Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinija: ES informavo paleidusi atsiskaitymų su Iranu mechanizmą

Europos Sąjungos atstovai, dalyvaujantys penktadienį Vienoje vykstančiame pasitarime dėl Irano branduolinės programos įgyvendinimo, informavo, kad finansinių atsiskaitymų su šiitiška respublika mechanizmas INSTEX, skirtas apeiti JAV taikomas sankcijas Teheranui, jau yra parengtas veikti, pranešė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Fu Congas.
Hassanas Rouhani
Hassanas Rouhani / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„ES paskelbė, kad INSTEX paleistas veikti. Kinija tai sveikina – raginame ES kuo greičiau atverti jo duris trečiosioms šalims“, – sakė Kinijos delegacijai vadovaujantis Fu Congas.

Jis pažymėjo, kad ES taip pat patvirtino savo įsipareigojimus aprūpinti įranga Irano renovuojamą Arako sunkiojo vandens reaktorių.

Europos šalys pažadėjo sukurti mechanizmą INSTEX, turintį leisti Iranui toliau prekiauti mainais už humanitarines prekes, nepaisant Amerikos sankcijų.

Irano ir kitų likusių 2015 metų sutarties dėl Teherano branduolinės programos dalyvių aukšto rango pareigūnai penktadienį susirinko į pasitarimą Vienoje, vykstantį tvyrant padidėjusiai įtampai Persijos įlankos regione, o Teheranui planuojant viršyti urano atsargų limitą sukeliant pavojų susitarimui.

Reguliariai kas tris mėnesius rengiamuose vadinamosios jungtinės susitarimo komisijos susitikimuose pareigūnai iš Irano, Prancūzijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Rusijos, Kinijos ir Europos Sąjungos aptarinėja sutarties įgyvendinimą.

Iranas tvirtina, kad nori išsaugoti susitarimą, ir ragina europiečius pradėti pirkti iranietišką naftą arba suteikti Iranui kredito liniją.

Teherano ir pasaulio galių 2015 metų susitarimu buvo siekiama apriboti Irano branduolines ambicijas mainais į ekonominių sankcijų sušvelninimą. Jungtinės Valstijos pernai pasitraukė iš šios sutarties ir įvedė šiitiškai respublikai naujų sankcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas