Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos vadovas paprašė Prancūzijos lyderio padėti švelninti dėl Šiaurės Korėjos susidariusią įtampą

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas penktadienį, kalbėdamas telefonu su prancūzų prezidentu Emmanueliu Macronu, paragino Prancūziją padėti sureguliuoti dėl Šiaurės Korėjos ginklavimosi ambicijų susidariusią padėtį, Pchenjanui praėjusią savaitę surengus kol kas galingiausią savo branduolinį bandymą.
4. Xi Jinpingas – Kinijos prezidentas
Xi Jinpingas paprašė E.Macrono padėti švelninti dėl Šiaurės Korėjos susidarusią įtampą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pokalbis įvyko praėjus dienai po Kinijos pareiškimų, palaikančių griežtesnes sankcijas Pchenjanui ir JT Saugumo Tarybos „būtinas priemones“; šioje Taryboje Prancūzija ir Kinija turi veto teisę.

„Kinija tikisi, kad Prancūzija, nuolatinė JT Saugumo Tarybos narė, atliks konstruktyvų vaidmenį švelninant padėtį ir atnaujinant dialogą“ dėl Šiaurės Korėjos, sakė Kinijos vadovas, kurį cituoja valstybinis transliuotojas CCTV.

Sekmadienį, įvykdydama kol kas galingiausią savo branduolinį bandymą, Šiaurės Korėja išprovokavo pasaulinį aliarmą. Pasak Pchenjano, tai buvo vandenilinė bomba, kurią gali nešti tolimojo nuotolio raketa.

Per pokalbį telefonu Kinijos lyderis sakė, kad norėtų paversti „Šiaurės Korėją nebranduoline zona“. Tai jis paminėjo ir kalbėdamas su Vokietijos kanclere Angela Merkel keliomis valandomis anksčiau.

Per pokalbį telefonu Kinijos lyderis sakė, kad norėtų paversti „Šiaurės Korėją nebranduoline zona“. Tai jis paminėjo ir kalbėdamas su Vokietijos kanclere Angela Merkel keliomis valandomis anksčiau.

E.Macronas Xi Jinpingui pareiškė, kad Prancūzija norėtų stiprinti bendradarbiavimą su Kinija ir tuo paskatinti tinkamai išspręsti šią branduolinę problemą.

Prancūzijos lyderis pakartojo, kad „tarptautinė bendruomenė smerkia Šiaurės Korėjos provokacijas“, informavo prezidentūra naujienų agentūrai AFP.

„Šios provokacijos skatina tarptautinę bendruomenę imtis naujo spaudimo, siekiant sugrąžinti Pchenjaną prie derybų stalo ir išvengti pavojingų eskalacijų“, – nurodoma pranešime.

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi ketvirtadienį pareiškė, kad Pekinas remtų naujas Jungtinių Tautų priemones prieš Šiaurės Korėją.

„Kinija mano, kad JT Saugumo Taryba turėtų reaguoti imdamasi naujų būtinų priemonių“, – sakė diplomatijos vadovas per spaudos konferenciją Pekine.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldo Trumpo vizitas Prancūzijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldo Trumpo vizitas Prancūzijoje

Kiek anksčiau A.Merkel atstovas Steffenas Seibertas sakė, kad Vokietijos lyderė ir Kinijos vadovas susitarė pritarti sankcijų Šiaurės Korėjai sugriežtinimui.

Tarptautinės bendruomenės manymu, Kinijai, ištikimai Pchenjano diplomatinei ir ekonominei partnerei, tenka itin svarbus vaidmuo stengiantis įtikinti Šiaurės Korėją atsisakyti savo branduolinės ir raketų programų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai