Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinijos komunistų partijos pareigūnas: Pekinas užtikrintas dėl susivienijimo su Taivanu

Pekinas yra užtikrintas dėl visiško susivienijimo su savivaldžiu Taivanu, antradienį Honkonge vykusioje konferencijoje, skatinančioje vadinamąjį Kinijos susivienijimą, pareiškė vienas kinų komunistų partijos aukšto rango pareigūnas.
Ketvirtasis Nacionalinės Liaudies Kongreso posėdis Pekine. / POOL / via REUTERS
Ketvirtasis Nacionalinės Liaudies Kongreso posėdis Pekine. / POOL / via REUTERS
Temos: 2 Kinija Taivanas

Kasmetinėje konferencijoje, kuri Honkonge surengta pirmą kartą per 14 metų, dalyvavo daugiau kaip 1,2 tūkst. Kinijai palankių politikų ir visuomenės veikėjų iš žemyninės dalies, Honkongo, Taivano ir užsienio valstybių, pranešė organizatoriai.

„Šiandien esame arčiau (...) didžiojo Kinijos tautos atjauninimo nei bet kuriuo kitu istorijos laikotarpiu ir labiau nei bet kada užtikrinti bei pajėgūs užbaigti susivienijimą“, – sakė Shi Taifengas (Ši Taifengas), kuris vadovauja Vieningo fronto darbo skyriui.

Kinija laiko Taivaną, turintį savo vyriausybę, kariuomenę ir valiutą, savo teritorijos dalimi, ir yra sakiusi, kad niekada neatsisakys minties perimti Taivano kontrolę, prireikus – jėga.

Vieningo fronto darbo skyrius yra atsakingas už bendravimą su etninėmis mažumomis, religinėmis grupėmis ir užsienyje gyvenančiais kinais Honkongo, Makao, Tibeto, Sindziango ir Taivano klausimais.

Antradienį vykusią konferenciją organizavo prie šio skyriaus veikianti taryba.

Pekinas laiko Tibetą, Himalajų regioną, ir šiaurės vakarinę Sindziango provinciją, kurioje gyvena daugiausia musulmonai sunitai uigūrai, savo teritorijos dalimis, o Honkongą ir Makao – specialiaisiais administraciniais regionais.

Savo kalboje Shi Taifengas sakė, kad dabartinė padėtis Taivano sąsiauryje yra sunki ir sudėtinga, ir dėl to kaltino Taivano prezidento Lai Ching-te (Lai Čingtės) administraciją ir jo Demokratinės pažangos partiją (DPP) „beatodairiškai kurstant konfrontaciją abipus sąsiaurio“.

„Tačiau laikas ir situacija visada yra tų, kurie pasisako už nacionalinį susivienijimą, pusėje, – sakė jis. – Privalome (...) išlaikyti kovos dvasią, išdrįsti prisiimti atsakomybę ir (...) visada budriai stebėti Taivano nepriklausomybės pajėgų ir išorės kišimosi pajėgų judėjimą.“

Tarp dalyvių buvo Taivano mažųjų partijų, pasisakančių už susivienijimą, tokių kaip Naujoji partija ir Darbo partija, vadovai.

Kinija aplink Taivaną beveik kasdien rengia karines pratybas su naikintuvais, dronais ir kariniais laivais.

Praėjus kelioms dienoms po Lai Ching-te prisaikdinimo Pekinas aplink salą taip pat pradėjo dideles karines pratybas. Kinija laiko jį „pavojingu separatistu“ dėl jo požiūrio į Taivano suvereniteto išsaugojimą.

Susivienijimo idėja yra labai nepopuliari tarp Taivano gyventojų, kaip rodo reguliariai atliekamos Nacionalinio Čengči universiteto apklausos.

Naujausi, birželį paskelbti duomenys rodo, kad maždaug vienas procentas žmonių pritaria „kuo greitesniam susivienijimui“, o beveik 90 proc. nori išlaikyti esamą padėtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas