Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 04 /21:17

Kinija: liepą dėl stichinių nelaimių žuvo arba dingo 147 žmonės

Kinija penktadienį pranešė, kad liepą dėl gamtos stichijų žuvo arba dingo 147 žmonės po to, kai mėnesio pabaigoje šalies šiaurę užklupo stipriausios per 140 metų liūtys, nuo tada, kai tai pradėta registruoti.
Potvynis Kinijoje
Potvynis Kinijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Kinija

„Asmenys nuo įvairių stichinių nelaimių nukentėjo 16 018 mln. kartų, 147 žmonės žuvo arba dingo dėl stichinių nelaimių, o 703 000 žmonių buvo skubiai perkelti“, – teigė Kinijos nepaprastųjų situacijų valdymo ministerija.

VIDEO: Kinijos šiaurėje gyvenvietes ir gamtą niokoja potvyniai

Keliose Kinijos dalyse dėl smarkių liūčių kilo potvyniai. Meteorologijos tarnybos pranešė, kad Pekine per pastarąsias kelias dienas, praūžus taifūnui „Doksuri“, iškrito daugiausiai kritulių per mažiausiai 140 metų.

Kinijos nepaprastųjų situacijų valdymo ministerija pranešė, kad 142 iš liepą užregistruotų mirties ar dingimo atvejų įvyko dėl potvynių ar geologinių nelaimių.

Kiti penki žmonės žuvo arba dingo dėl kitų stichinių nelaimių, pavyzdžiui, sausros.

Iš viso nuo potvynių ir kitų geologinių nelaimių įvairiu mastu žmonės nukentėjo daugiau kaip 7 milijonus kartų.

Pranešime teigiama, kad sugriuvo daugiau kaip 2 300 namų, o tiesioginiai ekonominiai nuostoliai siekė 15,8 mlrd. juanių (2,01 mlrd. eurų).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Po liūties patvinusios Pekino gatvės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Po liūties patvinusios Pekino gatvės

Anksčiau skelbta, kad per potvynius Pekine ir aplinkinėse provincijose žuvo mažiausiai 20 žmonių, pranešė valstybinis transliuotojas CCTV.

Šiame regione lietus užtvindė priemiesčius ir kaimo vietoves.

Audra „Doksuri“ kaip taifūnas praūžusi pro Filipinus ir smogusi pietinei Kinijos Fudziano provincijai, nuvilnijo per šalį į šiaurę.

Praėjusį šeštadienį paprastai sausą sostinę ir aplinkines vietoves pradėjo siaubti smarkios liūtys.

Vos per 40 valandų užfiksuotas kritulių kiekis priartėjo prie viso liepos mėnesio kritulių vidurkio.

Pekino priemiesčiai ir aplinkinės teritorijos buvo užtvindytos.

Trečiadienio rytą sostinės valdžios institucijos atšaukė raudonąjį pavojaus signalą dėl potvynių, vandens lygiui pagrindinėse upėse nukritus žemiau įspėjamosios ribos, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Pastaraisiais mėnesiais Kinija smarkiai nukentėjo nuo ekstremalių oro sąlygų – nuo rekordinių karščio bangų iki pražūtingų liūčių. Pasak mokslininkų, šiuos reiškinius sustiprina klimato kaita.

Pekine įsikūrusios nevyriausybinės organizacijos Visuomenės ir aplinkosaugos reikalų instituto direktorius Ma Junas (Ma Džunas) teigė, kad nors liūtis sukėlė taifūnas, dėl klimato kaitos kylanti vandenynų temperatūra taip pat lėmė ekstremalius orus.

„Nuo praėjusių metų Kinija patyrė precedento neturinčias ekstremalias karščio bangas (...) šiemet Šiaurės Kinijoje užfiksuota rekordiškai aukšta temperatūra“, – AFP sakė Ma Junas.

„Šios karščio bangos yra susijusios su visuotiniu atšilimu, su tuo sutinka dauguma pasaulio klimato mokslininkų“, – sakė jis.

Sumažėjus kritulių kiekiui, šimtai Kinijos Raudonojo Kryžiaus gelbėtojų išsiųsti į smarkiai nukentėjusias vietoves valyti nuolaužų ir padėti evakuoti nukentėjusiuosius, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas