Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kim Yo Jong: Korėjų viršūnių susitikimas galimas, jei bus užtikrinta pagarba

Įtakinga Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno sesuo šeštadienį paskelbtame pranešime pareiškė, kad Šiaurės ir Pietų Korėjų aukščiausio lygio susitikimas galėtų įvykti, bet tik tuo atveju, jeigu būtų užtikrinta abipusė „pagarba“ ir „nešališkumas“.
Kim Jong Unas ir Kim Yo Jong
Kim Jong Unas ir Kim Yo Jong / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai buvo jau antrasis per dvi dienas pranešimas, kurį paskelbė Kim Yo Jong, pagrindinė Kim Jong Uno patarėja.

Penktadienį ji paragino Seulą nutraukti savo „priešišką politiką“ Pchenjano atžvilgiu. Tą pranešimą ji paskelbė atsakydama į Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino raginimus priimti deklaraciją, kuria būtų užbaigtas 1950–1953 metų karas, ir taip sugrąžinti taiką.

Abi Korėjos techniškai tebekariauja, nes 1950–1953 metų Korėjos karas baigėsi tik paliaubomis, o ne formalia taikos sutartimi.

Šiaurės ir Pietų Korėjų aukščiausiojo lygio susitikimas, kuriame dalyvautų jos brolis ir Moon Jae-inas galėtų būti surengtas „tik tuo atveju“, jeigu būtų garantuotas „nešališkumas ir abipusė pagarba“, pareiškė Kim Yo Jong pranešime, kurį paskelbė oficialioji Pchenjano naujienų agentūra KCNA.

Ji taip pat pažymėjo, kad aukščiausiojo lygio susitikimas, taip pat diskusijos dėl deklaracijos, kuria būtų užbaigtas karas, galėtų būti surengtos „kuo greičiau“.

„Šiaurės ir Pietų Korėjai nėra būtina švaistyti laiką keičiantis kaltinimais ir veliantis į žodžių karą“, – pridūrė ji.

Abiejų šalių santykiai buvo pagerėję 2018 metais, kai Pchenjanas sutiko pradėti derybas su JAV dėl savo branduolinės programos. 2019 metais ši diplomatinis procesas vėl įstrigo, šalims nesugebėjus susitarti, kaip JAV vadovaujamos sankcijos Šiaurės Korėjai galėtų būti sušvelnintos mainais į Pchenjano žingsnius denuklearizacijos link. Tuo pačiu buvo nutraukti ir Šiaurės Korėjos ryšiai su Seulu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai