Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karybos ekspertas – apie rusų piloto nužudymą: įsivaizduojate, kaip dabar neramiai miega iš Rusijos pabėgusios žvaigždės ir turtuoliai?

Kremlius laimėjo dar vieną informacinio karo pergalę, kuomet Ispanijoje buvo nužudytas į Ukrainos pusę perbėgęs rusų pilotas Maksimas Kuzminovas, sako karybos ekspertas Egidijus Papečkys savo kasdienėje karo apžvalgoje.
Rusijos pilotas Maksimas Kuzminovas
Rusijos pilotas Maksimas Kuzminovas / Stop kadras iš video

„Žinutė būsimiems pabėgėliams pasiųsta konkreti ir labai greitai. Įsivaizduojate, kaip dabar neramiai miega ir visos iš Rusijos pabėgusios žvaigždės ir turtuoliai?“ – sakė analitikas.

E.Papečkys pažymėjo, kad pilotas Ispanijoje gyveno vienas, be jokios apsaugos, slėpėsi po kita pavarde su ukrainietišku pasu. Paskui vyras esą buvo susektas specialios grupės, kuri, nutaikiusi tinkamą momentą, jį sušaudė.

„Kaip suprantu, jį susekė tuo metu, kai išsikvietė pas save žmoną. Kaip banaliame trileryje, kai besislapstantis asmuo ima ir paskambina savo artimajam. Bet labai panašu į teisybę. Teigiama, kad Ispanijos valdžia nieko nežinojo, ir tai labai tikėtina.

Bet kokiu atveju Ukraina patyrė reputacinę žalą, o Kremlius, kaip bebūtų apmaudu, laimėjo dar vieną informacinio karo pergalę. Žinutė būsimiems pabėgėliams pasiųsta konkreti ir labai greitai. Įsivaizduojate, kaip dabar neramiai miega ir visos iš Rusijos pabėgę žvaigždės ir turtuoliai?“

Ispanija parūpino naujus dokumentus, bet ne apsaugą

Stopkadras/Maksimas Kuzminovas
Stopkadras/Maksimas Kuzminovas

Ispanijos valdžios institucijos pačios suteikė rusų pilotui Maksimui Kuzminovui naujus dokumentus, bet ne apsaugą. Apie tai skelbia Ispanijos laikraštis „El País“.

„Ispanijos premjero rezidencija aprūpino jį suklastotais dokumentais, bet ne gynyba“, – sakoma leidinio pranešime. Apie kokius dokumentus kalbama, nenurodoma.

Prieš tai kitas Ispanijos laikraštis pranešė, kad M.Kuzminovas prisidengė Ihorio Ševčenkos vardu.

Vasario 19 d. M.Kuzminovas buvo rastas negyvas Ispanijoje su šešiomis šautinėmis žaizdomis ir pervažiuotas automobilio.

Ispanija neabejoja, kad žmogžudystė susijusi su Rusija

Ispanijos saugumo tarnybos neabejoja, kad su buvusio Rusijos karo piloto Maksimo Kuzminovo, pabėgusio į Ukrainą sraigtasparniu Mi-8, žmogžudyste susijusi Maskva. Taip Ispanijos laikraščiui „El País“ anksčiau nurodė jo šaltiniai.

Kartu laikraštis pabrėžia, kad Ispanijos valdžios institucijos viešai vis dar laikosi itin atsargaus požiūrio į šį incidentą ir nepateikia kaltinimų Kremliui, nurodydamos, kad pirmiausia turi būti baigtas tyrimas.

Šaltinių teigimu, Madridas yra pasirengęs „duoti ryžtingą atsaką“ Rusijai, jei bus surinkta pakankamai įrodymų apie jos dalyvavimą nužudyme.

Pabėgo su sraigtasparniu

Stopkadras/Maksimas Kuzminovas
Stopkadras/Maksimas Kuzminovas

M.Kuzminovas buvo Rusijos kariuomenės kapitonas, baigęs Syzrano aviacijos mokyklą. 28 metų kariškis, jo paties teigimu, priešinosi karui Ukrainoje ir palaikė ryšius su Ukrainos saugumo tarnybomis. Rugpjūčio 9 d. jis į Ukrainos vyriausybės kontroliuojamą teritoriją skrido sraigtasparniu, kuriuo gabeno atsargines dalis naikintuvui. Kartu su juo skrido du vyresnieji leitenantai: 35 metų šturmanas Chušbachtas Tursunovas ir 28 metų technikas Nikita Kirjanovas. Jie pabėgime nedalyvavo ir, kaip įtariama, žuvo bandydami pabėgti į Rusijos teritoriją.

Valstybinio televizijos kanalo „Rossija 1“ reportaže korespondentas Sergejus Zeninas teigė, kad Gynybos ministerijos specialiųjų pajėgų pareigūnai gavo įsakymą nužudyti M.Kuzminovą. Vienas iš jų teigė, kad pilotas bus surastas ir nubaustas „pagal visus mūsų valstybės įstatymus už valstybės išdavystę“, o kitas pridūrė, kad M.Kuzminovas „nesulauks teismo proceso“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas