Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kliūtys Ispanijos vėjo turbinų parkui – švarios energijos dar nebus?

Auštant Moisesas Tibau įlipo į savo nedidelę medinę valtelę ir nuirklavo tolyn į jūrą nuo uolėtos pakrantės, ant kuriose stovi namas, kažkada buvęs Salvadoro Dalí prieglobsčiu – čia tapytojas sukūrė kai kuriuos iš garsiausių savo siurrealistinių paveikslų.
Plakatas, protestuojantis prieš vėjo turbinų statybą
Plakatas, protestuojantis prieš vėjo turbinų statybą / „The New York Times“/Samuel Aranda nuotr.

M.Tibau, vienas iš dviejų šiame Viduržemio jūros miestelyje už maždaug 160 kilometrų į šiaurę nuo Barselonos, likusių žvejų, vylėsi pagauti omarų, langustų ir skorpionų. Tačiau lėtai įplaukęs į šiaip ramią įlanką M.Tibau susirūpino – atrodo, ramiam gamtos kampeliui gresia modernizacija.

Vyriausybės pareigūnai ketina patvirtinti didžiulio jūroje plaukiosiančio vėjo turbinų parko statybą, o tarptautinės energetikos bendrovės jau bando įdarbinti nepastovius šiaurės vėjus, dažnai ūžaujančius šiame Ispanijos rajone, vadinamame La Tramontana.

Dėl klimato kaitos dažnėjančios mirtinos vasaros karščio bangos grasina sumušti temperatūros rekordus Anglijoje ir sukelti gaisrus Prancūzijoje, Ispanijoje, Portugalijoje ir Graikijoje.

Taigi šio regiono horizonte netrukus gali išdygti dešimtys vėjo turbinų, gaminsiančių švarią energiją, skubiai reikalingą Katalonijai – Ispanijos regionui, kuris vis dar labai priklausomas nuo iškastinio kuro.

Ši vietovė iki šiol mažai pasikeitė nuo to laiko, kai S.Dali vaikštinėjo jos apylinkių kalvomis.

Tačiau daug ginčų keliantis naujasis projektas Ispanijos pakrantėje simbolizuoja visą Europą apėmusį sujudimą, pareigūnams skubant mažinti planetos šilimą skatinančias emisijas, palaipsniui atsisakant iškastinio kuro ir sparčiai vystant atsinaujinančios energijos projektus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas