Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karybos ekspertas: Rusija taip sąmoningai aštrina padėtį

Rusija, apšaudydama taikinius prie pat NATO valstybės sienos, sąmoningai aštrina padėtį. Taip sako karybos ekspertas Egidijus Papečkys savo kasdienėje karo apžvalgoje.“
Rusijos kariai
Rusijos kariai / „IMAGO“/„Scanpix“

„Fronte vyksta itin intensyvūs ir sunkūs mūšiai. Kaip ir anksčiau, svorio centras yra prie Bachmuto, Marjinkos ir Avdijivkos. Prie pastarojo miesto išlieka Ukrainos pajėgų apsupimo grėsmė, todėl ukrainiečiai nuolat permeta naujus pastiprinimus, kontratakuoja ir neleidžia rusams uždaryti apsupimo žiedo“, – sako ekspertas.

AFP/„Scanpix“ ir Liberalų Sąjūdžio nuotr./Egidijus Papečkys
AFP/„Scanpix“ ir Liberalų Sąjūdžio nuotr./Egidijus Papečkys

Zaporižios kryptyje, kuriame vykęs ukrainiečių puolimas nepasiekė savo tikslų, abi pusės itin aktyviai viena kitą atakuoja. Chersono srityje rusai ir toliau apšaudo placdarmą, aktyvesni puolimai ant žemės nevyksta.

Pasak rusų, naktį ir paryčiais, su kelių valandų skirtumu, virš Maskvos numušti du ukrainiečių bepiločiai, o iš viso virš Kalugos ir Maskvos sričių numušti 9 bepiločiai.

„Kremlius sako, kad tai mėginimas įvykdyti teroristinį aktą. Ukraina kelis kartus per dieną atakuota bepiločiais „Shahed“ ir raketomis, bet rusams jų pačių veiksmai nusikalstami neatrodo“, – pastebi E.Papečkys.

„Vienas bepilotis praskriejo taikinį, nukrito ir sprogo Rumunijos teritorijoje. Laimė, niekas nenukentėjo, bet Rusija, apšaudydama taikinius prie pat NATO valstybės sienos, sąmoningai aštrina padėtį – puikiai žino, kad dėl atsitiktinai nukritusio bepiločio ar raketos NATO karine jėga neatsakys. Ne todėl, kad ko nors „bijotų“, o todėl kad dėl tokių incidentų karai nepradedami“, – akcentavo karybos ekspertas.

Pasak jo, Volodymyro Zelenskio vizitas į Argentiną davė nedidelį, bet reikalingą rezultatą – pažadėta perduoti ukrainiečiams du sraigtasparnius Mi-17E.

„Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas teigė, kad Ukrainos fronte yra 617 tūkst. karių, iš kurių 244 tūkst. – mobilizuoti rezervistai, likę – profesinės tarnybos kariai ir įvairaus plauko savanoriai bei samdiniai. Rusijos pajėgos Ukrainoje šiuo metu sustiprėjusios ir pasiruošusios dominuoti visą žiemą, besitikinčios išlaikyti persvarą ir pavasarį“, – sako analitikas.

Anot jo, tai reiškia, kad laukia sunki kova, ukrainiečiams tiesiog būtina agresorių iki vasaros išsekinti, kad rusai neturėtų galimybės didesniems puolimams manevrinėmis pajėgomis, kai orai bus tam palankūs.

„Žinoma, idealiausiu atveju patys ukrainiečiai sutelks pajėgas puolimui, bet labai gali būti, kad tokios persvaros kaip šiemet vasarą Ukrainos pajėgos 2024 m. neįgis. Ypač jeigu karinė parama nebus stipriai padidinta ir pagreitinta“, – reziumuoja karybos ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas