Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kazachstane po neramumų tebėra sulaikyti šimtai žmonių

Kazachstano teisėsauga šeštadienį pranešė, kad šalyje iš viso yra sulaikyta daugiau kaip 460 žmonių, apkaltintų terorizmu ir viešosios tvarkos pažeidimais po masinių neramumų, kuriems numalšinti buvo dislokuotos Rusijos vadovaujamos pajėgos.
Neramumai Kazachstane
Neramumai Kazachstane / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Kazachstanas

Kazachstaną, ilgą laiką laikytą viena stabiliausių posovietinių Centrinės Azijos šalių, šio mėnesio pradžioje supurtė susirėmimai, prasiveržus smurtui per taikius protestus prieš automobilių kuro kainų šuolį.

Valdžia dėl smurto protrūkio kaltina banditus ir tarptautines teroristų kuopeles, nors esama įrodymų, kad autoritarinės vyriausybės viršūnėje vyko vidaus kova.

Prokuroro atstovas Eldosas Kilymzhanovas šeštadienį informavo, jog 464 įtariamiesiems pareikšti kaltinimai dėl terorizmo ir masinių neramumų.

Pareigūnas nurodė, kad iš viso sulaikyta 970 asmenų; jie kaltinami tokiais nusikaltimais kaip vagystė, viešosios tvarkos pažeidimai ir neteisėtas ginklų laikymas.

Pasak E.Kilymzhanovo, 73 įtariamieji buvo sužeisti, tarp jų yra „šautines žaizdas patyrę 29 žmonės, kurie mūsų nurodymu buvo paguldyti į miesto ligonines“.

Nors protestai įsiplieskė šalies vakaruose, kur minint Naujuosius metus smarkiai išaugo suskystintų dujų – tarp kazachų populiaraus automobilių kuro – kaina, vėlesnio smurto protrūkio epicentru tapo 1,8 mln. gyventojų turinti buvusi sostinė Almata, esanti šalies pietryčiuose.

Kazachų Užsienio reikalų ministerija penktadienį griežtai pasmerkė Europos Parlamento rezoliuciją, atkreipiančią dėmesį į pagrindinių teisių pažeidimus, kaip įtariama padarytus, vyriausybei sprendžiant krizę.

Anksčiau šią savaitę priimtą rezoliuciją ministerija pavadino „ne tik šališka, bet ir pagrįsta prietaringomis nuomonėmis bei prielaidomis“.

Ne vienas buvęs sulaikytasis teigia, kad areštinėje patyrė kankinimą.

Trečiadienį Maskvos vadovaujama Kolektyvinio saugumo sutarties organizacija (KSSO) baigė išvesti daugiau kaip 2 tūkst. savo karių iš Kazachstano.

Susirėmimai, pasiekę kulminaciją pirmąją sausio savaitę, sukėlė spėlionių apie nesutarimus tarp 68 metų prezidento Kassymo-Jomarto Tokayevo ir kelis dešimtmečius šalį valdžiusio jo pirmtako, 81 metų Nursultano Nazarbayevo.

K.-J.Tokayevui, regis, perėmus visišką padėties kontrolę, buvusio autokrato giminaičiai buvo atleisti iš įmonių ir pareigų valstybės institucijose.

Tačiau N.Nazarbayevas, iki susirėmimų laikytas pagrindiniu sprendimų priėmėju Kazachstane, šią savaitę pirmąkart nuo 2022-ųjų pradžios pasirodė viešumoje ir paneigė turįs bet kokių nesutarimų su politiku, kurį jis savarankiškai išrinko savo įpėdiniu, kai 2019 metais atsistatydino iš prezidento posto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas