Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Katalikų Bažnyčia smerkia Brazilijos kasybos Amazonės baseine planą

Katalikų lyderiai Amazonės baseino regione pirmadienį pasmerkė Brazilijos prezidento Michelio Temero įsakymą, atveriantį kasybos kompanijoms dideles neliestų atogrąžų miškų teritorijas.
Atogrąžų miškai Amazonės upės baseina
Atogrąžų miškai Amazonės upės baseina / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Regioną apimanti Katalikų Bažnyčios institucija, Bažnytinis Panamazonijos tinklas, paskelbė, kad drauge su kitomis katalikiškomis organizacijomis bei autochtonų gentimis šiame Šiaurės Brazilijos regione „viešai atmeta antidemokratinį pranešimą“, kuriuo rugpjūčio 23 dieną buvo panaikinta didžiulė saugoma teritorija.

„Rajono atvėrimas iškasenų, įskaitant varį, auksą, deimantus, geležį ir niobį, žvalgymui padidins miškų nykimą, neatitaisomą bioįvairovės praradimą ir neigiamą poveikį žmonėms visame regione“, – sakoma pareiškime.

M.Temero įsakymu buvo panaikintas ankstesnis draudimas privačioms kompanijoms eksploatuoti Renkos gamtos parką, užimantį 46 tūkst. kv. km šiaurinėse Paros ir Amapos valstijose.

M.Temeras sako, kad tai yra programos stiprinti silpną Brazilijos ekonomiką dalis ir kad gyvybiškai svarbūs rajonai nebus liečiami.

„Scanpix“/AP nuotr./Michelis Temeras
„Scanpix“/AP nuotr./Michelis Temeras

Tačiau aplinkosaugos organizacijos „Greenpeace“, „World Wildlife Fund“, brazilų supermanekenė Giselle Bundchen ir, dabar, Katalikų Bažnyčia pasmerkė šį sprendimą.

Pasak aktyvistų, Brazilijos valdžia pasidavė didžiojo verslo spaudimui ir aukoja „žaliuosius planetos plaučius“.

Pasak jų, šalies valdžia pasidavė didžiojo verslo spaudimui ir aukoja „žaliuosius planetos plaučius“.

„Pakanka pamatyti pastaraisiais dešimtmečiais Brazilijos ir užsienio kalnakasių įvykdytą nuniokojimą Amazonijoje – miškų nykimą, taršą ir pavojų vandens ištekliams, keliamą didelio vandens eikvojimo kasybai“, – sakoma Bažnyčios pareiškime.

Jame taip pat prognozuojama, kad kasybos kompanijos atneš „smurto, narkotikų ir prostitucijos padidėjimą, konfliktų dėl žemės eskalavimą, nekontroliuojamą agresiją prieš autochtonų ir tradicinių bendruomenių kultūrą ir gyvenimo būdą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas