Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kenijos opozicijai sušaukus protestus, buvo sulaukta griežto policijos atsako

Kenijoje vykstant opozicijos sušauktai protesto akcijai prieš pragyvenimo išlaidų krizę, šalies riaušių policija pirmadienį prieš demonstrantus panaudojo ašarines dujas ir vandens patrankas.
Protestai Nairobyje
Protestai Nairobyje / „AP“/„Scanpix“

Kai kuriose sostinės Nairobio dalyse ir bent viename kitame mieste kilo susirėmimai tarp akmenis mėtančių demonstrantų ir policijos, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentai. Tai pirmieji dideli neramumai nuo tada, kai praėjusiais metais prezidentu tapo Williamas Ruto.

Jo vyriausybė šių protestų, kurie, kaip tvirtino opozicijos lyderis Raila Odinga, vyks nepaisant to, kad nebuvo gautas policijos leidimas, atžvilgiu pažadėjo laikytis griežtos pozicijos.

„Noriu, kad Kenijos gyventojai gausiai susirinktų ir išreikštų nepasitenkinimą tuo, kas vyksta mūsų šalyje“, – sekmadienį šalininkams sakė R.Odinga, pernai nedideliu balsų skirtumu prezidento rinkimus pralaimėjęs W.Ruto.

Kenijos policija prieš pagrindinės šalies opozicinės figūros konvojų pirmadienį panaudojo ašarines dujas ir vandens patranką, pranešė AFP korespondentai.

R.Odinga viename Nairobio viešbutyje turėjo surengti spaudos konferenciją ir kalbėti apie vadinamąją protesto prieš W.Ruto vyriausybę akciją, tačiau buvo priverstas palikti patalpas.

Policija ašarines dujas panaudojo prieš susirinkusiuosius netoli vyriausybinių įstaigų Nairobio centre, kur turėjo vykti pagrindinis mitingas, ir keliose kitose miesto vietose. Kaip nurodė AFP, buvo sulaikyta apie dvi dešimtys žmonių, daugiausia jaunuolių, taip pat du opozicijos parlamento nariai, įskaitant Senato mažumos lyderį Stewartą Madzayo.

„Atėjome čia taikiai, bet jie mus apipurškė ašarinėmis dujomis“, – sakė prie Nairobyje vykusio mitingo prisijungęs 21-erių Charlesas Oduoras.

„Jie kasdien mums meluoja. Kur yra pigūs kukurūzų miltai, kuriuos jie žadėjo? Kur jų žadėtos darbo vietos jaunimui? Viskas, ką jie daro, tai tik samdo savo draugus“, – kalbėjo jis.

Kenijos gyventojai kenčia dėl išaugusių būtiniausių prekių kainų, smarkiai kritusio Kenijos šilingo kurso JAV dolerio atžvilgiu ir rekordinės sausros, dėl kurios milijonai žmonių badauja.

„Gyvenimas darosi vis sunkesnis“

R.Odinga teigė sušaukęs mitingus protestuodamas prieš sparčiai augančias pragyvenimo išlaidas, taip pat prieš tai, ką jis pavadino pavogtais rinkimais praėjusių metų rugpjūtį.

Didžiausiame Nairobio lūšnyne Kiberoje, kuris yra šio politiko rėmėjų bastionas, policijai protestuotojus vaikant vandens patranka, žmonės padeginėjo padangas.

Susidūrimai įvyko ir Viktorijos ežero pakrantėje esančiame Kisumu mieste Kenijos vakaruose, kur taip pat gausu R.Odingos šalininkų.

„Mūsų pergalė buvo pavogta, todėl esame pasiryžę ją susigrąžinti, negalime sėdėti rankas sudėję ir stebėti, kaip gyvenimas kasdien darosi vis sunkesnis. Norime Railos [Odingos] Valstybės rūmuose“, – Kisumu sakė Kevinas Ojwangas.

Nairobio policijos viršininkas Adamsonas Bungei sekmadienį sakė, kad policija prašymus surengti dvi demonstracijas gavo tik vėlai šeštadienį ir anksti sekmadienį, nors paprastai apie tai pranešti reikia prieš tris dienas.

„Dėl visuomenės saugumo nei vienam nebuvo suteiktas leidimas“, – teigė jis.

Šalies vidaus reikalų ministras Kithure Kindiki sekmadienį įspėjo, kad visi trikdantys viešąją tvarką ir drumsčiantys ramybę bus patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas