Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kokiomis sumomis Kremlius peni Vladimiro Putino „Naktinius vilkus“?

Kol Vladimirui Putinui lojalūs baikeriai „Naktiniai vilkai“ bando pasiekti Berlyną (vieno motociklo ir dviejų automobilių kolona), portalas „Echo Moskvy“ aiškinasi, kokiais būdais Kremlius finansuoja šią „nepolitinę motociklininkų organizaciją“. Iš viso „vilkai“ iš Rusijos valdžios per pusantrų metų gavo apie 746 tūkst. Eur (51 mln. rublių).
„Naktinių vilkų“ vadas Aleksandras Zaldostanovas („Chirurgas“)
„Naktinių vilkų“ vadas Aleksandras Zaldostanovas („Chirurgas“) / Vida Press nuotr.
Temos: 1 Baikeriai

Rusijos spauda jau ne kartą rašė, kad „Naktinių vilkų“ vadas Aleksandras Zaldostanovas („Chirurgas“) nuolat laimi Kremliaus organizuojamus konkursus. Tačiau nedaugelis įsivaizduoja, kokio dydžio sumas „Naktiniai vilkai“ gauna iš Rusijos biudžeto.

„Echo Moskvy“ pasidomėjo oficialia viešųjų konkursų informacija, skelbiama viešai. Kaip pažymi žurnalistai, informacija supainiota ir išbarstyta, tačiau susisteminti ar atkurti duomenis įmanoma maždaug nuo 2013 m. vidurio.

Paskutinių penkių konkursų rezultatuose įvedus „Naktinių vilkų“ pavadinimą, aiškėja, kad per dvejus metus „vilkai“ laimėjo konkursus įsisavinti daugiau nei 21,5 mln. rublių. Šie didžiuliai pinigai skirti Kalėdų eglutės šventėms ir kaskadininkų festivaliui.

Bet įdomiausia dalis yra ta, kad V.Putino bičiulis A.Zaldostanovas Kremliaus pinigais penimas ne tik per „Naktinių vilkų“ organizaciją. „Chirurgas“ ir jo sėbrai yra įkūrę ir daugiau paramą gaunančių organizacijų: judėjimą „Rusijos motociklininkai“, „Baikerių asociaciją“ ir pan.

Nedaugelis įsivaizduoja, kokio dydžio sumas „Naktiniai vilkai“ gauna iš Rusijos biudžeto.

Šios visuomeninės organizacijos taip pat laimi finansavimo konkursus. Vienais metais asociacija, kitais – „Rusijos motociklininkai“.

Vien 2013 m. 3,5 mln. rublių gauta patriotiniams produktams kurti. Po metų – dar 7 mln. rublių „Tradicijų ir inovacijų sintezei“ bei mistiniam projektui „Motociklininkų vietos paieškos Rusijos dvasiniame gyvenime“.

Be to, „Naktinių vilkų“ vienas iš savininkų Jevgenijus Strogovas yra ir „Mototurizmo federacijos“ bendraturtis. Ši organizacija gavo 9 mln. rublių už žygio „Draugystės kelias“ organizavimą.

VIDEO: Kremlius finansuoja „Naktinių vilkų“ pasivažinėjimus

Sudėjus visas viešai skelbiamas sumas, akivaizdu, kad Zaldostanovo-Chirurgo baikeriai per pusantrų metų iš Kremliaus gavo 41 mln. rublių. Didžiausia prezidento parama įvairiems projektams svyruoja apie 2 mln. rublių. Tačiau parama „nepolitinei baikerių organizacijai“ – beveik 20 kartų didesnė.

Tiesa, „Naktiniai vilkai“ dar 15 mln. rublių pernai gavo iš Kultūros ministerijos – 41 mln. iš Kremliaus iždo jiems pasirodė per mažai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas