Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kodėl Prancūzija tapo teroristų taikiniu numeris vienas

Jei paaiškės, kad penktadienio naktį mažiausiai 84 žmonių gyvybes nusinešęs išpuolis Nicoje buvo suorganizuotas teroristų, tai jau bus antras didelio masto teroristinis aktas Prancūzijoje šiais metais ir trečias nuo praėjusiųjų metų sausio, rašo „Business Insider“.
Išpuolis Nicoje
Išpuolis Nicoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV saugumo analitikas Johnas Schindleris po lapkritį Paryžiuje įvykdyto išpuolio, pareikalavusio 130 aukų, „Twitter“ rašė: „Džihadistai, nusipirkę ginklų iš Balkanų, šaudė visoje Prancūzijoje 1995 metais... neįsivaizduoju, kodėl dabar visi nustebę.“

Paryžiaus atakose buvo naudojami ginklai ir sprogmenys. Po penktadienio įvykių Nicoje svarstoma, kodėl Prancūzija tapo pagrindiniu teroristų taikiniu.

Prisiimdama atsakomybę dėl pernai lapkritį įvykdytų išpuolių „Islamo valstybė“ Paryžių pavadino „prostitucijos ir blogio sostine“.

Prisiimdama atsakomybę už pernai lapkritį įvykdytus išpuolius „Islamo valstybė“ Paryžių pavadino „prostitucijos ir blogio sostine“.

Teroristai taip pat pareiškė, kad Prancūzija ir kitos šalys, einančios tokiu pat keliu, yra pagrindinis jų taikinys.

Praėjusiųjų metų rugsėjį Prancūzija ėmė bombarduoti „Islamo valstybės“ taikinius Sirijoje.

Vienas iš „Bataclan“ koncertų salėje įvykdytų žudynių liudininkų „The New York Times“ sakė girdėjęs, kaip teroristas prancūziškai šaukė, kad tai – atpildas už Prancūzijos prezidento Francois Hollande'o padarytą žalą viso pasaulio musulmonams.

Šį pareiškimą vėliau CNN patvirtino ir kitas liudininkas. Jo teigimu, žmogus, kuris tai šaukė, kalbėjo be akcento – lyg būtų gimęs ir užaugęs Prancūzijoje.

Jei jūs ir toliau bombarduosite mūsų pozicijas, atakų daugės, todėl geriau atsitraukite arba žus daugiau jūsų civilių.

Ekstremizmo ekspertas ir knygos „ISIS Apokalipsė“ autorius Willas McCantsas lapkritį „Business Insider“ sakė, jog šia ataka Prancūzija buvo įspėta dėl Sirijos.

Anot jo, tai galėjo būti pareiškimas Prancūzijai – „jei jūs ir toliau bombarduosite mūsų pozicijas, atakų daugės, todėl geriau atsitraukite arba žus daugiau jūsų civilių.“

Tačiau jis pabrėžė, kad sunku svarstyti, ką „Islamo valstybė“ norėjo pasakyti, nes juos motyvuoti kartais gali vien tai, kad pasitaikė gera proga smogti.

„Didžiausias „Islamo valstybės“ priešas yra JAV, – sakė McCantsas. – Todėl labiausiai tikėtina, kad svarbiausiu jų taikiniu ir yra ši šalis. Tačiau į JAV teroristams patekti yra labai sunku.“

Be to, Paryžiuje „Islamo valstybei“ gali būti lengviau telkti pajėgas, nei kituose Vakarų miestuose, nes įtampos Prancūzijos musulmonų bendruomenėje kibirkščiuoja nebe pirmus metus.

Prancūzijos musulmonai kelia įtampą

„The New York Times“ korespondentas George’as Packeras rugpjūčio mėnesį savo straipsnyje „Kita Prancūzija“ svarstė, ar Paryžiaus priemiesčiai nėra tapę terorizmo inkubatoriumi.

„Paryžius turi visokių priemiesčių. Kai kurie vadinami menkinančiu žodžiu – banlieues, tai yra šiukšlynai, kuriuose gyvena imigrantai“, – rašė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Charlie Hebdo“ žurnalo viršelis, besišaipantis iš Dievo
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Charlie Hebdo“ žurnalo viršelis, besišaipantis iš Dievo

Anot autoriaus, po karo iškilusiuose pastatuose plyti skurdas ir socialinė atskirtis, o jų gyventojai skatina karštas diskusijas Prancūzijoje.

Po išpuolio „Charlie Hebdo“ redakcijoje, kuriuos įvykdė „Al Qaeda“ nariai, šio rajono gyventojai bijojo, kad tai dar labiau įerzins prancūzus.

„Baiminuosi dėl Prancūzijos musulmonų“, – rašė moteris „Facebook“. Ji išreiškė nuogąstavimą, kad paviršutiniškai mąstantys žmonės teroristus sugretins su visais musulmonais.

Minėtų Paryžiaus priemiesčių jaunimo gyvenimas sukasi aplink marihuaną, merginas, nusikaltėlius ir islamą.

Britų mokslininkas Andrew Hussey G.Packeriui sakė, kad minėtų Paryžiaus priemiesčių jaunimo gyvenimas sukasi aplink marihuaną, merginas, nusikaltėlius ir islamą: „Jie nieko nenutuokia apie istoriją, apie tai, iš kur jie kilę. Jie girdi arabų kalbos nuotrupas, kurių nesupranta, ir islamo idėjų nuotrupas, kurios jiems neturi jokios prasmės.“

Visa tai dar labiau izoliuoja vietos musulmonų bendruomenę.

G.Packeris teigė, kad Prancūzijos imigrantai vietos gyventojus vadina „Français de souche“ – prancūzais be šaknų. Tai reiškia, kad žmonės su tamsesne oda nelaikomi tikrais prancūzais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas