Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kokia iš tiesų yra didelio karo Ukrainoje tikimybė?

Skirtingai nei pastarosiomis savaitėmis nuogąstaujama, didelio karo Ukrainoje ženklų esą nėra, portale „Ukrainska Pravda“ rašo buvęs šalies gynybos ministras Andrijus Zahorodniukas ir Gynybos strategijų centro analitikai. Tiesa, įmanoma mažesnio masto eskalacija, kuri irgi yra pavojinga.
Rusijos šarvuočiai Kryme
Rusijos šarvuočiai Kryme / „Scanpix“/AP nuotr.

Jie primena, jog pastaruoju metu įvairūs politikai ir stebėtojai skelbia apie esą didelę galimybę, kad Rusija ženkliai eskaluos padėtį Ukrainoje ir imsis agresyvių karinių veiksmų.

Minimi įvairūs scenarijai, pavyzdžiui, Kijevo apsuptis, bet pastaruoju metu pradėjo dominuoti teorija, kad Kremlius planuoja didelę karinę operaciją, kurios tikslas – užimti arba didelę Ukrainos dalį, arba visą šalį.

Apie tokį scenarijų daugiausia rašo Vakarų politikai ir ekspertai, papildomai perspėjantys, kad plataus masto konfliktas gali prasidėti po kelių savaičių ar net dienų. Bet ukrainiečiai ekspertai, abejoja, ar toks – pats grėsmingiausias – scenarijus yra realistiškas.

„Didelė invazija į Ukrainą artimiausioje ateityje nėra tikėtina, bet yra kitų grėsmingų scenarijų, kurie gali pasitvirtinti. Ukraina turi išlikti rami ir bet kokiu atveju ruoštis šalies gynybai“, – rašoma publikacijoje.

Gynybos ekspertas Egidijus Papečkys 15min teigė sutinkantis su ukrainiečių pateikiama analize. Tiesa, jų patarimuose gyventojams, kurie pateikiami publikacijoje, jis įžvelgia šiek tiek neaiškumų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas