Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kazachstano prezidentas pakeitė atleistą N.Nazarbajevo dukrą savo padėjėju

Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas, savaitgalį atleidęs savo įtakingo pirmtako Nursultano Nazarbajevo vyresniąją dukrą iš parlamento aukštųjų rūmų pirmininko pareigų ir tokiu netikėtu žingsniu pakurstęs spėliones apie bręstančią kovą dėl valdžios, į pastarosios vietą paskyrė vieną savo pagrindinių padėjėjų.
Kasymas-Žomartas Tokajevas ir Dariga Nazarbajeva
Kasymas-Žomartas Tokajevas ir Dariga Nazarbajeva

K.J.Tokayevo tinklalapyje paskelbtame įsake nurodoma, kad buvęs jo administracijos vadovo pavaduotojas Maulenas Ašimbajevas užims šeštadienį atleistos Darigos Nazarbajevos vietą Senate.

M.Ašimbajevas pirmadienį vienbalsiai buvo išrinktas aukštųjų rūmų pirmininku – tai reiškia, kad jis formaliai tapo įtakingiausiu po prezidento lyderiu.

D.Nazarbajeva yra 56 metų pirmojo nepriklausomo Kazachstano lyderio dukra. N.Nazarbajevas vis dar priima daug svarbių Kazachstanui sprendimų, nepaisant jo pasitraukimo iš prezidento posto praėjusiais metais, po beveik 30 metų trukusio valdymo.

79 metų buvęs prezidentas dar viešai nekomentavo savo dukters nušalinimo, apie kurį buvo paskelbta šeštadienį.

Vis dėlto jis neseniai ragino gyventojus palaikyti K.J.Tokajevą, naftą išgaunančiai Centrinės Azijos šaliai kovojant su dviguba krize – istorines mažumas pasiekusiomis energijos išteklių kainomis ir koronaviruso pandemija.

Vieningą sprendimą paskirti M.Ašimbajevą Senato vadovu socialiniame tinkle „Facebook“ patvirtino politiko atstovas spaudai.

Kaip ir dauguma Centrinės Azijos valstybių parlamentų, dvejų rūmų Kazachstano asamblėja daugelio laikoma vyriausybės sprendimus mechaniškai tvirtinančia institucija, neturinčia realios nepriklausomybės nuo vykdomosios valdžios.

Daugelis analitikų anksčiau prognozavo, kad 66 metų lojalus karjeros tarnautojas K.J.Tokajevas, buvęs užsienio reikalų ministras, ilgainiui užleis kelią kuriam nors N.Nazarbajevo šeimos nariui.

M.Ašimbajevas vadovavo K.J.Tokajevo prezidento rinkimų kampanijai, po kurios pastarasis lengvai įveikė grupę nekonkurencingų kandidatų per birželį įvykusį balsavimą, kritikuotą tarptautinių stebėtojų.

Vietoje M.Ašimbajevo naujuoju prezidento administracijos vadovo pavaduotoju pirmadienį buvo paskirtas informacijos ministras Daurenas Abajevas, kuris 2011–2016 metais dirbo N.Nazarbajevo atstovu spaudai.

K.J.Tokajevas pats ėjo Senato pirmininko pareigas, prieš pradėdamas dirbti prezidento poste praėjusiais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas