Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinijos prezidentas reiškia susirūpinimą dėl padėties Gazos Ruože

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) savo kolegai iš Egipto pranešė, kad Pekinas yra susirūpinęs dėl padėties Gazos Ruože, trečiadienį pranešė valstybinė žiniasklaida. 
Kinija ir Egiptas - skirtingi kultūros milžinai. / Tingshu Wang / AP
Kinija ir Egiptas - skirtingi kultūros milžinai. / Tingshu Wang / AP

Šią savaitę Kinijoje lankosi Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi (Abdel Fatahas Sisis), ir keli kiti arabų šalių vadovai. Vizitais siekiama glaudesnio Kinijos ir arabų šalių bendradarbiavimo. 

„Dabartinis Palestinos ir Izraelio konfliktas nusinešė daug nekaltų civilių palestiniečių aukų, o humanitarinė padėtis Gazos Ruože yra itin sunki. Kinijai labai skaudu“, – nurodė Kinijos valstybinis transliuotojas CCTV, cituodamas kinų prezidentą. 

„Dabar svarbiausias prioritetinis uždavinys – nedelsiant nutraukti ugnį, kad būtų išvengta konflikto išplitimo, poveikio taikai ir stabilumui regione ir kad būtų išvengta rimtesnės humanitarinės krizės“, – teigė Xi Jinpingas. 

Palestiniečiai trečiadienį pranešė apie intensyvias kovas įvairiose Rafacho dalyse. Apie tai pranešta praėjus dienai po liudininkų teiginių, kad Rafacho centre dislokuoti Izraelio tankai. 

Izraelis pradėjo prieštaringai vertinamą puolimą Rafache, nepaisant tarptautinio susirūpinimo dėl čia laikiną prieglobstį radusių daugybės perkeltųjų palestiniečių saugumo. 

Tačiau visuotinis pasipiktinimas dar labiau sustiprėjo Izraeliui sekmadienį sudavus smūgį perkeltųjų asmenų stovyklai netoli Rafacho. Po smūgio kilo gaisras, per kurį, Gazos Ruožo pareigūnų teigimu, žuvo 45 žmonės ir dar 250 buvo sužeisti. 

Kinija palaiko gerus santykius su Izraeliu, tačiau jau dešimtmečius remia Palestinos klausimą ir pasisako už dviejų valstybių sprendimą.

„Kinija vertina svarbų Egipto vaidmenį švelninant padėtį ir teikiant humanitarinę pagalbą“, – trečiadienį sakė Kinijos prezidentas. 

Pasak Xi Jinpingo, Kinija yra pasirengusi bendradarbiauti su Egiptu, kad padėtų palestiniečių anklavo gyventojams ir kuo greičiau išspręstų Palestinos valstybingumo klausimą. 

Gazos Ruože vyksta kruviniausias per jo istoriją karas, kilęs po palestiniečių islamistų organizacijos „Hamas“ beprecedentės spalio 7-osios atakos Izraelio pietuose, kai, oficialiais duomenimis, žuvo daugiau kaip 1 170 žmonių, daugiausia civilių.

Per šią ataką kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių 121, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 37 žuvusius įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą. „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per karą šioje teritorijoje jau žuvo daugiau kaip 36 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas