Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 26 /13:37

Kinijos URM atsisako komentuoti Qin Gango atleidimą

Kinijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį atsisakė komentuoti užsienio reikalų ministro Qin Gango atleidimą.
Kinijos užsienio reikalų ministras Qin Gangas
Kinijos užsienio reikalų ministras Qin Gangas / „AP“/„Scanpix“
Temos: 2 Kinija Qin Gangas

Žiniasklaidos paklausta apie antradienį įvykusį staigų Qin Gango nušalinimą, atstovė spaudai Mao Ning žurnalistams paminėjo tik valstybinės naujienų agentūros straipsnį: „Dėl šio klausimo „Xinhua“ jau paskelbė informaciją. Galite ja remtis.“

Apie Qin Gango atleidimą paskelbta išvakarėse, jam jau mėnesį nesirodant viešumoje.

„Kinijos aukščiausioji įstatymų leidžiamoji valdžia antradienį susirinkusi į sesiją nubalsavo už tai, kad užsienio reikalų ministru būtų paskirtas Wang Yi", – antradienį sakė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Pranešime nenurodyta Qin Gango atleidimo priežastis, tačiau teigiama, kad prezidentas Xi Jinpingas pasirašė atitinkamą įsaką.

Kinija jau keletą savaičių neinformuoja apie Qin Gangą, viešumoje nesirodantį nuo birželio 25 dienos, kai Pekine susitiko su Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotoju Andrejumi Rudenka.

Spėliota, kad jis buvo nušalintas nuo pareigų arba dėl jo pradėtas oficialus tyrimas.

Paklausta, kaip vertina trumpą Qin Gango darbą užsienio reikalų ministro poste, Mao Ning atsakė, kad reikėtų klausti ne jos.

„Nemanau, kad man dera pateikti vertinimą“, – sakė ji ir tvirtino, kad Kinija skelbia normalią informaciją dėl Qin Gango padėties.

Žurnalistų spaudžiama pateikti daugiau detalių apie Qin Gango likimą, Mao Ning pareiškė, kad antradienį Kinijos aukščiausios įstatymų leidybos institucijos ir prezidento priimti sprendimai yra labai aiškūs.

„Siūlyčiau jums remtis tuo. Neturiu jokios papildomos informacijos“, – sakė ji ir pridūrė: „Kinijos diplomatinė veikla nuolat juda į priekį.“

Trečiadienį Kinijos užsienio reikalų ministerijos interneto svetainėje nebebuvo jokios informacijos apie 57 metų Qin Gangą.

Jo vardo paieška nedavė jokių rezultatų, o ankstesnių straipsnių apie jo diplomatinius renginius vietose buvo žinutės, kad puslapis neegzistuoja arba buvo ištrintas.

Tačiau jo vardas figūravo kitose Kinijos vyriausybės interneto svetainėse, įskaitant Valstybės Tarybos, Prekybos ministerijos, valstybinės žiniasklaidos svetaines.

Paklausta apie Qin Gango vardo dingimą iš Užsienio reikalų ministerijos interneto svetainės, Mao Ning atsakė: „Informacija Užsienio reikalų ministerijos interneto svetainėje atnaujinama pagal atitinkamas tvarkymo taisykles.“

Qin Gangą užsienio reikalų ministro poste pakeitė šalies diplomatijos vadovas Wang Yi, atsakingas už valdančiosios Komunistų partijos užsienio politiką ir vyriausybinėje hierarchijoje buvęs aukščiau už Qin Gangą.

Užsienio reikalų ministerija anksčiau teigė, kad Qin Gangas viešumoje nesirodo dėl sveikatos priežasčių.

Valstybinė žiniasklaida antradienį nenurodė jo atleidimo priežasties, bet vienas ekspertas sakė, jog Qin Gango „skaitmeninis ištrynimas“ rodytų, kad jis neteko malonės.

Jei jo padėtis būtų gera ir jis būtų susirgęs, turbūt nevyktų tai, kas dabar vyksta, rašė Kinijos analitikas Billas Bishopas, leidžiantis informacinį biuletenį „Sinocism“.

JAV strateginių studijų centro „Asia Society Policy Institute“ Kinijos analitikas Neilas Thomasas su tuo sutiko.

„Randasi įrodymų, kad tai tikrai galėtų būti politinis valymas“, – socialiniame tinkle „X“ rašė jis.

Visiška nežinia

Kinija ir toliau tyli dėl Qin Gango likimo. Tačiau tai nepadeda sustabdyti internete pasklidusių kalbų, pavyzdžiui, kad Qin Gango atžvilgiu atliekamas oficialus tyrimas dėl galimo romano su garsia televizijos laidų vedėja.

„Pašaliniai žmonės visiškai nieko nežino; šis epizodas parodo, kad Kinijos politika tampa vis labiau neprognozuojama ir kintanti, nors po ramiu paviršiumi“, – naujienų agentūrai AFP sakė Kinijos politikos ekspertas Ho-fung Hungas iš Johnso Hopkinso universiteto.

Iš šiaurės rytinio Tiandzino miesto kilęs Qin Gangas dažnai susidurdavo su Xi Jinpingu, kai dirbo Užsienio reikalų ministerijos protokolo departamento vadovu.

Jo paaukštinimas, palyginti su labiau patyrusiais kandidatais, iš pradžių – į ambasadorius JAV, o vėliau – į užsienio reikalų ministrus, buvo siejamas su tiesioginiu Xi Jinpingo pasitikėjimu juo.

Qin Gangas pelnė „kovinio vilko“ reputaciją – taip vadinami naujosios kartos Kinijos diplomatai, kurie neretai į Vakarų kritiką Pekino atžvilgiu reaguoja itin aršiai.

Tačiau staigus jo krytis parodo, jog nė vienas politikas, kad ir koks artimas lyderiui, nėra apsaugotas nuo Kinijos politikos staigmenų, sakė vienas ekspertas.

„Galvoju, kad pagrindinę prasmę supras kinų valdininkija, o žinia yra ta, kad niekas nėra saugus, kad ir kaip aukštai būtų iškilęs, kad ir kokią tvirtą Xi Jinpingo paramą turėtų“, – AFP sakė Kinijos teisės ekspertas Neysunas Mahboubi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas