Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kas yra kasetinės bombos ir kodėl JAV siunčia jas į Ukrainą?

JAV paskelbė, kad patenkins Ukrainos prašymą tiekti jai prieštaringai vertinamą kasetinę amuniciją. Šį žingsnį sukritikavo žmogaus teisių grupės, nes ginklas yra uždraustas daugiau nei 100 šalių, praneša BBC News, nusprendę plačiau paaiškinti, kas tai per ginklai.
Kasetinės bombos
Kasetinės bombos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kas yra kasetinė amunicija?

Kasetinė amunicija yra būdas išsklaidyti daugybę mažų bombų iš raketų ar artilerijos sviedinių, kurie skrydžio viduryje jas išbarsto plačioje teritorijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kasetinės bombos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kasetinės bombos

Kasetiniai ginklai įprastai sprogsta nuo smūgio, tačiau nemaža jų dalis iš pradžių gali ir nesprogti (vadinami „netikrieji šaudmenys“). Tai nutinka tuomet, kai bombos nusileidžia ant šlapios ar minkštos žemės.

Vėliau, kai yra paimami arba užminami, jie gali sprogti, taip nužudydami ar suluošindami auką.

Žvelgiant iš karinės perspektyvos, tokia amunicija gali būti siaubingai veiksminga, kai yra naudojama prieš sausumos karius apkasuose ir įtvirtintose vietose. Tokiais atvejais didelės teritorijos yra pernelyg pavojingos judėti, kol nėra kruopščiai išvalytos.

Kodėl šie ginklai daug kur uždrausti?

Daugiau nei 100 šalių, įskaitant Jungtinę Karalystę, Prancūziją ir Vokietiją, pasirašė tarptautinę sutartį – Konvenciją dėl kasetinių šaudmenų. Ši sutartis uždraudžia tokių ginklų naudojimą ar jų kaupimą dėl jų neatskiriamo poveikio civiliams gyventojams.

Ypač dėl jų gali nukentėti vaikai, nes bombos gali būti panašios į mažą žaislą, paliktą gyvenamojoje teritorijoje ar dirbamose žemėse, ir dažnai mažųjų paimamos iš smalsumo.

Žmogaus teisių grupės kasetinius šaudmenis apibūdino kaip „pasibjaurėtinus“, o jų panaudojimą netgi priskyrė prie karo nusikaltimų.

Wikimedia Commons nuotr./Amerikietiškos kasetinės bombos „Honest John“ demosntracinė versija
Wikimedia Commons nuotr./Amerikietiškos kasetinės bombos „Honest John“ demosntracinė versija

Kas tokią amuniciją vis dar naudoja?

Tiek Rusija, tiek Ukraina kasetinę amuniciją naudoja nuo pat Rusijos plataus masto invazijos pradžios 2022 metų vasarį.

Nei viena, nei kita šalis nepasirašė juos uždraudusios sutarties. Nepasirašė ir JAV, anksčiau kritikavusi Rusijos platų šio ginklo naudojimą.

Pranešama, kad tarp Rusijos naudojamų kasetinių šaudmenų „netikri šaudmenys“ sudaro net 40 proc., o tai reiškia, kad dideli kiekiai jų lieka nesprogę gulėti ant žemės ir kelia pavojų.

Tuo tarpu Pentagonas paskaičiavo, kad JAV kasetinių bombų „nešvarumo lygis“ yra mažesnis nei 3 proc.

Kodėl Ukraina prašo šių ginklų?

Ukrainos pajėgoms beviltiškai trūksta artilerijos sviedinių dėl to, kad, kaip ir rusai, ukrainiečiai juos išnaudoja labai greitai, o Ukrainos sąjungininkai Vakaruose negali jų pakeisti tokiu greičiu, kokio su Rusija kovojančiai šaliai reiktų.

Iš esmės statiškuose Pietų ir Rytų Ukrainos mūšio frontuose artilerija tapo pagrindiniu ginklu.

Šiuo metu ukrainiečiai susiduria su nelengva užduotimi bandydami išstumti įsiveržusius rusus iš jų gerai įkastų gynybinių pozicijų, nusidriekusių 1000 km mūšio fronte.

Nesant pakankamai artilerijos sviedinių, Ukraina paprašė JAV papildyti kasetinės amunicijos atsargas, kad būtų galima nukreipti jas į Rusijos pėstininkus, užėmusius visus tuos gynybinius apkasus.

Tiekti Ukrainai kasetinę amuniciją Vašingtonui nebuvo lengvas sprendimas.

Tiekti Ukrainai kasetinę amuniciją Vašingtonui nebuvo lengvas sprendimas. Šis sprendimas yra labai nepopuliarus tarp daugelio demokratų ir žmogaus teisių gynėjų. Diskusijos tęsėsi mažiausiai 6 mėnesius.

Kokią įtaką turės šis JAV sprendimas?

Neatidėliotinas šio sprendimo poveikis bus tai, kad JAV gali netekti moralinio pagrindo, kuriuo Vašingtonas vadovaujasi šiame kare. Daugybė galimų Rusijos karo nusikaltimų yra gerai dokumentuoti, tačiau šis žingsnis greičiausiai sukels kaltinimus JAV veidmainiškumu.

Kasetiniai šaudmenys yra baisus, beatodairiškas ginklas, kuris neveltui yra uždraustas daugelyje pasaulio šalių, rašo BBC.

Šis JAV žingsnis neišvengiamai sukels prieštaravimų tarp Vakarų sąjungininkų, o bet koks skilimas šiame aljanse yra būtent tai, ko nori ir ko reikia Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas