Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinija kaltinama persekiojant buvusį disidentą, siekiantį vietos JAV Kongrese

JAV prokurorai trečiadienį apkaltino Kiniją už demokratiją pasisakančių aktyvistų šnipinėjimu Jungtinėse Valstijose, taip pat pastangomis persekioti bei bauginti vieną buvusį Tiananmeno aikštės disidentą, kandidatuojantį į Amerikos Kongresą.
Protestuotojai Tiananmenio aikštėje 1989 metais
Protestuotojai Tiananmenio aikštėje 1989 metais / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak prokuroro Breono Peace'o, kaltinimai iškeliami penkiems įtariamiesiems trijose bylose, „susijusiose su tildymo, persekiojimo, diskreditavimo ir šnipinėjimo kampanijomis prieš JAV gyventojus, paprasčiausiai besinaudojančius žodžio laisve“.

„Jungtinės Valstijos netoleruos akivaizdžiai neteisėtų veiksmų, nukreiptų prieš JAV gyventojus JAV teritorijoje ir pakertančių mūsų brangias Amerikos vertybes bei teises“, – nurodė B.Peace'as.

Remiantis Niujorko rytinėje apygardoje pateiktu baudžiamuoju skundu, 59 metų Kinijos valstybės saugumo ministerijos agentas Lin Qimingas kaltinamas sąmokslu persekioti kandidatą į JAV Kongresą.

Skunde kandidatas nebuvo įvardytas, tačiau atsižvelgiant į jo profilį, tai galėtų būti Yan Xiongas – buvęs studentų lyderis, dalyvavęs 1989 metų prodemokratinio judėjimo protestuose Tiananmeno aikštėje. Šiuo metu jis siekia vietos JAV Atstovų rūmuose.

Yan Xiongas, anksčiau studijavęs Pekino universiteto teisės mokykloje, 1992 metais pabėgo iš Kinijos į Jungtines Valstijas ir tarnavo amerikiečių kariuomenėje kapelionu. Rugsėjį jis paskelbė, kad siekia tapti Demokratų partijos kandidatu į Kongreso narius iš Niujorko valstijai priklausančio Long Ailando.

Pekinas ketvirtadienį atmetė Vašingtono kaltinimus ir pareiškė, jog „griežtai prieštarauja, kad JAV naudotųsi šiuo klausimu, siekdama apšmeižti ir juodinti Kiniją“.

„Kinija visuomet reikalauja, kad jos piliečiai laikytųsi juos priimančios šalies įstatymų ir taisyklių“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas.

„Niekada nereikalavome ir nereikalausime, kad jie vykdytų veiklą, pažeidžiančią vietos įstatymus“, – pabrėžė jis.

Skunde teigiama, kad laisvėje tebesantis Lin Qimingas, kuriam išduotas arešto orderis, susisiekė su privačiu detektyvu Jungtinėse Valstijose, siekdamas gauti informacijos apie Yan Xiongą.

„Nenorime, kad jis būtų išrinktas“, – privačiam tyrėjui tariamai pareiškė agentas.

Lin Qimingas pasiūlė detektyvui padėti sufabrikuoti skandalą dėl prostitutės, organizuoti sumušimą ar net automobilio avariją, kad Yan Xiongas negalėtų siekti posto.

„Tiks bet kokia kaina. Svarbiausia, kad galėtumėte tai padaryti“, – Lin Qimingas neva sakė detektyvui, kuris vėliau pradėjo bendradarbiauti su teisėsauga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas