Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinijos ekspertė B.Glaser: Pekinas tikrai randa ir ras būdų padėti Maskvai

Kinija nenorėjo karo Ukrainoje – jei būtų galėjusi pasiekti, kad jo nebūtų, būtų stengusis tai padaryti, sako į Lietuvą atvykusi ekspertė, Vokietijos Marshallo fondo Azijos tyrimų programos vadovė Bonnie Glaser. Jos teigimu, Pekinas tik vaizduojasi esąs neutralus, bet iš tiesų palaiko Maskvą – ir padės dar aktyviau, jei kils pavojus Vladimiro Putino, kurį kinų lyderis Xi Jinpingas laiko asmeniniu draugu, režimui.
Bonnie Glaser
Bonnie Glaser / „Facebook“ nuotr.

Anot interviu 15min davusios B.Glaser, Kinijos elgesį per Rusijos invaziją į Ukrainą – Pekinas bando balansuoti ir net vaizduoti neutralumą – lemia trys faktoriai.

Pirmasis – strateginė partnerystė su Rusija, kuri kinams labai svarbi ir gera partnerė atremiant JAV galią bei siekiant peržiūrėti „nesąžiningą“ pasaulio tvarką.

„Nesutarimus abi šalys deda į skirtingus stalčius – dėl noro sukurti sąjungą prieš JAV. Be to, asmeninis ryšys tikrai unikalus“, – teigė B.Glaser, mananti, kad vasario pradžioje V.Putinas per susitikimą su Xi Jinpingu, nors ir nesileido į detales, informavo jį apie būsimą operaciją Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas