Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karybos ekspertas: jau po savaitės Ukrainoje matysime visiškai kitą vaizdą

Vokietijos naujienų portalas DW pakalbino „Chatham House“ karo apžvalgininką Mathieu Boulegu. Jis pakomentavo, kaip Ukraina priešinasi Rusijos puolimui, kokios yra Kijevo gynėjų galimybės, bei tai, ar šaliai negrės visiška okupacija.
Rusija tęsia karinius veiksmus Ukrainoje
Rusija tęsia karinius veiksmus Ukrainoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Rusija Ukraina Karas

– Karinė situacija šiuo metu atrodo sudėtinga Ukrainos kariuomenės atžvilgiu. Kaip jūs vertinate padėtį?

– Situacija nėra tokia beviltiška. Taip, Rusijos kariuomenė turi pranašumą, tačiau kai kuriose vietose Ukrainos ginkluotosios pajėgos sugebėjo sustabdyti įsiveržimą. Rusijos kariai bando slopinti Ukrainos oro gynybą, tačiau šalies kariai kovoja dėl kiekvieno kvadratinio metro, bandydami suvaldyti puolimą dar pirmajame etape.

– Ar Ukrainos pajėgos turi galimybių apsaugoti Kijevą?

– Padėtis Kijeve sudėtinga. Rusai tikriausiai bandys apsupti Kijevą iš kelių strateginių krypčių, o tada arba išlaikys apgultį, arba įžengs į miestą, priklausomai nuo pasipriešinimo lygio.

Kyla klausimas, ar Rusija forsuoja įvykius, ar stengsis įžengti į Kijevą greitai. Ar jie galėtų sau leisti ilgalaikę apgultį? Kova gali būti arba labai greita, arba ilga ir labai kruvina.

– Jūsų manymu, koks Rusijos planas dėl veiksmų Ukrainoje? Koks galutinis tikslas – visiška ar tik dalinė okupacija?

– Sunku pasakyti. Rusija turi Ukrainos karinės geografijos žemėlapį. Sėkmingam jų plano įgyvendinimui trukdo Ukrainos pajėgų gebėjimas priešintis. Rusijos planams taip pat gali sukliudyti Vakarų atsakas, jei jis būtų realus – Kremlius persvarstytų galimą kaštų ir naudos santykį.

Dar vienas itin svarbus niuansas – Rusijos pajėgų pasiruošimas kovoti. Kol kas galima teigti, kad Rusija turi maksimalų planą – jie, greičiausiai, pasistengs įsiveržti kaip įmanoma giliau į Ukrainos teritoriją, turėdami aiškų įsivaizdavimą, kaip turėtų baigtis karas. Tačiau visa tai priklausys nuo pasipriešinimo lygio.

VIDEO: Vaizdo įraše iš Kijevo – nuožmus mūšis daugiabučių kieme

– Tai reiškia, kad Rusijos planas – visiška Ukrainos okupacija ir šalies valdžios pakeitimas?

– Nesu tikras, ar tikslas yra visiškai okupuoti šalį. To kaina gali būti per didelė. Bet, manau, atsižvelgdami į Ukrainos pajėgų pasipriešinimą, jie nusprendė kuo greičiau paimti Kijevą, kad „nukirstų galvą“ šaliai. Tai gali visiškai pakeisti situaciją.

– Tarkime, Rusija okupuotų Ukrainą. Ar pavyktų ją išlaikyti, ar tai būtų kaip Čečėnijoje ar Afganistane?

– Ukrainos ginkluotosios pajėgos, teritorinė gynyba, kiekvienas gyventojas kovos už savo tėvynę. Jie kovos ir mirs už savo šalį. Rusijos generolai į tai atsižvelgė. Judėdami sausuma, jie vykdys vis daugiau kontrrezistencijos operacijų. Jie jau sulaukė rimto ukrainiečių pasipriešinimo.

– Kuo Vakarai galėtų padėti Ukrainai? Jei ginklais, tai kokiais?

– Sudėtingas klausimas. Rusija, bandydama užkirsti kelią ginklų tiekimui Ukrainai, paskelbė, kad mūsų veiksmai gali būti panaudoti prieš mus ir sukelti eskalaciją. Rusija gali tai panaudoti prieš mus ir pasakyti, kad kadangi mes tiekiame ginklus, taip pat esame karo veiksmų bendrininkai, kariaujame su Rusija. Tai labai pavojingas eskalavimas.

VIDEO: V.Zelenskis vėl kreipėsi į tautą: esu čia, ginsime savo valstybę

Sprendžiant iš prezidento V.Putino retorikos, kuomet jis užsiminė apie branduolinio ginklo panaudojimo galimybę, tai itin pavojingas momentas. Tai reikalauja apmąstymų Vakaruose. Bet tai nereiškia, kad esame neįgalūs. Galime ir turime padėti kibernetinio saugumo srityje, kovoti su dezinformacija, kuri taip pat yra karo forma, ir teikti finansinę pagalbą. Taip pat nepaprastai svarbu padėti nukentėjusiems nuo karo, pabėgėliams.

– Ukraina buvo pasiruošusi tokiai įvykių eigai ar tam neįmanoma pasiruošti?

– Tam pasiruošti neįmanoma. Manau, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos yra kiek įmanoma pasirengusios. Jie pasirengę kovoti iki mirties, ko negalima pasakyti apie Rusijos kariuomenę. Yra požymių, kad Rusijos kariai neturi karinės dvasios – šalyje šauktiniai verčiami pasirašyti sutartis dalyvauti karo veiksmuose. Tam tikra prasme tai yra desperatiškas žingsnis, kovojant su silpnesne, bet itin motyvuota kariuomene.

Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Į Europą besitraukiantys ukrainiečiai
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Į Europą besitraukiantys ukrainiečiai

– Kaip prognozuotumėte artimiausių dienų ir savaičių įvykius?

– Manau, kad artimiausiomis dienomis išvysime mūšius dėl Kijevo, kai Rusijos kariai veršis iš pietų ir kitų krypčių.

Tuomet prasidės antrasis etapas, plataus masto invazija, tai tik laiko klausimas. Kai ukrainiečių gebėjimas atremti atakas iš oro bus visiškai nuslopintas, kuomet Rusija sugebės pažeisti karinę susisiekimo sistemą, antrasis etapas prasidės iš esmės.

Po savaitės Ukrainos karinė geografija bus visiškai kita.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?