Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kipras siekia įšaldyti prašymų suteikti prieglobstį nagrinėjimą: kaltina Turkiją

Kipras pareiškė sieksiantis įšaldyti prašymų suteikti prieglobstį nagrinėjimą, kad susitvarkytų su neteisėtų migrantų antplūdžiu, dėl kurio Nikosija kaltina Turkiją.
Migrantai Kipre
Migrantai Kipre / „Scanpix“/AP nuotr.

Duomenys rodo, kad Europos Sąjungai priklausantis Kipras dėl migracijos krizės susiduria su „demografiniais pokyčiais“, taip pat patiria „stiprų socialinį ir ekonominį poveikį“, pareiškė vyriausybės atstovas Marijus Pelekanas.

„Europos Komisijai bus pateiktas prašymas imtis Kipro Respublikai palankių veiksmų, įskaitant galimybę suteikti teisę įšaldyti neteisėtai į šalį atvykusių asmenų prašymus suteikti prieglobstį“, – sakė jis žurnalistams.

Kipro Respublika teigia, kad jai tenka nagrinėti daugiausiai visoje ES pirmą kartą pateikiamų prašymų suteikti prieglobstį, palyginti su šalies gyventojų skaičiumi. Kipre gyvena apie milijonas žmonių.

Nikosijos teigimu, už krizę atsakinga Turkija, esą leidžianti neteisėtiems migrantams atvykti iš jos teritorijos į atsiskyrusią Šiaurės Kipro Turkų Respublikos (ŠKTR).

Kipras buvo padalytas 1974 metais, kai Turkija pasiuntė savo pajėgas į salą po perversmo, įvykdyto šios salos prisijungimo prie Graikijos šalininkų.

Nuo to laiko 180 km ilgio Žalioji linija dalija salą į rytinę ir vakarinę dalis, atskirdama ryčiausią Europos Sąjungos narę Kipro Respubliką nuo tik Ankaros pripažįstamos ŠKTR.

Šiemet Kipre užfiksuoti migracijos srautai yra 38 proc. didesni nei per visus praėjusius metus, nurodė M.Pelekanos.

Anot jo, per pirmuosius 10 šių metų mėnesių į Kiprą neteisėtai atvyko 10 868 migrantai; iš jų 9 270 nelegaliai kirto salą dalinančią liniją pagal „Turkijos vykdomą sąmoningą politiką“.

Vyriausybės atstovas pridūrė, kad dabartiniai srautai papildė daugiau kaip 33 tūkst. žmonių grupę, jau nelegaliai gyvenančią respublikoje.

„Prieglobsčio prašytojų procentinė dalis viršija 4 proc. gyventojų, o kitose ES priešakinėse šalyse ji neviršija 1 proc.“, – pabrėžė M.Pelekanas.

Tokius komentarus jis išsakė Kipro ministrams susitarus dėl virtinės priemonių nelegalios migracijos šuoliui pažaboti per neeilinį posėdį, kuriam pirmininkavo prezidentas Nikas Anastasiadis.

Nikosija tikisi „ES solidarumo, kalbant apie neatidėliotiną prieglobsčio prašytojų perkėlimą į kitas valstybes nares, taip pat apie prieglobsčio prašytojų repatriaciją į jų kilmės šalis“, – pareiškė M.Pelekanas.

Vyriausybės duomenimis, atmesti jau 15 tūkst. asmenų prašymai suteikti prieglobstį, tačiau jie negali būti deportuoti, nes nėra nuoseklios ES politikos ar reikiamo susitarimo su jų kilmės šalimis.

Pasak M.Pelekano, Kipras ragina Europos Komisiją skubiai pasiūlyti priemones „prastėjančiai padėčiai spręsti“.

Trečiadienį Kipro policija pranešė, kad į krantą rytinėje salos pakrantėje esančiame Pafose buvo palydėtas 61 migrantas, įskaitant 28 vaikus. Manoma, kad jie laivu atplaukė iš Sirijos ir Libano.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?