Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kodėl valstybės keičia himnų tekstus?

Istorija rodo, kad pakankamai daug šalių yra koregavusios vieną pagrindinių valstybės simbolių – nacionalinį šalies himną. Vienas atvejais atliekami tik nedideli teksto pakeitimai, kuriais siekiama, pavyzdžiui, pabrėžti lyčių lygybę, o kitais atvejais nutariama rengti visuotinį referendumą, kurio metu iš daugybės variantų išrenkamas naujas, labiausiai laikmetį atitinkantis kūrinys.
Kanados vėliava
Kanados vėliava / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Himnas

Kanados parlamentas neseniai nusprendė pakoreguoti angliškojo šalies himno tekstą. Frazė „patriotiška meilė veda tavo sūnus“ pakeista į „patriotiška meilė veda mus visus“. Liberalų vyriausybė, vadovaujama premjero Justino Trudeau, nutarė, kad tokia versija pabrėš, jog moterys yra lygiai tiek pat svarbios kaip ir vyrai – ar tai būtų politika, ar kita sritis.

Lyčių lygybę taip pat bandyta atspindėti ir Austrijos nacionaliniame himne – jis taip pat buvo koreguojamas. O bene labiausiai pažengę šioje srityje – šveicarai. Jų šalyje netgi kartais būdavo juokiamasi, kad Šveicarijos himnas yra mišinys tarp orų prognozės bažnytinės giesmės, tad šveicarai bandė pakeisti šalies himną iš esmės – buvo surengtas visos šalies referendumas, kurio metu rinktasi iš 200 galimų variantų. Šiuo metu laimėtojas jau išrinktas, bet galutinį žodį dar turi tarti vyriausybė.

Peržiūrėti turinį naujame langehttp://www.lrt.lt/mediateka/irasas/101181?embed

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas