir mato kur leidžiasi raketos bei kuriomis kryptimis šaudo minosvaidžiai. Į dangų kylantys dūmus išduoda kuriose vietose neseniai įvyko sprogimai.

Kodėl kai kurie žmonės nusprendžia stebėti kaimyninėje šalyje vykstantį karą? Kiekvienas jų įvardija vis kitus argumentus.

„Norime pamatyti, kaip viskas čia blogai“, – teigė iš Jeruzalės atkeliavęs Avis.

Turistiniame žygyje po Golano aukštumas dalyvaujanti Cindy Kish tikino besidžiaugianti, kad gidas sustabdė grupę pažiūrėti karo veiksmų: „Mes krikščionys, svarbu, kad pamatėme, kas vyksta. Sirijoje persekiojami mūsų krikščionys broliai ir seserys“.

Vietos gyventojas Elis pastebėti karo veiksmų atkeliauja beveik kiekvieną dieną. Jis mano, kad karo stebėjimas yra įdomus užsiėmimas laisvu metu: „Tai prilygsta žaidimo stebėjimui. Viena pusė šaudo į kitą“.

Elis priduria, kad jam patinka žiūrėti kiekvieną dieną besikeičiančius vaizdus karo lauke. Vis dėlto, ne visiems vietiniams karas reiškia vien tik pramogą. Kai kurie jų ne juokais susirūpinę dėl Izraelio saugumo. Vienas tokių yra teisininkas Ziadas, gyvenantis didžiausiame Golano aukštumų mieste Druze.

„Atvykau, nes man neramu, kad sukilėliai gali perimti sienos perėjimo punktų kontrolę“, – vizito karo stebėjimo aikštelėje priežastį įvardijo Ziadas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas