Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinija priima arabų šalių lyderius forume, kuriuo siekiama stiprinti ryšius

Kinija trečiadienį priėmė būrį arabų šalių aukšto rango pareigūnų ir diplomatų prieš forumą, kuris, kaip tikisi Pekinas, padės sustiprinti ryšius su šiuo regionu ir surasti bendrą poziciją dėl karo tarp Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“.
Wang Yi susitinka su Sudano atstovais. / CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA
Wang Yi susitinka su Sudano atstovais. / CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA

Pastaraisiais metais Pekinas siekia užmegzti glaudesnius ryšius su arabų valstybėmis, o pernai tarpininkavo Iranui ir jo ilgametei priešininkei Saudo Arabijai tariantis dėl santykių atšilimo.

Be to, Kinija seniai palaiko palestiniečius ir pritaria dviejų valstybių sprendimui jų konflikte su Izraeliu.

Praėjusį mėnesį Pekinas priėmė konkuruojančias palestiniečių grupuotes „Hamas“ ir „Fatah“ „išsamių ir atvirų derybų dėl palestiniečių tarpusavio susitaikymo skatinimo“.

Tarp forume dalyvaujančių delegatų – Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi (Abdel Fatahas Sisis), Jungtinių Arabų Emyratų prezidentas šeichas Mohamedas bin Zayedas al Nahyanas (Mohamedas bin Zajedas Nahjanas) ir daug kitų regiono lyderių bei diplomatų.

Pekinas anksčiau pranešė, kad ketvirtadienį vyksiančioje atidarymo ceremonijoje prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) pasakys kalbą, kuria sieks „bendro sutarimo“ tarp Kinijos ir arabų valstybių.

Svarbiausias darbotvarkės klausimas bus Izraelio ir „Hamas“ karas, kuriam išspręsti Xi Jinpingas paragino surengti „tarptautinę taikos konferenciją“.

Kinija mato „strateginę galimybę pagerinti savo reputaciją ir poziciją arabų pasaulyje“, pateikdama savo pastangas nutraukti šį konfliktą kaip priešpriešą Jungtinių Valstijų neveiklumui, naujienų agentūrai AFP sakė Ahmedas Aboudouh (Ahmedas Abudu) iš analitinio centro „Chatham House“ Vidurinių Rytų ir Šiaurės Afrikos programos.

„Tai savo ruožtu padeda Pekinui silpninti JAV patikimumą ir įtaką regione“, – sakė jis.

„Kuo ilgesnis karas, tuo lengviau Kinijai siekti šio tikslo“, – pridūrė jis.

Antradienį kinų užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I) Pekine susitiko su kolegomis iš Jemeno ir Sudano ir pareiškė, kad tikisi „sustiprinti solidarumą ir koordinavimą“ su arabų pasauliu.

Jis savo kolegai iš Jemeno Shayeai Mohsenui al Zindani (Šahejai Mohsenui Zindaniui) taip pat išreiškė Kinijos susirūpinimą dėl Irano remiamų husių pajėgų, kurios solidarizuojasi su „Hamas“, išpuolių Raudonojoje jūroje.

„Kinija ragina nutraukti civilių laivų persekiojimą ir užtikrinti Raudonosios jūros vandens kelių saugumą“, – teigė Wang Yi, kurį citavo valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas