Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 24 /18:31

Kenijos teismas atsisakė dekriminalizuoti homoseksualumą

Kenijos aukštasis teismas penktadienį atsisakė panaikinti įstatymus, pagal kuriuos homoseksualumas laikomas baudžiamuoju nusikaltimu, būgštaudamas, kad dekriminalizavus homoseksualius santykius šalyje galiausiai gali būti įteisintos tos pačios lyties asmenų santuokos.
Teisėjo plaktukas
Kenijos teismas atsisakė dekriminalizuoti homoseksualumą / cardplayer.com nuotr

Teismas sako, kad homoseksualų santuokų įteisinimas prieštarautų konstitucijai.

„Nelaikome ginčijamų (baudžiamojo kodekso) dalių prieštaraujančiomis konstitucijai. Todėl atsisakome patenkinti (...) prašymą“ jas panaikinti, sakė teismo pirmininkė Roselyne Aburili.

Teisėja pareiškė, kad „nėra jokių galutinių mokslinių įrodymų, kad LGBTQ (lesbiečių, gėjų, biseksualų, transseksualų ir kitų seksualinių mažumų) žmonės tokie gimsta“, o ši jos pastaba privertė daugybę teismo salėje buvusių žmonių aiktelėti.

Gėjų teisių organizacijos kreipėsi į teismą su prašymu panaikinti dvi baudžiamojo kodekso dalis, kuriose homoseksualumas apibrėžiamas kaip baudžiamasis nusikaltimas.

Vienoje iš nuostatų skelbiama, kad už „lytinius santykius,.. prieštaraujančius gamtai“, baudžiama 14 metų laisvės atėmimo bausme.

Kita nuostata numato penkerių metų įkalinimo bausmę už „nederamus santykius tarp vyrų“.

Organizacijos, kurios kreipėsi į teismą, tvirtino, kad šie įstatymai pažeidžia privatumą ir orumą, kursto homoseksualų diskriminaciją ir neleidžia jiems pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis.

Vis dėlto teismas atmetė šiuos argumentus ir tvirtino, kad pateikta nepakankamai įrodymų.

R.Aburili sakė, kad nors pareiškėjai nesiekia teisės į tos pačios lyties asmenų santuokas, dekriminalizavus homoseksualumą „tos pačios lyties asmenys imtų gyventi drauge kaip poros“.

Tai „tiesiogiai prieštarautų“ konstitucijos daliai apie šeimą, kuri numato tik santuokas tarp vyro ir moters.

Kenijos teismo sprendimo laukė aktyvistai visoje Afrikoje. Jie tikėjosi svarbaus verdikto savo naudai, kuris paskatintų pokyčius visame žemyne. Daugumoje Afrikos šalių galioja prieš homoseksualus nukreipti įstatymai, daugelyje žemyno bendruomenių įsišaknijusi homofobija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito