Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 20 /17:04

Kinijos prezidentas atvyko į Kremlių neoficialiam susitikimui su V.Putinu

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas pirmadienį atvyko į Maskvą į aukščiausiojo lygio susitikimą su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, pranešė valstybinė žiniasklaida. Tris dienas truksiančio vizito metu Kinijos ir Rusijos lyderiai tikisi sustiprinti abiejų šalių partnerystę.
Kinijos prezidentas Xi Jinpingas
Kinijos prezidentas Xi Jinpingas / „AFP“/„Scanpix“

„Kovo 20-osios popietę vietos laiku prezidentas Xi Jinpingas specialiu lėktuvu atskrido į Rusijos sostinę Maskvą“, – sakė valstybinis transliuotojas CCTV.

Kinijos lyderio vizitas Rusijoje truks tris dienas.

Tris dienas truksiantis Xi Jinpingo vizitas yra pirmasis per ketverius metus ir pirmasis pasaulio lyderio valstybinis susitikimas su V.Putinu po to, kai Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) Hagoje išdavė Rusijos prezidento arešto orderį.

„AFP“/„Scanpix“/Kinijos lyderis Xi Jinpingas atvyko į Maskvą
„AFP“/„Scanpix“/Kinijos lyderis Xi Jinpingas atvyko į Maskvą

Planuojama, kad pirmadienį bus surengtos neoficialios derybos, o vėliau vyks oficialesnės. Tikimasi, kad abu lyderiai pasirašys bendras deklaracijas.

„Kinija ir Rusija yra geros kaimynės ir patikimos partnerės“, Xi Jinpingo žodžius citavo Rusijos valstybinė naujienų agentūra „Tass“.

Jis pažymėjo, kad Kinija yra pasirengusi kartu su Rusija saugoti tarptautine teise grindžiamą pasaulio tvarką.

Kinijos prezidentas tikisi, kad vizitas į Rusiją suteiks naują postūmį Rusijos ir Kinijos santykių bei strateginio bendradarbiavimo plėtrai, tvirtino valstybinė naujienų agentūra.

„AFP“/„Scanpix“/Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
„AFP“/„Scanpix“/Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas

Vizito išvakarėse Kinijos žiniasklaidoje paskelbtame straipsnyje V.Putinas gyrė „seną gerą draugą“ Xi jinpingą. Rusijos lyderis jame taip pat palankiai įvertino Kinijos pasirengimą atlikti, jo žodžiais tariant, „konstruktyvų vaidmenį“ sprendžiant Ukrainos „krizę“.

Tuo tarpu Rusijos vyriausybės leidžiamame dienraštyje „Rossijskaja gazeta“ publikuotame straipsnyje Xi Jinpingas paragino laikytis „pragmatizmo“ Ukrainos klausimu. Jis teigė, kad Kinijos pasiūlymas – praėjusį mėnesį paskelbtas 12 punktų dokumentas, kurį Vakarai iš esmės atmetė – atspindi „kiek įmanoma vieningą pasaulio bendruomenės požiūrį“.

Xi Jinpingas susitiko su V.Putinu

Maskvos oro uoste nusileidus Kinijos lyderio lėktuvui, jį pasitiko Dmitrijus Černyšenka, vienas iš dešimties Rusijos Federacijos ministro pirmininko pavaduotojų.

Tik popietę Xi Jinpingas atvyko į Maskvos Kremlių, kur jo laukia neoficialus susitikimas su V.Putinu, pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra „Ria“.

„AP“/„Scanpix“/Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas Kremliuje
„AP“/„Scanpix“/Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas Kremliuje

Oficialios dvišalės derybos lyderių darbotvarkėje suplanuotos antradienį.

Pasak Kremliaus atsotvo spaudai Dmitrijaus Peskovo, pirmadienio popietę Maskvos laiku suplanuotas susitikimas bus „neformalus, bet labai svarbus“.

„Valstybių vadovai savo nuožiūra iškels jiems aktualiausius klausimus“, – pridūrė jis.

Susitikimo pradžioje Xi Jinpingas užsiminė apie kitąmet laukiančios prezidento rinkimus ir teigė esąs „tikras“, kad Rusijos žmonės palaikys V.Putiną.

„Aš žinau, kad kitais metais jūsų šalyje vyks dar vieni prezidento rinkimai. Jūsų tvirto vadovavimo dėka Rusija pastaraisiais metais padarė didelę pažangą siekdama šalies klestėjimo. Esu įsitikinęs, kad Rusijos žmonės tvirtai palaikys Jūsų gerus siekius“, – tikino Kinijos lyderis.

Naujienų agentūra „Reuters“ pažymėjo, kad Xi Jinpingas pavadino V.Putiną savo „brangiu draugu“, o Rusijos vadovas tokį pat terminą pavartojo savo svečiui ir pagyrė už „šuolį į priekį“.

„AP“/„Scanpix“/Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
„AP“/„Scanpix“/Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas

„Per pastaruosius kelerius metus Kinija padarė milžinišką šuolį į priekį, – sakė Rusijos lyderis šalia sėdinčiam Xi Jinpingui. – Visame pasaulyje tai kelia susidomėjimą ir, deja, net pavydą“.

„Simboliška, kad čia susitikome prieš 10 metų, kai pirmą kartą lankėtės kaip išrinktas Kinijos atstovas. Per tą laiką padarėme pažangą santykiuose. Turime daug bendrų interesų ir tikslų“, – pridūrė V.Putinas.

Rusijos vadovas taip pat pažymėjo, kad jo vyriausybė „susipažino“ su Pekino pasiūlymais dėl krizės Ukrainoje.

„Jūs žinote, kad mes visada pasirengę deryboms, ir aptarsime visus tuos klausimus, turėdami mintyje jūsų pasiūlymus“, – sakė V.Putinas.

Kinija ir Rusija „turi panašių tikslų“, pareiškė Xi Jinpingas.

„Tiesa, kad abi mūsų šalys turi tuos pačius arba kai kuriuos panašius tikslus. Dedame pastangas, kad mūsų šalys klestėtų... galime bendradarbiauti ir dirbti kartu, kad pasiektume savo tikslų“, – sakė Xi Jinpingas.

„Labai džiaugiuosi, kad jūsų kvietimu vėl galiu apsilankyti Rusijoje. Ir kad Rusija yra pirmoji šalis, kurią aplankiau po to, kai buvau perrinktas Kinijos Prezidentu“, – Xi Jinpingas sakė V.Putinui.

Kinijos ir Rusijos tikslai skirtingi

Šis vizitas vyksta itin jautriu metu: po to kai įsiveržė į Ukrainą, Kremlius siekia dar didesnės Kinijos paramos.

Tačiau, BBC teigimu, sprendžiant iš rašytinių pareiškimų, kuriuos prezidentai Xi jinpingas ir V.Putinas šį rytą atitinkamai paskelbė žiniasklaidoje Pekino ir Maskvos siekiai nėra vienodi.

"Maskvai V.Putinas, žinoma, nori parodyti, kad Kinija jį remia, ir norėtų šį vizitą pateikti kaip visišką pritarimą savo invazijai", - teigė BBC.

Tačiau Pekino vizito tikslas dvejopas.

BBC apžvalgininkų įsitikinimu, suartėjimo su Rusija kaina gali nesunkiai nusverti iš to gaunamą naudą.

Žurnalistai priminė, kad Kinijos priežastys palaikyti gerus santykius su Kremliumi neapsiriboja karu Ukrainoje.

Abi šios šalys turi bendrą 4300 km ilgio sieną, kuri apytikriai atitinka Europos plotį - tiksli sienos vieta galutinai nustatyta tik šio šimtmečio pradžioje. Taigi Pekinas norėtų stabilizuoti šiuos santykius.

Antra, Xi Jinpingas neseniai pasiekė didžiulę diplomatinę pergalę tarpininkaudamas Iranui ir Saudo Arabijai, derybų rezultatas - diplomatinių ryšių atnaujinimas. Gali būti, kad šis pasiekimas įkvepia Kiniją pasinaudoti postūmiu ir tarpininkauti tarp Ukrainos ir Rusijos.

Tačiau, atsižvelgiant į glaudžius Kinijos ryšius su Rusija, spėjamai, kad ukrainiečiai rimtai nesvarstys jokių Pekino tarpininkavimo pastangų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas