Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kipre plinta dviejų svarbiausių koronaviruso atmainų omikron ir delta hibridas deltakron

Mokslininkai praneša Kipre aptikę koronaviruso atmainą, kuri jungia šiuo metu pasaulyje labiausiai paplitusias koronaviruso delta ir omikrono atmainas, šeštadienį pranešė „Bloomberg News“.
Koronavirusas Lenkijoje
Koronavirusas Lenkijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kipro universiteto biologijos mokslų profesorius Leondiosas Kostrikis pavadino atmainą „deltakron“ dėl į omikron panašių genetinių įrašų delta genomuose, pranešė „Bloomberg“. Pasak pranešimo, L.Kostrikis ir jo komanda iki šiol nustatė 25 šios koronaviruso atmainos atvejus. Dar per anksti pasakyti, ar yra daugiau atmainos atvejų ir kokį poveikį ji gali turėti, rašo CNBC svetainė.

L.Kostrikis teigė, kad naujasis variantas turi genetinį pagrindą, kaip ir delta štamas, tačiau kelios jo mutacijos yra tokios pačios kaip ir omikron štamo. „Mes radome daug mutacijų, kurios anksčiau buvo aptiktos tik užsikrėtus omikrono štamu“, – paaiškino jis.

Virusologas patikslino, kad omikron štamas turi 30 mutacijų ir „10 iš jų buvo identifikuota Kipre paimtuose mėginiuose“. Jis pridūrė, kad deltakron štamas buvo rastas 25 mėginiuose, paimtuose Kipre. Iš jų 11 žmonių buvo paguldyti į ligoninę dėl COVID-19 simptomų, o likę 14 – paprastų gyventojų. „Mutacijų dažnis buvo didesnis tarp tų, kurie buvo ligoninėje, o tai gali reikšti, kad yra ryšys tarp deltakron ir hospitalizacijų“, – pažymėjo ekspertas.

„Ateityje pamatysime, ar ši atmaina bus labiau patologinė, labiau užkrečiama, ar ji nugalės“ dvi dominuojančias atmainas – delta ir omikron, – interviu televizijai „Sigma TV“ penktadienį sakė L.Kostrikis.

Deltakron variantas atsirado, kai omikron atmaina labai sparčiai išplito pasaulyje, sukeldama neregėtus Covid-19 atvejų padidėjimus. Remiantis CNBC penktadienį atlikta Johnso Hopkinso universiteto duomenų analize, JAV pranešama apie septynių dienų vidurkį – daugiau nei 600 000 naujų atvejų per dieną. Tai 72 proc. daugiau nei praėjusią savaitę ir yra didžiausias užsikrėtimų skaičius nuo pandemijos pradžios.

Tačiau mokslininkai pastebi, kad omikron atmaina susirgę žmonės ja lengviau perserga, jiems rečiau reikia hospitalizacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas