Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 09 /12:55

Sakartvelo lietuvė apie „užsienio agentų“ įstatymo atšaukimą: tai – dar ne galutinė pergalė

Sakartvelo valdančioji partija pareiškė, kad atsisakys prieštaringai vertinamo įstatymo projekto dėl „užsienio agentų“. Tokį sprendimą valdantieji priėmė po to, kai po dviejų naktų smurtinių protestų ir kritikos, kad įstatymo projektą įkvėpė panašus Rusijos įstatymas, kuris buvo naudojamas siekiant užgniaužti opoziciją, kilo įnirtingas pasipriešinimas.
Protestas Sakartvele
Protestas Sakartvele / AP/„Scanpix“ nuotr.

Partija „Gruzijos svajonė“ pareiškime teigė, kad „atsiims įstatymo projektą, kuriam pritarė be jokių išlygų“. Ji nurodė, kad reikia mažinti „konfrontaciją“ visuomenėje.

„Matome, kad priimtas įstatymas sukėlė diskusijų visuomenėje. „Melo mašina“ sugebėjo pateikti įstatymo projektą neigiamoje šviesoje ir suklaidinti tam tikrą visuomenės dalį. Įstatymo projektui buvo melagingai suteikta „rusiško įstatymo“ etiketė, o jo priėmimas per pirmąjį svarstymą dalies visuomenės akyse buvo pristatytas kaip nukrypimas nuo europinio kurso“, – sakoma pranešime.

Be to, įstatymo projekto iniciatoriai pažadėjo geriau paaiškinti visuomenei jo priėmimo tikslą. Šiuo tikslu jie planuoja susitikimus su visuomene ir „pranešti visą tiesą apie kiekvieną klausimo detalę“.

Tūkstančiai protestuotojų šalyje dvi dienas mitingavo prieš teisės aktą, kuris, kaip manoma, reiškia autoritarinį posūkį ir galėjo pakenkti Tbilisio pastangoms įstoti į ES.

VIDEO: Sakartvele per protestus sulaikyti 66 žmonės, sužeista 50 policininkų

Trečiadienį Sakartvelo sostinėje į gatves išvesti šimtai policijos pareigūnų, kurių daugelis turėjo riaušių malšinimo skydus, naudojo vandens patrankas ir ašarines dujas per susirėmimus su protestuotojais. Prie parlamento Tbilisyje buvo suimta daugiau kaip 60 protestuotojų.

Anksčiau tūkstančiai žmonių išėjo į gatves mitinguoti prieš siūlomą įstatymą, pagal kurį visos organizacijos, gaunančios daugiau kaip 20 proc. lėšų iš užsienio, privalėtų registruotis kaip „užsienio agentai“ arba joms grėstų didelės baudos.

VIDEO: Trečiadienio protesto pradžia Sakartvelo sostinėje Tbilisyje

Šį teisės aktą remia valdančioji partija „Gruzijos svajonė“. Panašus 2012 m. įstatymas Rusijoje buvo naudojamas Vakarų finansuojamoms NVO ir žiniasklaidai slopinti.

ES delegacija Sakartvele giria valdžios sprendimą

Europos Sąjungos delegacija Sakartvele ketvirtadienį pareiškė palankiai vertinanti valdančiosios partijos sprendimą atšaukti prieštaringai vertinamą „užsienio agentų“ įstatymo projektą, dėl kurio dvi dienas vyko protestai.

„Sveikiname valdančiosios partijos pareiškimą atšaukti teisės akto projektą dėl „užsienio įtakos“. Raginame visus Sakartvelo politinius lyderius tęsti proeuropietiškas reformas,.. kad Sakartvelas įgytų kandidato statusą“, – sakoma pareiškime socialiniuose tinkluose.

Neplanuoja nutraukti protestų

Nors prie protestų prisijungę Sakartvelo gyventojai ir partneriai Vakaruose džiaugiasi valdžios pareiškimu dėl įstatymo projekto atšaukimo, trylika metų šalyje gyvenanti Renata Skardžiūtė-Kereselidzė, Tbilisyje įsikūrusio Sakartvelo politikos instituto direktoriaus pavaduotoja, atkreipė dėmesį, kad „kartvelai kol kas džiaugiasi atsargiai“.

Spėjama, kad tokį sprendimą nuspręsta priimti dėl iššauktų didelio masto visuomenės protestų, politinio spaudimo šalies viduje ir už jos ribų.

Asmeninio archyvo nuotr./Sakartvelo politikos instituto direktoriaus pavaduotoja Renata Skardžiūtė-Kereselidzė
Asmeninio archyvo nuotr./Sakartvelo politikos instituto direktoriaus pavaduotoja Renata Skardžiūtė-Kereselidzė

Analitinių tyrimų centro ekspertė neabejojo, jog valdančioji partija „pamatė šios iniciatyvos žalą tiek jos pačios populiarumui ir galimybei veikti, tiek visos šalies įvaizdžiui“.

„Kol kas pilietinė visuomenė džiaugiasi labai atsargiai, nes tai tėra tik viešas pareiškimas. Po jo turėtų sekti tam tikri konkretūs žingsniai, tačiau to padaryta dar nebuvo. Visų pirma, įstatymų projektas jau yra išsiųstas į Venecijos komisiją – jį reikėtų iš ten atsiimti. Tam, kad jis iš tiesų būtų atšauktas, turėtų įvykti antrasis balsavimas“, – sakė R.Skardžiūtė-Kereselidzė.

Jos teigimu, šiuo metu vyksta uždaras partijos „Sakartvelo svajonė“ posėdis ir už poros valandų turėtų būti paskelbtas jų spaudos pranešimas, leisiantis apie situaciją suprasti kažkiek daugiau.

Moteris pažymėjo, kad tarp protesto organizatorių ir pilietinės visuomenės iniciatorių vyrauja nuomonė, kad labai svarbu toliau išlaikyti spaudimą, kol valdžios pažadai virs tikrove, nes „pasitikėjimo dabartiniais pareiškimais nėra“.

„Žinoma, tai svarbu, tai labai didelė pergalė, bet kol tai nevirs realybe, tol žmonės nenutrauks protestų“, – pridūrė R.Skardžiūtė-Kereselidzė.

Skelbiama, kad kitas protestas Sakartvelo sostinėje Tbilisyje yra planuojamas ketvirtadienio vakarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas