Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karybos ekspertas: tai tradicinis rusiškas chaosėlis, kuris ukrainiečiams labai naudingas

Kremlius propagandos tikslais gynybą Kursko srityje vadina antiteroristine operacija, jai vadovauja Federalinė saugumo tarnyba (FSB). Tuo tarpu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pats pareiškė, kad pagrindinis uždavinys tenka Gynybos ministerijai, kuri atsakinga už ukrainiečių išstūmimą atgal į jų pusę.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kas laukia

Asmeninio albumo nuotr./Egidijus Papečkys
Asmeninio albumo nuotr./Egidijus Papečkys

Pasak jo, ukrainiečių aktyvumas Kursko srityje ima mažėti, nedidelės mobilios jų grupės, anksčiau nebaudžiamai zujusios po apylinkes, vis dažniau susiduria su pritrauktomis didesnėmis rusų pajėgomis ir, deja, kartais patiria nuostolių.

Tai yra normali praktika, tokių mobilių grupių aktyvumas vis mažės, kol galiausiai jos pasitrauks į Ukrainos pajėgų suformuoto gynybinio rajono užnugarį ir iš čia retkarčiais vykdys diversinius-žvalgybinius išpuolius, pastebi ekspertas.

„Kaip ir teigiau nuo įsiveržimo pradžios, ukrainiečiai čia ketino įrengti ir įrengė gynybinį rajoną. Kai kurie apžvalgininkai mielai pasigavo rusų propagandos numestą kaulą ir naudojo terminą „reidas“, kuris iš esmės yra neteisingas. Rusai terminą „reidas“ naudojo tam, kad sumažintų ukrainiečių puolimo reikšmę“, – akcentuoja E.Papečkys.

Pasak jo, rreidas – trumpas ir greitas žygis per neginamą arba silpnai ginamą priešo užnugarį, vengiant didesnių kautynių ir neužilgo grįžtant į savo pradines pozicijas. Kursko srityje, anot jo, reido nematėme.

Taigi, Kursko srityje suformuotas artilerijos ir oro gynybos gerai pridengtas gynybinis rajonas. Pasak šios Rusijos srities gubernatoriaus, šis rajonas užima 12 km į šalies gylį ir apie 40 km į plotį.

„Mano nuomone rajonas kiek didesnis. Tačiau kai įvairių resursų svetainėse rodo žemėlapius su dar didesne zona, tai ten pažymėtos tos mažos mobilios ukrainiečių grupės, kurios pilnai tų rajonų nekontroliavo, ir kurios dabar po truputį atsitraukinėja atgal. Visas šias dienas Ukrainos pajėgos užimtoje vietovėje įsitvirtina, ir rusams ją atsiimti bus labai sunku“, – sako analitikas.

Paaiškino, kodėl ukrainiečiai neatkartos to paties Belgorode

Tuo pačiu stipriai apšaudoma Belgorodo sritis, o kituose pasienio ruožuose toliau telkiamos pajėgos, keliant realią grėsmę, kad gali būti įsiveržta ir kitose vietose. Karybos ekspertas nemano, kad ukrainiečiai bandytų suformuoti dar vieną ar kelis panašius placdarmus kaip Kursko srityje, nes tam reikėtų per daug jėgų, o dabar pasiektas psichologinis efektas padidėtų tik labai nestipriai. Čia labiau tikėčiausi mažesnių išpuolių.

Pasak E.Papečkio, nors Lietuvos žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose buvo daug kalbama apie ukrainiečių planus užimti Kursko atominę elektrinę, tai buvo labiau Kremliaus primesto naratyvo kartojimas. Taip pat nėra jokių požymių, kad ukrainiečiai ką nors planuotų daryti su užimta Sudžos dujų pumpavimo stotimi. Ji tiesiog atsidūrė ukrainiečių puolimo vietoje, o dujotiekis tapo nedideliu skydu nuo rusų artilerijos apšaudymų ir oro smūgių, sako analitikas.

„Dar vienas Lietuvoje labai populiarus Kremliaus skleidžiamas naratyvas, kurį šiandien išgirdome ir iš V.Putino lūpų, kad puolimas Kurske yra ukrainiečių siekis pasigerinti savo padėtį derybose. Ne, nėra. Šitas lopinėlis žemės bus tik nereikšmingas taškas žemėlapyje. Tiesą sakant nesuprantu, kodėl Lietuvoje tokie populiarūs propagandiniai rusų naratyvai“, – komentavo karybos ekspertas.

Ukrainiečiams naudingas rusiškas chaosas

V.Putinas tik pirmadienį sušaukė itin didelį pasitarimą, kuriame dalyvavo ir Saugumo Tarybos nariai, ir ministrai, ir įvairių tarnybų bei institucijų vadovai, taip pat pasienyje esančių Briansko, Kursko ir Belgorodo sričių gubernatoriai.

„V.Putinas viešai prabilo apie karą. Tiesa ne apie tą, nusikalstamą, kurį jis pradėjo prieš Ukrainą – V.Putinas skundėsi, kad tai NATO ukrainiečių rankomis kariauja karą prieš Rusiją. Žinoma, niekas jam nepriminė apie įvykdytą agresiją, kurią pats Kremlius uždraudė vadinti karu, ir dėl kurios ukrainiečių kariai dabar yra Rusijos teritorijoje.

Gubernatorius patvirtino, kad agresorius gėdingai gavo į nosį savo kieme, ir kad prarasti 28 kaimai ir gyvenvietės, o ukrainiečių kontroliuojamoje teritorijoje liko apie pora tūkstančių žmonių (mano nuomone, šis skaičius gerokai sumažintas)“, – pastebi ekspertas.

Kremlius propagandos tikslais gynybą Kursko srityje vadina antiteroristine operacija, jai vadovauja Federalinio saugumo tarnyba (FSB). Tuo tarpu V.Putinas pats pareiškė, kad pagrindinis uždavinys tenka Gynybos ministerijai, kuri atsakinga už ukrainiečių išstūmimą atgal į jų pusę.

„Kursko gubernatorius taip pat prasitarė, kad realiai gynybinei operacijai vadovauja Rusijos Vakarų karinės apygardos vadas generolas pulkininkas J.V.Nikiforovas, asmeniškai atvykęs į Kurską.

Tokia dvivaldystė (FSB ir Gynybos ministerija) sukuria problemą, kuri trukdys efektyviai ir racionaliai vykdyti uždavinius ir sutelkti rezervus. Tai yra tradiciškas rusiškas chaosėlis, kuris ukrainiečiams labai naudingas“, – apibendrino E.Papečkys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas