Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
01 29 /20:23

Kataras: „Hamas“ bus išsiųstas paliaubų Gazos Ruože ir įkaitų išlaisvinimo planas

Po susitikimų su Jungtinių Valstijų, Izraelio ir Egipto pareigūnais Kataro ministras pirmininkas pirmadienį pareiškė, kad islamistų grupuotei „Hamas“ bus perduotas planas dėl kovų Gazos Ruože sustabdymo ir įkaitų paleidimo.
- / AFP
- / AFP

Kataro premjeras šeichas Mohammedas bin Abdulrahmanas al Thani (Mohamedas bin Abdulrahmanas Tanis), kalbėdamas JAV analitinio centro „Atlantic Council“ Vašingtone surengtame renginyje, teigė, kad per Paryžiuje vykusias derybas buvo padaryta didelė pažanga ir šalys „tikisi perduoti šį pasiūlymą „Hamas“ ir pasiekti, kad jie pozityviai ir konstruktyviai įsitrauktų į procesą“.

Kataro premjeras patvirtino, kad susitikimuose su JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) vadovu Billu Burnsu (Bilu Bernsu) ir aukščiausio rango Izraelio bei Egipto saugumo pareigūnais buvo susitarta dėl paliaubų plano, pagal kurį pirmiausia būtų paleistos įkaitės moterys ir vaikai, o į apgultą Gazos Ruožą taip pat patektų pagalba.

Šeichas pridūrė, kad „Hamas“ pateikė „aiškų reikalavimą“ dėl „nuolatinių paliaubų prieš derybas“ ir kad dabartinis pasiūlymas „gali lemti nuolatines paliaubas ateityje“.

Kataras kartu su Egiptu ir Jungtinėmis Valstijomis vadovavo tarpininkavimo pastangoms nuo tada, kai spalį tarp Izraelio ir „Hamas“ prasidėjo karas, kurį sukėlė palestiniečių kovotojų grupuotės mirtinos atakos Pietų Izraelyje.

Anksčiau Kataras tarpininkavo derybose dėl lapkritį prasidėjusios savaitės kovų pertraukos, po kurios buvo paleista daugybė Izraelio ir užsienio įkaitų, o į apsiaustą Gazos Ruožą pateko pagalba.

Spalio 7 dieną „Hamas“ surengto išpuolio prieš Izraelį metu žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP oficialūs duomenys.

Kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, o Izraelis teigia, kad Gazos Ruože liko apie 132 iš jų, įskaitant mažiausiai 28 žuvusių belaisvių kūnus.

Anot „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, per Izraelio karinį puolimą Gazos Ruože žuvo mažiausiai 26 422 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

Turtingame Persijos įlankos Kataro emyrate, kuriame yra didžiausia JAV karinė bazė Viduriniuose Rytuose, taip pat įsikūręs „Hamas“ politinis biuras ir pagrindinė islamistų lyderio Ismailo Haniyeh (Ismailo Hanijė) rezidencija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas