Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kartoja seną melagieną: vakcinos neva keičia DNR

Su informacinės RNR (iRNR) vakcinų nuo COVID-19 atsiradimu rinkoje, socialinius tinklus užplūdo masė melagienų neva šios gali pakeisti skiepijamo asmens DNR. Mokslininkai jau ne kartą įrodė, kad tai neįmanoma.
Vakcina
Vakcina / Unsplash nuotr.

Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose dalijamasi Tuckerio Carlsono interviu ištrauka, kurioje jis pareiškia, kad vakcinos esą „keičia žmogaus DNR“.

Žurnalistas, buvęs „Fox News“ laidų vedėjas yra žinomas dėl konservatyvių pažiūrų, paramos buvusiam prezidentui Donaldui Trumpui bei interviu su Vladimiru Putinu.

Pats duodamas interviu jis kalbėjo apie tai, kad po pandemijos išaugo alkoholio ir narkotinių medžiagų vartojimas, žmonės leido save uždaryti namuose, padaugėjo depresinių susirgimų.

„Jei yra vaistas, kuris potencialiai gali pakeisti žmogaus DNRl ir, manau, kad yra įrodymų, jog gali, kodėl neturėtume pamatyti pokyčių žmonių elgesyje?“ – kalbėjo T.Carlsonas.

„IMAGO“/„Scanpix“/Žurnalistas Tuckeris Carlsonas
„IMAGO“/„Scanpix“/Žurnalistas Tuckeris Carlsonas

Sena melagiena

T.Carlsonas kartoja populiarią sąmokslo teoriją, esą vakcinos nuo COVID-19 (sukurtos kompanijų „Pfizer“/„BioNTech“ ir „Moderna“ bei paremtos informacine RNR) pakeis žmogaus DNR. Tačiau tai nėra tiesa.

Pavyzdžiui, „Pfizer“/„BioNTech“ vakciną sudaro SARS-CoV-2 spyglio baltymą koduojanti iRNR, keturi skirtingi lipidai (šios vandenyje netirpios molekulės supa iRNR ir užtikrina, kad ji nesuirtų), keturios skirtingos druskos (jos užtikrina, kad vakcinos pH būtų panašus į organizmo pH ir vakcina nepažeistų ląstelių), cukrus.

Nė viena iš šiuo metu naudojamų ar bandymų stadiją pasiekusių vakcinų, sukurtų pagal iRNR technologiją, negali pakeisti DNR.

Iš tiesų iRNR paremtos vakcinos nuo COVID-19 neturi sąlyčio su DNR.

Paprastai kalbant, tai yra instrukcija ląstelei, kaip gaminti baltymą ar jo dalį.

Ląstelių branduoliuose pagal DNR esančią informaciją nuolat gaminama iRNR.

Ji keliauja į ląstelės citoplazmą, kurioje pagal užkoduotą informaciją sintetinamas atitinkamas organizmui reikalingas baltymas.

Šios vakcinos veikia panašiai – įterpia iRNR į ląstelės citoplazmą.

SARS-CoV-2 spyglio baltymą koduojančią iRNR „praryja“ imuninės ląstelės, kurios galiausiai stimuliuoja B limfocitus pradėti gaminti antikūnus.

Kitaip tariant, iRNR iš vakcinos moko mūsų ląsteles gaminti baltymą, kuris paskatina imuninį atsaką.

Vos patekusi į ląstelę, ji suyra, net nepasiekusi ląstelės branduolio, kur yra DNR.

Siekia šviesti visuomenę

Oksfordo universiteto Vakcinų informaciniame projekte aprašomos virusinių vektorių vakcinos („AstraZeneca“ ir „Janssen“) ir iRNR vakcinos („Pfizer“ ir „Moderna“):

„Dėl genetinės medžiagos įšvirkštimo kilo klausimų dėl šių vakcinų naudojimo, pavyzdžiui, ar jos nekeičia jas gaunančių asmenų DNR. Tačiau tai neįmanoma, nes vakcinos kodas negali būti įtrauktas į organizmo DNR“, – tvirtina mokslininkai.

Visame pasaulyje naudojamos iRNR vakcinos vakcinos veikia suteikdamos organizmui genetinį kodą, kad šis pagamintų spyglio baltymą, esantį COVID-19 viruso paviršiuje. Tuomet imuninė sistema reaguoja į šį baltymą, t. y. greitai jį atpažįsta ir sunaikina, jei dar kartą su juo susiduria.

Kita COVID-19 vakcina „VidPrevtyn Beta“ buvo patvirtinta 2022 m. gruodžio mėn. Tai rekombinantinė vakcina, o tai reiškia, kad ji nepateikia organizmui genetinių nurodymų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Mobilus vakcinavimo punktas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Mobilus vakcinavimo punktas

Kiekiai per maži

Filadelfijos vaikų ligoninės Vakcinų mokomojo centro direktorius Polas Offitas, kuris yra JAV maisto ir vaistų administracijos (FDA) patariamojo komiteto dėl COVID-19 vakcinų narys sako, kad dėl iRNR vakcinų gamybos būdo galutiniame produkte yra nedidelis kiekis DNR, tačiau tai būdinga bet kuriai ląstelėse auginamai vakcinai, įskaitant tymų ir vėjaraupių vakcinas.

Vienoje vakcinos dozėje yra „nedideli kiekiai“ DNR (nuo milijardinės iki trilijoninės gramo dalies), „kurie yra visiškai nekenksmingi dėl kelių priežasčių“, – teigia ekspertas.

Norėdami sukurti iRNR vakciną nuo COVID-19, mokslininkai pradeda nuo apvalių DNR gabalėlių, vadinamų plazmidėmis, kuriose yra ligą sukeliančio SARS-CoV-2 viruso smaigalio baltymo genas.

Plazmidės padauginamos į milijardus kopijų bakterijų viduje, o paskui pridedama cheminių medžiagų, kad jos išsiskirtų iš bakterijų.

Plazmidėms supjaustyti į linijinius DNR gabalėlius, kuriuose koduojamas spyglio baltymas, naudojami fermentai, o kitas fermentas paverčia šią DNR į iRNR.

Dar vienas fermentas pridedamas likusiai DNR susmulkinti į mažus nekenksmingus fragmentus.

123RF.com nuotr./DNR
123RF.com nuotr./DNR

15min verdiktas: melas. Vakcinos nekeičia DNR.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas