Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kas ji – naujoji Jungtinės Karalystės „pirmoji mergina“ Carrie Symonds?

Naujojo Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Boriso Johnsono mergina Carrie Symonds – taip pat ryški asmenybė. Manoma, kad žiniasklaidos dėmesio centre atsidūrusi politinės komunikacijos ekspertė darys įtaką premjerui aplinkosaugos klausimais.
Carrie Symonds
Carrie Symonds / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

CNN rašo, kad kai prieš pirmąją B.Johnsono kalbą jo palydoje pasirodė C.Symonds, laukiantys fotografai tarsi išprotėjo.

Ligi šiol 31 metų B.Johnsono partnerė pakankamai sėkmingai išvengė atsidūrimo žiniasklaidos dėmesio centre: kampanijos renginiuose buvo matoma retai, nelydėjo partnerio istorinę susitikimo su karaliene Elizabeth II akimirką.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas ir Elizabeth II
AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas ir Elizabeth II

Vis dėlto, B.Johnsonui tapus premjeru, C.Symonds gali būti sudėtinga ir toliau vengti dėmesio.

Ar iš būsto, kuriame pora gyvena, C.Symonds persikels į Dauning Stritą? Ar ji lydės B.Johnsoną užsienio vizituose? Pastarosiomis dienomis britų žiniasklaida šiais ir panašiais klausimais itin daug spekuliavo – juk tokie santykiai neturi precendento.

Ligi šiol nė vienas pareigas einantis JK premjeras neturėjo partnerio/ės, su kuriuo/ia nebuvo susituokęs. Dauning Strito atstovai CNN teigė nežinantys, ar C.Symonds įsikels į garsiąją rezidenciją.

VIDEO: Jungtinės Karalystės premjeru išrinktas lietuviškų šaknų turintis B.Johnsonas pažadėjo įgyvendinti „Brexit“

CNN rašo, kad D.Symonds vaidmuo daugiausia priklausys nuo jos asmeninių pasirinkimų. Priešingai nei JAV pirmosios ponios, Jungtinėje Karalystėje premjerų partneriai/ės neturi griežtai apibrėžto vaidmens.

Profesorius, Londono ekonomikos ir politikos mokslų mokyklos Visuomeninių reikalų instituto direktorius Tony Traversas CNN teigė, kad ministro pirmininko antrosios pusės vaidmuo itin priklauso nuo konkretaus asmens charakterio.

T.Traversas atkreipė dėmesį, kad premjeru tapus Tony Blairui, jo žmona Cherie tęsė advokatės karjerą, o su sutuoktinio darbu „neturėjo beveik nieko bendro“.

Kol buvusi ministrė pirmininkė Theresa May sakė atsisveikinimo kalbą, jos vyras Philipas stovėjo šalia. Pasak T.Traverso, jis nusprendė būti „palaikantis ir kuklus“.

VIDEO: Jaudinanti Th.May atsisveikinimo kalba: tikiuosi, kad kiekviena mergaitė dabar žino, jog nėra jokių ribų

Politinės komunikacijos ekspertė

CNN rašo, kad naujasis JK premjeras neįprastas ir tuo, jog jo partnerė turėjo politinę karjerą dar prieš susipažindama su B.Johnsonu.

Laikraščio „The Independent“ bendraįkūrėjo Matthew Symondso ir to paties laikraščio teisininkės Josephine McCaffee dukra augo privilegijuotomis sąlygomis pietvakarių Londone, kur lankė privačią mergaičių mokyklą.

C.Symonds studijavo teatrą ir meno istoriją garsiame Voriko (angl. Warwick) universitete. 2010 metais pradėjusi dirbti Konservatorių partijos atstove spaudai, ji greitai kilo karjeros laiptais.

Ji dirbo komandoje, padėjusioje B.Johnsonui būti perrinktam Londono meru 2012-aisiais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Carrie Symonds
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Carrie Symonds

Būdama 29-erių, C.Symonds tapo visų laikų jauniausia Konservatorių partijos komunikacijos direktore. Analitikai mano, kad suvaidino esminį vaidmenį varžybų dėl torių lyderio tvarkydama „netvarkingą“ B.Johnsono įvaizdį.

„Nuo jos pasirodymo jis (B.Johnsonas – red.) yra kur kas tvarkingesnis: numetė svorio, nusikirpo plaukus... Jis neabejotinai pagerino savo išvaizdą“, – CNN sakė Caroline Wheeler, laikraščio „The Sunday Times“ politikos skyriaus redaktoriaus pavaduotoja.

Pasak C.Wheeler, kampanijos metu B.Johnsonas labai atsargiai rinkosi, su kuo kalbėti: retai dalijo interviu laikraščiams, vengė kelių didelių televizijos debatų.

„Jis tapo kur kas labiau disciplinuotas. Daug žmonių mano, kad už tokią transformacija atsakinga Carrie“, – pridūrė C.Wheeler.

Šiuo metu C.Symonds dirba patarėja nevyriausybinėje organizacijoje „Oceana“, skirtoje pasaulio vandenynų apsaugai.

Analitikai mano, kad C.Symonds galės daryti įtaką premjerui klimato krizės ir gyvūnų gerovės klausimais. Šią temą B.Johnsonas netikėtai palietė savo inauguracijos kalboje.

„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas
„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas

„Ji darys įtaką, ypač aplinkosaugos klausimais“, – mano poltikos komentatorius Ianas Dale'as. Jis pridūrė, kad B.Johnsonas kampanijos metu daug kalbėjo apie klimato kaitą.

„Taksi vairuotojas–prievartautojas“

CNN rašo, kad C.Symonds viešumoje kalbėjo ir apie kitus jai svarbius dalykus. Vienas jų – susidūrimas su Johnu Worboysu, JK žinomu kaip „taksi vairuotojas–prievartautojas“. Manoma, kad jis užpuolė mažiausiai 100 moterų.

„Scanpix“ nuotr./Johnas Worboysas
„Scanpix“ nuotr./Johnas Worboysas

Būdama 19-os C.Symonds įsėdo į J.Worboyso vairuojamą automobilį. Jis C.Symonds pasiūlė alkoholio – aukoms prievartautojas duodavo gėrimų su svaigiosiomis medžiagomis. C.Symonds tikino nežinanti, kas įvyko po to.

Ji atsisakė anonimiškumo ir daugybei JK laikraščių papasakojo savo istoriją. Lygtinio paleidimo tarybai nusprendus, kad J.Worboysas nebekelia grėsmės, ji padėjo inicijuoti teisminę peržiūrą.

Buvo nustatyta, kad J.Worboysas visuomenei vis dar kėlia didelę grėsmę, jis liko už grotų. 2018-ųjų lapkritį C.Symonds laikraštyje „Evening Standard“ rašė, kad teismų sistema „mus nuvylė“.

„Galiausiai įrodėme esantys teisūs“, – rašė ji.

Bulvarinės spaudos taikinys

Šiandien C.Symonds žiniasklaidos dėmesio sulaukia dėl kitų priežasčių.

55 metų B.Johnsonas yra daugiau nei dviem dešimtmečiais už ją vyresnis. Be to, naujasis premjeras teisiškai vis dar yra susituokęs su Marina Wheeler. Jų santuoka truko 26 metus, pora susilaukė keturių vaikų.

Pora skirtingais keliais pasuko pernai, taip pat pasirodė pranešimai apie B.Johnsono romanus ir nesantuokinius vaikus. Pats B.Johnsonas šio klausimo niekada nekomentavo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas ir Marina Wheeler
AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas ir Marina Wheeler

Pasak C.Wheeler iš „The Sunday Times“, B.Johnsono ir C.Symonds santykiai – modernios Britanijos atspindys.

„Yra daug žmonių, kurie pasirenka kartu gyventi nesusituokę. Manau, kad svarbu, jog mūsų šalies vadovai atspindėtų tai, ką daro daugybė šios šalies žmonių“, – CNN sakė C.Wheeler.

Poros santykiai daugiausia dėmesio sulaukė rinkimų į Konservatorių partijos pirmininko postą kampanijos metu. Tuomet poros kaimynai iškvietė policiją į C.Symonds priklausantį butą pietų Londone.

Kaimynai išgirdo, kaip C.Symonds šaukia ant B.Johnsono, kad šis nuo jos pasitrauktų ir dingtų iš jos buto. Į įvykio vietą atvykę pareigūnai tikino pasikalbėję su visais tuo adresu gyvenančiais asmenimis, esą visi jie buvo saugūs.

Pasak CNN, po incidento imta svarstyti, ar būsimas JK lyderis turėjo viešai paaiškinti tai, kas vyko už uždarų durų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas