Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 22 /18:20

Kinija paskelbė atsakomąsias sankcijas 10 europiečių, įskaitant parlamentarus

Kinija pirmadienį paskelbė sankcijas 10 europiečių, įskaitant politikus bei mokslininkus, ir dar keturiems juridiniams asmenims, atsakydama į Briuselio pritarimą sankcijoms dėl Pekino elgesio su uigūrais.
Kinijos vėliava
Kinijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Šis žingsnis pagrįstas niekuo daugiau nei melu ir dezinformacija, dėmesio nukreipimu ir faktų iškraipymu“, – sakoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime. Jame priduriama, kad tai yra šiukštus kišimasis į jos vidaus reikalus.

Tarp 10 asmenų, įtrauktų į Pekino sankcijų sąrašą, yra Reinhardas Butikoferis, Europos Parlamento ryšių su Kinija delegacijos vadovas, ir vokiečių tyrėjas Adrianas Zenzas. Pastarojo ataskaitos apie Kinijos elgesį su uigūrais vakariniame Sindziango regione sukėlė Pekino pasipiktinimą.

Anot žmogaus teisių grupių, mažiausiai milijonas uigūrų ir kitų tiurkiškai kalbančių musulmonų yra kalinami vadinamosiose perauklėjimo stovyklose Kinijos šiaurės vakariniame Sindziango regione. Kinija taip pat kaltinama Sindziange naudojanti priverstinį darbą ir vykdanti prievartinę moterų sterilizaciją.

Europos Sąjungos šalys susitarė paskelbti sankcijų keturiems Kinijos pareigūnams ir vienam juridiniam asmeniui dėl Pekino griežtos politikos uigūrų etninės mažumos atžvilgiu. Praėjusią savaitę šias priemones patvirtino Bendrijos užsienio reikalų ministrai.

Pirmadienį Kinijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad šalis „kategoriškai nepritaria ir griežtai smerkia“ ES sankcijas. Pareiškime priduriama, kad jos atsakomosios priemonės bus nukreiptos prieš atskirus europiečius ir jų šeimų narius, kurie negalės įvažiuoti į žemyninę šalies teritoriją, Honkongą ir Makao.

„Jiems ir su jais siejamoms bendrovėms ir institucijoms taip pat draudžiama turėti verslo ryšių su Kinija“, – pridūrė ministerija.

Kinijos sankcijų sąrašą taip pat patenka Europos Sąjungos Tarybos Politinis ir saugumo komitetas (PSK) ir Europos Parlamento Žmogaus teisių pakomitetis.

Iškvietė ambasadorių

Nyderlandų vyriausybė netrukus iškvietė Kinijos ambasadorių, Pekinui paskelbus sankcijas 10 europiečių, įskaitant vieną olandų parlamento narį, pirmadienį paskelbė Užsienio reikalų ministerija.

Sankcijas europiečiams Kinija įvedė kilus ginčui su Europos Sąjunga dėl Pekino elgesio su uigūrais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Uigurai Kinijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Uigurai Kinijoje

„Olandų vyriausybė iškvietė ambasadorių dėl Kinijos [sprendimo] įtraukti Sjoerdą Sjoerdsmą į [asmenų, kuriems taikomos sankcijos], sąrašą“, – naujienų agentūrai AFP sakė Nyderlandų užsienio reikalų ministerijos atstovas, paminėdamas centro kairės partijos D66 parlamentarą.

Nyderlandų užsienio reikalų ministras Stefas Blokas po susitikimo Briuselyje su savo kolegomis turėtų pateikti daugiau detalių, sakė atstovas.

Anksčiau pirmadienį per ES užsienio reikalų ministrų susitikimą buvo pritarta sankcijoms keturiems Kinijos pareigūnams dėl griežtų priemonių prieš uigūrus vakariniame Sindziango regione.

Kinija iškart sureagavo paskelbdama sankcijas 10 europiečių, įskaitant politikus, mokslininkus ir penkis europarlamentarus, taip pat keturiems juridiniams asmenims.

„Kol Kinija vykdo uigūrų genocidą, aš netylėsiu“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė S.Sjoerdsma.

„Šios sankcijos yra įrodymas, kad Kinija pasiduoda spaudimui iš išorės. Tikiuosi, kad mano kolegos Europoje pasinaudos šia akimirka ir taip pat pareikš savo poziciją“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas