Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 09 21 /22:41

Kenijoje prekybos centre ginkluoti užpuolikai šaudo ir sprogdina granatas, pranešama apie žuvusiuosius

Ginkluoti užpuolikai, šeštadienį įsiveržę į prabangiausią prekybos centrą Kenijos sostinėje Nairobyje, sviedė granatas ir pradėjo šaudyti, pranešė incidento liudininkai ir policija.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje

Pėsčiomis atvykę policininkai pasirodė tik maždaug po pusantros valandos nuo šios atakos pradžios. Apie 50 žmonių buvo pastebėti išbėgantys iš prekybos centro, aidint Kalašnikovo automatų papliūpoms ir granatų sprogimams. Šaudymas taip pat buvo girdimas šalia prekybos centro, praėjus maždaug 20 minučių nuo išpuolio pradžios.

Nyderlandų ambasados darbuotojas Robas van Dijkas sakė pietavęs tame prekybos centre įsikūrusiame viename restorane, kai užpuolikai pastate pradėjo sprogdinti granatas. Pasak jo, po to prasidėjo šaudynės, o žmonės klykdami puolė ant žemės.

Nairobio policijos vadas Bensonas Kibue sakė, kad užpuolikai įsitvirtino pastate ir kad pareigūnai įsitraukė į susišaudymą. Pasak jo, tie vyrai mėgino apiplėšti vieną parduotuvę prekybos centre.

Per ataką, kuri prasidėjo apie vidurdienį, prie prekybos centro liko daug automobilių, kurių savininkai pabėgo.

Prekybos centras „Westgate“ yra įsikūręs prabangiame Nairobio vakariniame rajone, kuriame lankosi daug turtingų atvykėlių ir Kenijos piliečių.

Išpuolio motyvai kol kas nežinomi, bet Kenijos žiniasklaida vadina užpuolikus ginkluotais plėšikais arba teroristais.

Naujienų agentūra „Reuters“ mini penkis žuvusius, o jos liudininkai sakė matę penkis automatiniais ginklais ginkluotus vyrus, besiveržiančius į prekybos centrą „Westgate“, ir maną, jog visa tai neatrodo kaip ginkluotas apiplėšimas.

„Jie nebuvo panašūs į banditus, čia nėra paprastas apiplėšimas, – sakė Yukeh Mannasseh, buvęs viršutiniame prekybos centro aukšte, kai prasidėjo šaudymas. – Panašiau į ataką. Apsaugininkais sakė, kad užpuolikai šaudė padrikai“.

Atnaujinta 16.13 val. Prekybos centre nušauti mažiausiai devyni žmonės, pranešė liudininkai.

AFP reporteris pranešė, kad užpuolikai paėmė įkaitais septynis žmones, – taip sakė policininkai ir prekybos centro apsaugininkai.

„Jie turi septynis įkaitus“, – nurodė vienas pareigūnų.

„Reuters“ fotografas sakė prie prekybos centro „Westgate“ matęs penkis lavonus, dar keturis negyvus žmones matė ir vienas buvęs britų karys.

Nairobio prekybos centrą šeštadienį atakavę užpuolikai liepė musulmonams atsistoti ir išeiti, o su tais, kurie nėra musulmonai, pažadėjo susidoroti.

Praėjus dviem valandoms nuo išpuolio pradžios, ginkluoti policininkai tebetikrina prekybos centrą, eidami nuo vienos parduotuvės prie kitos; padriki šūviai vis dar tebeaidėjo.

Naujienų agentūros AFP reporteriai ir liudininkai minėjo, kad žuvo mažiausiai šeši žmonės, sužeistųjų gali būti apie 50.

Manoma, kad keli užpuolikai ir civiliai tebėra šiame keturių aukštų pastate, praėjus dviem valandoms nuo užpuolimo pradžios; kai į pastatą įėjo ginkluoti policininkai šūviai suintensyvėjo.

Policijos ir greitosios pagalbos mašinos apsupo prekybos centrą, į kurį saulėtą savaitgalio dieną apsipirkti daugelis ėjo su šeimomis.

Atnaujinta 16.53 val. Nairobio prekybos centrą šeštadienį atakavę užpuolikai liepė musulmonams atsistoti ir išeiti, o su tais, kurie nėra musulmonai, pažadėjo susidoroti, sakė vienas šio išpuolio liudininkas.

Įvykio vietoje esantys naujienų agentūros „The Associated Press“ žurnalistai sakė matę apie dešimt lavonų ir dešimtis sužeistųjų. Pareigūnai jokio oficialaus aukų skaičiaus dar nepaskelbė.

Pasak Kenijos Raudonojo Kryžiaus, žuvusiųjų yra mažiausiai 15.

Somalio sukilėlių grupuotė „al Shebab“ 2011 metų pabaigoje pažadėjo surengti didelio masto ataką Nairobyje ir šitaip atkeršyti Kenijai, pasiuntusiai savo karius į Somalį kautis su islamistais kovotojais.

Atnaujinta 17.13 val. Masinis šaudymas Nairobyje gali būti teroro aktas, paskelbė Vidaus reikalų ministerija. 

„Yra tikimybė, kad tai teroristų ataka, todėl vertiname šį incidentą labai rimtai“, – Vidaus reikalų ministerijos pirmasis sekretorius Mutea Iringo sakė naujienų agentūrai „Reuters“.

Paklaustas, ar užsienio saugumo pajėgos dalyvauja operacijoje prieš užpuolikus, jis atsakė: „Kol kas to dar neprireikė.“

Policija nurodo, kad žuvusiųjų yra mažiausiai 13, sužeistųjų – dešimtys.

„Prekybos centro užpakalinėje dalyje yra 13 lavonų, keliose vietose. Mano kolegos, buvę kituose aukštuose, sako, kad ten yra daugiau lavonų, bet aš mačiau 13“, – sakė agentūrai AFP vienas vyresnysis policijos pareigūnas.

„Aukų daug, mes minime tik tas, kurios buvo lauke, – nurodė Kenijos Raudonojo Kryžiaus draugijos generalinis sekretorius Abbasas Guledas. – Viduje yra dar daugiau aukų, o šaudymas tebesitęsia.“

Užpuolikai, kurie atakavo prekybos centrą „Westgate“, kalbėjo užsienietiškai, tikriausiai arabiškai arba somalietiškai. Taip pat buvo matoma, kaip jie vykdo egzekucijas lankytojams, vienas liudininkas pasakojo naujienų agentūrai AFP.

„Jie kalba ne suahilių kalba. Jų kalba panaši į arabų ar somaliečių, tačiau nesu tikras, nes aš tų kalbų nemoku“, – vienas iš prekybos centro pabėgęs liudininkas, vardu Jay, sakė agentūrai AFP.

„Mačiau, kaip žmonėms vykdomos egzekucijos, prieš tai paprašius, kad jie kažką pasakytų“, – nurodė Jay, pridūręs, kad matė prekybos centro viduje 11 lavonų.

Atnaujinta 17.52 val. Raudonasis Kryžius nurodė, kad per tebevykstančią ataką žuvo apie 20 žmonių, o dar apie 50 buvo sužeisti.

Policininkai ėjo iš vienos parduotuvės į kitą, evakuodami siaubo apimtus žmones iš prekybos centro „Westgate“, pamėgto turtingų Kenijos piliečių ir šalyje gyvenančių užsieniečių, kuris savaitgaliais dažniausiai būna pilnas pirkėjų.

Saugumo pajėgos mėgina perimti kontrolę kino salių komplekse prekybos centro viršutiniame aukšte, o vienas policijos šaltinis sakė, kad buvo patvirtinta, jog užpuolikai turi bent septynis įkaitus.

Kariai ir elitiniai specialiųjų pajėgų nariai buvo atsiųsti padėti policijai per šią operaciją, sakė vienas ten esantis naujienų agentūros AFP korespondentas.

Vienos parduotuvės direktorius, sugebėjęs pabėgti, sakė, kad |vienu metu „atrodė, jog šauliai užėmė visą prekybos centrą“.

Sukrėsti žmonės – juodaodžiai, baltaodžiai ir indai – buvo matomi bėgantys iš „Westgate“, laikydami rankose vaikus, o kiti slinko palei sienas, saugodamiesi atsitiktinių kulkų.

Šis prekybos centras, kuriame įsikūrusio kelios Izraelio verslininkams priklausančios įstaigos, yra viena iš pagrindinių vietų leisti laisvalaikį Nairobyje gyvenantiems vakariečiams. Turtingojo Kenijos visuomenės sluoksnio simboliu tapęs centras seniai laikomas potencialiu taikiniu teroristams.

Prie prekybos centro liko daug kulkomis suvarpytų automobilių, o Raudonasis Kryžius paskelbė prašymą duoti kraujo sužeistiesiems. Policija nurodė žmonėms laikytis atokiai nuo „Westlands“.

„Mūsų pareigūnai yra vietoje, vykdydami viduje esančių žmonių evakuaciją ir ieškodami užpuolikų, kurie, kaip teigiama, yra viduje“, – sakė policijos generalinis inspektorius Davidas Kimaiyo.

„Sugebėjome evakuoti dalį žmonių į saugią vietą. Raginame Kenijos žmones vengti tos teritorijos, kol mes persekiojame banditus“, – sakoma Kenijos VRM pranešime, paskelbtame socialiniame tinkle „Twitter“.

Atnaujinta 20.57 val. Bent 30 žmonių žūtis buvo patvirtinta per šį išpuolį.  „Dabar aukų skaičius – 30 žmonių, įskaitant žuvusius įvykio vietoje ir ligoninėje“, – pareigūnas sakė žurnalistams, komentuodamas padėtį per įtariamą teroro ataką.

Ataką prabangiame Nairobio prekybos centre, kaip manoma, surengė gerai organizuot „teroro gauja“, šeštadienį nurodė policijos šaltiniai pridūrę, kad pavyko suimti vieną sužeistą įtariamąjį.

„Tai negali būti įprastas apiplėšimas, nesi visi likę gyvi žmonės sako, kad ta grupuotė puolė juos ir pradėjo šaudyti“, – vienas aukšto rango policijos pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo, sakė naujienų agentūrai AFP.

„Gavome pranešimų, kad užpuolikų esama iki dešimties, ir jų apranga iš pažiūros buvo vienoda, o kiti buvo užsidengę veidus, – sakė kitas policijos pareigūnas. – Atako pobūdis ir jų kalbų su aukomis pobūdis rodo, kad tai gerai suplanuota teroro gaujos ataka.“

Tuo tarpu vienas saugumo tarnybų šaltinis sakė AFP, kad policija ir kariai izoliavo ir apsiautė likusius gyvus užpuolikus.

„Užpuolikai buvo izoliuoti ir užspeisti viename aukšte. Kita prekybos centro dalis atrodo saugi“, – jis informavo tęsiantis saugumo pajėgų operacijai.

Kenijos Raudonojo Kryžiaus pareigūnas Abbasas Gulletas sakė, kad per šią automatais ir granatomis ginkluotų užpuolikų ataką žuvo bent 22 žmonės, o dar dešimtys buvo sužeisti. Pasak jo, aukų gali dar padaugėti.

Atnaujinta 22.41 val. Su tarptautiniu teroristų tinklu susijusi Somalio kovotojų grupuotė prisiėmė atsakomybę už šeštadienį surengtą kruviną ataką viename prekybos centre Kenijos sostinėje.

„Al Shebab“ oficialioje paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ šeštadienį paskelbtoje žinutėje sakoma, kad ši ataka yra atsakas į Kenijos karinius veiksmus Somalyje. Džihadistai paskelbė dabar savo kovos veiksmus perkelsiantys į Keniją.

Grupuotė nurodė, kad jos kovotojai įsiveržė į prabangų prekybos centrą „Westgate“ Nairobyje apie vidurdienį ir tebebuvo ten užsibarikadavę, praėjus devynioms valandoms. Kenijos policija ir specialiosios pajėgos mėgina juos likviduoti.

Kenijos Raudonasis Kryžius pranešė, kad per tą ataką žuvo bent 30 žmonių, o dar apie 60 buvo sužeisti.

„Al Shebab“ paskelbė, kad jos kovotojai nukovė 100 žmonių, tačiau šios grupuotės pareiškimai dažnai būna perdėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas