Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 19

Kiek turėtume nerimauti dėl Zaporižios atominės elektrinės?

Tai ne Černobylis 2.0. Tačiau ekspertai sako, kad Rusijos grasinimų sukelti katastrofą nereikėtų atmesti lengvabūdiškai. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis birželį ir dar kartą liepą skambino pavojaus varpu dėl galimo rusų plano sabotuoti Ukrainos Zaporižios atominę elektrinę ir taip sukelti branduolinę katastrofą. Jau kelis mėnesius ekspertai ir politikai diskutuoja apie branduolinės avarijos ar tyčinio sabotažo Zaporižioje tikimybę. Kiek realus šis pavojus?

Jėgainė atsidūrė kryžminėje Ukrainos karo ugnyje nuo tada, kai rusai perėmė jos kontrolę pirmosiomis praėjusių metų invazijos dienomis, ir nuo to laiko abi pusės kaltina viena kitą planavus sabotuoti jėgainę. Rusijos pajėgos aplink elektrinę dislokavo karinę įrangą, naudodamos ją kaip faktinę uždarą zoną, kurioje nekyla jokia Ukrainos ugnies grėsmė, o V.Zelenskis neseniai teigė, kad Rusijos pajėgos ant kelių reaktorių stogų padėjo „daiktus, panašius į sprogmenis“.

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA), Jungtinių Tautų branduolinės energetikos priežiūros institucija, po V.Zelenskio pareiškimų stebi teritoriją, ieškodama minų ar sprogmenų, tačiau liepos 12 d. agentūra pareiškė, kad dar nerado sabotažo įrodymų, nors jai nebuvo leista patekti ant dviejų reaktorių stogų.

Ukrainos ir Rusijos žodžių kare nuolat kalbama apie elektrinės likimą. Kremliaus propagandistai neseniai užsiminė, kad gali tekti susprogdinti elektrinę, kad priverstų Kyjivą sėsti prie derybų stalo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas