Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinų ir rusų pakrančių apsaugos laivai kartu plaukė per Beringo jūrą, sako JAV

JAV pakrančių apsaugos tarnyba antradienį pranešė, kad šeštadienį pastebėjo du Rusijos ir du Kinijos laivus, kurie plaukė išsirikiavę per Beringo jūrą.
U.S. Coast Guard / SWNS / U.S. Coast Guard / SWNS
U.S. Coast Guard / SWNS / U.S. Coast Guard / SWNS

Tai rodo stiprėjantį Pekino ir Maskvos bendradarbiavimą Arktyje.

Kinų ir rusų pakrančių apsaugos laivai buvo pastebėti maždaug už aštuonių kilometrų nuo Rusijos išskirtinės ekonominės zonos, šiauriausioje vietoje, kur JAV pakrančių apsaugos tarnyba kada nors matė Kinijos laivus, teigiama pranešime. Beringo jūra skiria Rusiją nuo Aliaskos.

„Ši naujausia veikla rodo padidėjusį mūsų strateginių konkurentų susidomėjimą Arktimi“, – teigė 17-osios pakrančių apsaugos apygardos vadė kontradmirolė Megan Dean (Megan Din).

Liepą Rusijos ir Kinijos bombonešiai pirmą kartą pasirodė kartu prie Aliaskos krantų. Skrydžiai nebuvo laikomi grėsme, tačiau tai buvo pirmas kartas, kai Kinijos bombonešiai įskrido į Aliaskos oro erdvės gynybos atpažinimo zoną (ADIZ). Taip pat tai buvo pirmas kartas, kai kinų ir rusų orlaiviai pakilo iš tos pačios bazės Rusijos šiaurėje.

Kinijos pakrančių apsaugos tarnyba pareiškime nurodė, kad bendras patruliavimas su Rusija, surengtas po bendrų pratybų, buvo skirtas tikrinti žvejybos laivus, siekiant palaikyti tvarką šiaurinėje Ramiojo vandenyno dalyje pagal Jungtinių Tautų (JT) rekomendaciją ir tarptautinę konvenciją.

Ji teigė, kad laivai dalyvavo nelegalių laivų paieškos ir gelbėjimo pratybose, kurios parodė „didelį koordinavimo ir bendradarbiavimo efektyvumą“.

Glaudus Rusijos bendradarbiavimas su Kinija kelia susirūpinimą Vašingtonui, kuris kritikuoja Pekiną už tai, kad šis remia Maskvos karą prieš Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas