Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 20

Kinija – taikos balandis Ukrainos kare? JAV ir Europa abejoja

Kinijos lyderiui Xi Jinpingui ruošiantis šią savaitę Maskvoje susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, Kinijos pareigūnai jo kelionę pristatė kaip taikos misiją, kurios metu jis sieks „atlikti konstruktyvų vaidmenį skatinant derybas“ tarp Rusijos ir Ukrainos – taip sakė vyriausybės atstovas Pekine.
Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“

Tačiau JAV ir Europos pareigūnai laukia visai ko kito – jie nori pažiūrėti, ar Xi Jinpingas kaip tik neįpils daugiau žibalo į šį plataus masto karą, kurį V.Putinas pradėjo daugiau nei prieš metus.

JAV pareigūnai teigia, kad Kinija vis dar svarsto galimybę tiekti Rusijai ginklų, daugiausia – artilerijos sviedinių, kuriuos ji naudotų Ukrainoje.

Ir, anot jų, net Xi Jinpingo raginimas nutraukti ugnį iš esmės prilygtų bandymui sustiprinti V.Putino pozicijas mūšio lauke, nes Rusija liktų valdyti daugiau teritorijų nei valdė prasidėjus invazijai.

Paliaubos dabar „praktiškai būtų Rusijos užkariavimų ratifikavimas“, penktadienį sakė Baltųjų rūmų atstovas Johnas Kirby.

„Jos iš tikrųjų pripažintų Rusijos laimėjimus ir jos bandymą jėga užkariauti kaimynės teritoriją, leisdamos Rusijos kariuomenei toliau okupuoti suverenią Ukrainos teritoriją“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas