Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kas bendro tarp šūvio į Donaldą Trumpą, didelės investicijų kompanijos ir Ukrainos?

Nuo pasikėsinimo į Donaldą Trumpą praėjo daugiau nei savaitė, bet sąmokslo teorijos apie šį incidentą nesibaigia. Prisiminta, kad kaltininkas Thomasas Matthew Crooksas dar besimokydamas mokykloje filmavosi investicijų bendrovės „BlackRock“ reklamoje. Ši neseniai minėta melagienose, neva didelę dalį Ukrainos žemių supirko užsienio kompanijos. Tai susieja šią istoriją su dar viena legenda, esą prie pasikėsinimo į buvusį JAV prezidentą prisidėjęs Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis.
Thomasas Matthew Crooksas 2022 m. filmavosi kompanijos „BlackRock“ reklamoje
Thomasas Matthew Crooksas 2022 m. filmavosi kompanijos „BlackRock“ reklamoje / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Pavadino žydu

Kad Th.M.Crooksas buvo pasirodęs „BlackRock“ reklamoje, netrukus po pasikėsinimo priminė viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos.

Tiesa, nei iš pasidalinto nuotraukų koliažo, nei iš jos komentaro to iškart suprasti negalima.

Taip pat skaitykite: Šūvis į D.Trumpą jau apipintas legendomis: nuo režisūros iki „Simpsonų“ pranašystės

Koliaže panaudotas kadras iš mokymų ar paskaitos, kuriame matyti prie baltos lentos stovintis ir kažką aiškinantis vyras. Jo klauso vaikinas – galimai Th.M.Crooksas (tai reikėtų suprasti iš šalia pridėtų pastarojo nuotraukų).

Ekrano nuotr. iš „X“/Thomasas Matthew Crooksas
Ekrano nuotr. iš „X“/Thomasas Matthew Crooksas

Kitoje nuotraukoje – demonstracija, kurios dalyviai neša plakatus su užrašu „BlackRock“. Viršuje prancūziškai pakomentuota: „Kas yra? Kodėl ši finansų įmonė tokia galinga? Kokie jos ryšiai su politiniais lyderiais? Ir kodėl ji taip domisi mūsų pensijų sistemos ateitimi?“

Greta – taip pat prancūziško įrašo kažkuriame tinklalapyje ekrano kopija.

Jame po Izraelio ir JAV vėliavomis parašyta: „Tai yra priežastis, kodėl nebuvo paminėta prezidento D.Trumpo šaulio religija. Dėl to žiniasklaida nerašė apie teroro aktą. Šis terminas dažniausiai vartojamas kalbant apie musulmonus.“

Žemiau – į Th.M.Crooksą tariamai panašaus vaikino su kipa (tradicine žydų kepurėle) atvaizdas. Taip ne vienas internautas bandė įteigti, esą jis buvęs žydas ir galimai į D.Trumpą šovęs iš religinių paskatų.

Tai netiesa – nors jis, galvą pasukęs kaip vaikinas pirmoje nuotraukoje, išties atrodo panašiai, tai yra du skirtingi žmonės. Ne tik nėra duomenų, kad šaulys būtų buvęs žydas, bet ir nuotraukose matomi skirtingi žmonės. Tai pabrėžė ir socialinių tinklų vartotojai.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Thomasas Matthew Crooksas 2022 m. filmavosi kompanijos „BlackRock“ reklamoje, bet tai neturi nieko bendro su pasikėsinimu į JAV eksprezidentą Donaldą Trumpą
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Thomasas Matthew Crooksas 2022 m. filmavosi kompanijos „BlackRock“ reklamoje, bet tai neturi nieko bendro su pasikėsinimu į JAV eksprezidentą Donaldą Trumpą

Žiniasklaidoje ar kitur internete neskelbta panašių nuotraukų, kuriose Th.M.Crooksas būtų su kipa. Vaikinų plaukai sušukuoti nevienodai, jų akinių rėmeliai kitokie, bet labiausiai skiriasi jų viršutinės lūpos išlinkimas ir ypač nosis. To, kuris su kipa, nosis yra tiesi, o Th.M.Crookso – riesta.

„Facebook“ vartotoja šio panašumo visai neakcentavo, tačiau į „BlackRock“ atkreipė dėmesį: „Kaip viskas kartais primityvu. Tik reikia sekti interesus... „BlackRock“ turi interesų Ukrainoje. D.Trumpas nori nutraukti karą, na, ir jaunuolis „netyčia“ pasitaiko po ranka…“

Reklamoje matomas kelias akimirkas

Ukraina jau minėta šūvio į D.Trumpą kontekste. Kitas „Facebook“ vartotojas dar tą pačią dieną užsiminė apie „įtarimus, kad prie pasikėsinimo į D.Trumpo gyvybę galėjo būti Okrainos (Ukrainos – red. past.) ilgos rankos“. Mat jos vadovas V.Zelenskis neva seniai griežiąs dantį ant eksprezidento.

Bet netrukus ši versija buvo papildyta pavadinimu „BlackRock“. Juoba kad suskubus gilintis į Th.M.Crookso praeitį paaiškėjo, jog vaikinas pasirodė vienoje šios bendrovės reklamoje.

Anot pačios kompanijos, ji dar 2022 m. buvo nufilmuota Bethel Park vidurinėje mokykloje. Th.M.Crooksas, kuris tuo metu čia mokėsi paskutinėje klasėje, matomas vidury ekonomikos pamokos stebintis lentą.

Bendrovė nurodė, kad niekam iš moksleivių už pasirodymą filmuke nebuvo sumokėta. Ji paskelbė pateiksianti tyrėjams visą tuo metu nufilmuotą medžiagą, tačiau reklamą iš pagarbos aukoms pašalino ir pasmerkė ataką prieš eksprezidentą. Tiesa, klipą ar bent jo ištraukas iki šiol galima rasti internete.

Filmukas buvo skirtas parodyti, kaip „BlackRock“ gali padėti tiems, kurie galvoja apie išėjimą į pensiją. Pagrindinis reklamos herojus buvo tikras ekonomikos mokytojas. Būsimajam šauliui, kaip ir daugumai jo bendramokslių, teko tik epizodinis vaidmuo. Vaikinas net nepasakė nė žodžio, bet tai nesutrukdė sukurti melagieną apie „vidaus darbą“.

Gandus skleidė net kandidatas į prezidentus

Ši legenda gimė iš to, kad reklamą kūrė „BlackRock“ – bene didžiausia pasaulyje lėšų valdytoja ir viena iš pirmaujančių investavimo, konsultavimo bei rizikų valdymo kompanijų.

Taip pat skaitykite: Platformoje „X“ plinta sąmokslo teorijos dėl pasikėsinimo į D.Trumpą

1988 m. Niujorke įkurta „BlackRock“ valdo daugiau nei 10 trln. JAV dolerių (9,22 trln. eurų) vertės turtą. Tad nieko keisto, kad ji ne tik laikoma kompanija, kuriai priklauso visas pasaulis, bet ir figūruoja melagienose.

Jau daugelį metų plinta sąmokslo teorija, neva ji slapta kontroliuoja didžiumą pasaulyje vykstančių procesų, taip siekdama savo tikslų.

„BlackRock“ minėta ir karo Ukrainoje kontekste. Neseniai buvo platinama melagiena, esą ji su dar keliomis bendrovėmis netiesiogiai valdo 40 proc. šios šalies dirbamos žemės. Tariamai tai buvo viena iš 2014 m. vasario įvykių, po kurių sekė Krymo aneksija ir karinis konfliktas Ukrainos rytuose.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Netiesa, kad Volodymyras Zelenskis pardavė didelę dalį Ukrainos žemės kelioms užsienio kompanijoms
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Netiesa, kad Volodymyras Zelenskis pardavė didelę dalį Ukrainos žemės kelioms užsienio kompanijoms

Tai yra dezinformacija – kitų šalių bendrovėms turėti žemės Ukrainoje neleidžiama, jos gali nebent investuoti į žemę valdančias vietos įmones. Be to, „BlackRock“ investuoja į kitas kompanijas, pati nekilnojamojo turto nevaldo.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai Volodymyras Zelenskis dalį Ukrainos žemės pardavė užsienio kompanijoms?

Tiesa, 2022 m. pabaigoje buvo paskelbta, kad kompanija ir V.Zelenskis sutarė dėl jos vaidmens atstatant Ukrainą.

Ši kompanija su kai kuriomis kitomis buvo minima įvairiose sąmokslo teorijose, daugiausia platinamose kraštutinių dešiniųjų grupėse socialiniuose tinkluose. Pavyzdžiui, jos buvo siejamos su COVID-19 kilme, priskiriamos pasauliniam elitui – turtingiausių žmonių ir korporacijų grupei, kuri tariamai siekia visiškai kontroliuoti žmoniją.

VIDEO: Kaip „BlackRock“ tapo didžiausia pasaulyje turto valdytoja

Taip pat buvo aiškinama, neva „BlackRock“ suklastojo 2020 m. JAV prezidento rinkimų rezultatus (mat jai tariamai priklauso balsavimo mašinas gaminanti įmonė) ir siekė iš eterio pašalinti „Fox News“ laidų vedėją Tuckerį Carlsoną, kuris pats yra žinomas melagienų platintojas.

Nepriklausomas kandidatas į prezidentus Robertas F. Kennedy’is jaun. skleidžia gandus, kad „BlackRock“ tyliai Amerikoje supirkinėja namus.

Mitas apie viso pasaulio turto užvaldymą gimė iš įmonės strategijos. Finansuose yra „aktyvios“ ir „pasyvios“ investicijos. Pirmosios yra konkretaus turto (pvz., tam tikrų įmonių akcijų) pirkimas tikintis, kad jo vertė padidės. Antrosios yra pirkimas visko po nedidelę dalį, tikintis, kad visas indeksas laikui bėgant kils.

„Pasyvios“ investicijos yra saugesnis ir pelningesnis būdas investuoti pinigus, joms taikomi mažesni mokesčiai. Įvairios akcijos perkamos ne iš slapto troškimo valdyti pasaulį, o todėl, kad tai yra lengviausias ir patikimiausias būdas investuoti kitų žmonių pinigus. Didžiausio „BlackRock“ fondo, kuriam priklauso 500 didžiausių JAV kompanijų akcijos, vertė viršija pusę trilijono dolerių.

Skaičiai yra didžiuliai, tad nenuostabu, kad žmonėms jie atrodo grėsmingai. Kartu teisinga sakyti, kad „BlackRock“ turi daug galios. Turto valdytojai akcininkų susirinkimuose balsuoja visų žmonių, kurių pinigus investuoja, vardu. Kai tai daroma tokiu didžiuliu mastu, galia tampa reikšminga.

15min verdiktas: trūksta konteksto. 20-metis Th.M.Crooksas, neseniai sužeidęs JAV eksprezidentą D.Trumpą ir netrukus nukautas, dar besimokydamas mokykloje tikrai filmavosi investicijų bendrovės „BlackRock“ reklamoje. Iš to padarytos neteisingos išvados. Reklamoje jis pasirodė epizodiškai ir už tai negavo jokio užmokesčio. „BlackRock“ minėta karo Ukrainoje kontekste – neva ji ten įsigijusi žemės ūkio paskirties žemės, bet tai nėra tiesa, mat tokia žemė užsieniečiams negali būti parduodama.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?