Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 16 /16:40

Kenijos prezidento rinkimus pralaimėjęs R.Odinga atmeta balsavimo rezultatus

Raila Odinga antradienį atmetė praėjusią savaitę vykusių Kenijos prezidento rinkimų, kuriuose pergalę iškovojo jo varžovas viceprezidentas Williamas Ruto, rezultatus.
Williamas Ruto
Williamas Ruto / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kenija Prezidentas

„Tai, ką matėme vakar (pirmadienį), buvo parodija ir akivaizdus Kenijos konstitucijos nepaisymas“, – sakė R.Odinga spaudos konferencijoje kitą dieną po to, kai buvo paskelbti rezultatai, rodantys, kad jis pralaimėjo rinkimus nedidele balsų persvara.

„Visiškai ir be jokių išlygų atmetame prezidento rinkimų rezultatus“, – pareiškė jis.

„Nenoriu išsamiai kalbėti apie tolimesnes mūsų strategijas, bet... pasinaudosime visomis mums prieinamomis konstitucinėmis ir teisinėmis galimybėmis“, – sakė jis žurnalistams, nepatikslindamas, ar kreipsis į teismą.

R.Odinga antradienį pagyrė savo šalininkus „už tai, kad jie išliko ramūs ir išsaugojo taiką“.

Išvakarėse Nepriklausomos rinkimų ir sienų komisijos (IEBC) pirmininkas Wafula Chebukati nurodė, kad W.Ruto per rugpjūčio 9 dieną vykusį balsavimą surinko beveik 7,2 mln. balsų (50,49 proc.), o jo varžovas R.Odinga – beveik 7 mln. balsų (48,85 proc.).

„Vadovaudamasis įstatymais... skelbiu, kad Ruto Williamas Samoei buvo tinkamai išrinktas prezidentu“, – paskelbė pirmininkas.

Prieš pat jo pareiškimą keturi iš septynių IEBC komisarų sakė negalintys pripažinti rezultatų – taigi, kilo nuogąstavimų dėl falsifikavimo atidžiai stebėtuose rinkimuose Rytų Afrikos politinėje ir ekonominėje galybėje.

W.Ruto yra 55 metų verslininkas, balsavimą vaizdavęs kaip kovą tarp paprastų „sukčių“ ir „dinastijų“, valdančių Keniją nuo pat nepriklausomybės nuo Britanijos paskelbimo 1963 metais.

Paskelbus rezultatus, jis pažadėjo bendradarbiauti su „visais Kenijos lyderiais“.

„Nėra vietos kerštui, – pabrėžė W.Ruto. – Puikiai suprantu, kad mūsų šalis yra tokiame etape, kai mums reikia visų susitelkimo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas