Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
01 02 /10:59

Karybos ekspertas: Kremlius šį įvykį išnaudojo savo propagandai

„Iki dabar nesu tikras, ar prieš kelias dienas įvykęs Belgorodo miesto Rusijoje apšaudymas nebuvo klaida. Techninė, politinė, ar net dėl rusų dezinformacijos – bet klaida“, – sako karybos ekspertas Egidijus Papečkys savo kasdienėje karo apžvalgoje.

Pasak jo, Kremlius tai labai vykusiai išnaudojo savo propagandai. „Antra, tai tik padeda sutelkti Rusijos visuomenę ir, trečia, Rusijos valdžia peržengė tą gana pavojingą liniją, kai galima tikėtis visuomenės nepasitenkinimo dėl neapgintų civilių, ir dėl „per mažo atsako“, – tvirtina karybos ekspertas.

Kremlius netgi sugebėjo nutempti klausimą į JTO – gavosi kurioziška situacija, kai agresorius apkaltino savo auką, kad ši ginasi. „Aišku, pasekmių tai nesukėlė, bet Rusijos propagandai tokie atvejai labai reikalingi santykiuose su visomis kitomis abejingomis ar bekiaušėmis valstybėmis“, – tvirtino jis.

Tame yra ir gera pusė – rusus labai sunervino čekų išreikšta pozicija, kad JTO galima svarstyti tik Rusijos kapituliacijos klausimą.

Kremliaus propaganda vis dažniau rodo samdinius iš kitų valstybių, kurie kariauja Ukrainoje. Tai – žmonės iš neturtingų šalių, kuriems mokamas atlygis rubliais yra labai didelis. Be pavienių samdinių ir Kubos ar Afrikos, gana daug kaimyninių Azijos gyventojų, pastebi E.Papečkys.

Nemažai jų iš Rusijos suburtos Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos, Nepriklausomų valstybių sandraugos ar Eurazijos ekonominės sąjungos narių, bet, šios tarsi ir sąjunginės valstybės kelias savo piliečiams baudžiamąsias bylas ir juos teisia už samdinio tarnybą Rusijos armijoje.

„Neseniai rašiau apie 6,5 m. įkalintą Kazachstano pilietį, o dabar minimas ne pirmas atvejis, kai remiantis teisiniu prašymu Rusijoje sulaikomas ... agresoriaus gretose kariaujantis Uzbekijos pilietis. Žinoma, juos paleidžia, bet tai labai gerai iliustruoja, kokios imitacinės yra visos šitos Rusijos buriamos sąjungos ir kokia realiai mažas užsienio valstybių palaikymas“, – kalba karybos ekspertas.

Pasak jo, labai sustiprėjo abipusės užnugario taikinių atakos – ukrainiečių dronai taip pat dešimtimis atakuoja Rusijos teritoriją, o į jautriausius taškus smogiama raketomis.

Fronte didesnių pasikeitimų nėra, rusų pasiekimai vis dar yra taktiniai ir nedideli. Tačiau karas ir toliau yra kruvinas ir sekinantis. Tokį jį matysime ir toliau.

Kremliaus režimas turi ir vidinių problemų. Visų pirma, toliau nekontroliuojamai stiprėja nacionalinė priešprieša tarp Rusijos piliečių ir atvykusių imigrantų iš pasienio Azijos valstybių bei Kaukazo. Kiekvienas atvejis sukelia vis didesnį rezonansą Rusijos visuomenėje.

Anot eksperto, tai toli gražu nenuvers režimo, bet padėtį apsunkins. Kremlius bus priverstas stiprinti valdžios gniaužtus. Ką jau dabar daro – pradėta periminėti įvairius okupuotose Donecko ir Luhansko teritorijose susiformavusius vietiniams vadukams pavaldžius dalinius. „Kai kurie jų pradėti pervedinėti į Vidaus reikalų ministerijos sudėtį, kur bus „nukapotos“ vadukų galvos ir pilnai perimta dalinių kontrolė. Iš esmės tai gerai, nes tai vieni labiausiai patyrusių karinių vienetų“, – sako E.Papečkys.

Pasak jo, ateinantys metai tikrai bus nelengvi Ukrainai. Jie būtų nelengvi bet kokiu atveju, nes dveji metai karo veiksmų padarė per didelių nuostolių ir jaučiamas neišvengiamas nuovargis.

„Tačiau karai trunka ir gerokai ilgiau, o Ukraina sulaukia tokios paramos, kokios nėra gavusi nė viena valstybė ir, esu tikras, kad ta parama nenutruks. Laukia nelengvi metai, bet ar praėję dveji buvo lengvesni? Net ir pergalė bus labai nelengva, ir dėl jos bus pakankamai sunku susitarti tarpusavyje. Bet ją teks iškovoti, šis karas lygiosiomis nepasibaigs“, – apibendrina karybos ekspertas.

VIDEO: Po Rusijos apšaudymo be elektros liko ketvirtis milijono žmonių Kyjivo regione

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas