Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karys apie padėtį fronte po „paliaubų“: rusai lenda iš visur ir braunasi per savo lavonus

„Jokių paliaubų pas mus nėra“, – 15min pasakojo 68 brigados spaudos atstovas, karys Jevhenas Nazarenka. Anot jo, fronte intensyvūs mūšiai nenurimo nė minutei. Karys tikino, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, skelbdamas paliaubas, siekė savo politinių tikslų, tačiau jo planas neišdegė – juo nepatikėjo ne tik Kyjivas, bet ir Vakarai.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

V.Putino nurodymu penktadienį 11 val. Ukrainos (ir Lietuvos) laiku turėjo įsigalioti 36 valandų paliaubos. Tokį sprendimą jis aiškino tuo, kad sausio 6-7 dienomis švenčiamos stačiatikių Kalėdos.

Tačiau mūšio lauke Ukrainoje, panašu, apie V.Putino paliaubas niekas negirdėjo arba tiesiog nusprendė nepaisyti jų net ir Maskvos kariuomenė. Tuo metu, kai turėjo įsigalioti „paliaubos“, buvo pranešta apie apšaudymus Kramatorsko mieste. Kitose fronto vietose mūšiai taip pat vyko kaip įprasta.

Be to, jau po vidurdienio daugelyje Ukrainos miestų nuskambėjo oro pavojaus signalai.

„Niekas nepasikeitė, nes, iš tiesų, ir nebuvo planuota. Jie vienašališkai pareiškė, kad skelbia paliaubas, o mūsų vadovybė atsakė, jos mes nesutinkame. Be to, ir Pušilinas (Denisas Pušilinas, apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos vadovas, – red. past.) pasakė, jog jie paliaubų irgi nepripažįsta.

Kiek jau tų paliaubų buvo per visus devynerius metus. Jų niekas jau nebeskaičiuoja. Galiausiai apie kokias paliaubas galima kalbėti aktyvių karo veiksmų metu? Mums to nereikia. Negali būti paliaubų išlaisvinant savo žemę“, – 15min sakė 68-osios brigados spaudos atstovas J.Nazarenka, kuris šiuo metu yra netoli Kurachovo Donecko srityje.

Pasak jo, daugiausia klausimų dėl šių paliaubų kelia tai, kad Turkijos lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas paskambino V.Putinui ir „kažką dviese susitarė be Ukrainos“.

Asmeninio archyvo nuotr./Jevhenas Nazarenka
Asmeninio archyvo nuotr./Jevhenas Nazarenka

Putinui klausimų nėra seniai, bet Erdogano elgesys yra keistas. Atrodo, kad tai buvo bandymas parodyti visam pasauliui, kad Putinas pasiruošęs pademonstruoti gerą valią, o Ukraina esą nėra linkusi tartis.

J.Nazarenka: kas naktį jie bando mus pulti, tik mažesnėmis grupelėmis nei Bachmute – maždaug po 20, 30 žmonių.

Tačiau to pasiekti nepavyko – Vakarų pasaulis labai adekvačiai įvertino situaciją ir niekas Putinu nepatikėjo“, – kalbėjo karys.

Padėtis išlieka įtempta

J.Nazarenka pasakojo, kad padėtis Kurachovo apylinkėse išlieka „stabiliai įtempta“ ir niekas nesikeičia pastaruosius keletą mėnesių.

„Jie nuolat mus apšaudo ir bando šturmuoti mūsų pozicijas. Tiesa, šturmuoja vangiau, ne taip kaip prie Bachmuto, Marjinkos. Tačiau veikia artilerija, salvinės ugnies sistemos „Grad“, tankai. Nuo tankų jau pavargom. Kiekvieną dieną išvažiuoja ir šaudo į mūsų pozicijas.

Kas naktį jie bando mus pulti, tik mažesnėmis grupelėmis nei Bachmute – maždaug po 20, 30 žmonių. Bando priartėti prie mūsų pozicijų, bet jiems nepavyksta, nes mūsų pozicijos patogesnės, esame aukščiau už juos ir matome juos maždaug už dviejų kilometrų. Laimei, pas mus per pastarąjį mėnesį nebuvo žuvusiųjų, tik sužeistųjų, bet nedaug ir nesunkiai“, – pasakojo karys.

Nuotr. iš V.Zelenskio „Facebook“ profilio/Volodymyras Zelenskis apsilankė Bachmute
Nuotr. iš V.Zelenskio „Facebook“ profilio/Volodymyras Zelenskis apsilankė Bachmute

Jis teigė, kad prie Kurachovo rusai naudoja kiek kitokią puolimo taktiką nei Bachmute.

„Taktiką „užmėtyti patrankų mėsa“ jie daugiausia naudoja prie Bachmuto, nes tai grynai „Wagner“ veikimo būdas. Ten žmonės tam ir buvo surinkti – užmėtyti mus lavonais. Išguldė vieną dalinį, siunčia kitą brautis per lavonus.

Ten, kur veikia reguliari Rusijos kariuomenė, taktika šiek tiek kitokia. Nors sunku būtų pasakyti, kad Rusijos kariuomenei jų kariai labai rūpi, bet saugo juos vis tiek labiau nei „Wagner“, – teigė J.Nazarenka.

Įvardino karščiausius taškus

Karys paaiškino, kur šiuo metu padėtis yra sudėtingiausia. Tiesa, anot jo, kai kur į priekį pavyksta žengti rusams, kitur – ukrainiečiams.

„Sunkiausia padėtis dabar prie Bachmuto, Soledaro, prie Kreminos ir Svatovės. Tiesa, pastarosiose dviejose vietovėse puolame mes, ne jie. Tačiau mūšiai vyksta intensyvūs“, – kalbėjo J.Nazarenka.

J.Nazarenka: rusams trūksta net elementarių sviedinių. Taip, kaip jie mus apšaudė anksčiau, dabar nebegali.

Nuolatiniai mūšiai vyksta ir Avdijivkoje, tačiau rusams ten nepavyksta prasiveržti.

„Nors ji pusiau apsupta, bet padėtį kontroliuojame mes – per pastaruosius maždaug keturis mėnesius mes neapleidome nė vienos savo pozicijos.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Marjinkoje
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Marjinkoje

Sunki padėtis Marjinkoje. Jie jau įžengė į miesto centrą ir kontroliuoja jį. Mūsų kariuomenė įsitvirtinusi tik Marjinkos priemiesčiuose. Tačiau kas iš to... Jie jau sulygino miestą su žeme“, – teigė Ukrainos karys.

Anot jo, Bachmute rusams nepavyksta kol kas užimti miesto, o kitur ženkliau pajudėti į priekį, nes rusai pavargo.

„Tikrai labai pavargo. Jiems trūksta net elementarių sviedinių. Taip, kaip jie mus apšaudė anksčiau, dabar nebegali. Be kita ko todėl, kad mūsų kariuomenė naikina jų ginklų sandėlius, logistikos kelius“, – paaiškino 68-osios brigados karys.

Tiesa, jis pripažįsta, kad nuovargis jaučiamas ir tarp Ukrainos karių, tačiau jų motyvacija kovoti yra visiškai kitokia.

„Aišku, kad visi pavargome, ypač mobilizuotieji, kurie nebuvo pasiruošę tokiam karui. Mūsų brigada jau devynis mėnesius stovi priešakinėse pozicijose ir apie rotaciją kalbos nė nėra. Visi norėtų namo, pailsėti, bet tuo pačiu supranta, kad kol vyksta karas, apie poilsį negali būti nė kalbos.

Todėl net jei tai skambi frazė – mes pasiruošę kariauti toliau. Neturim kažkokios kitos kariuomenės, kurį galėtų užimti mūsų pozicijas, todėl stovime ir siekiame pergalės“, – tvirtino J.Nazarenka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?