Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 10 /17:58

Kol Berlynas vėl dvejoja, Ukraina tikisi ilgojo nuotolio raketų

Vokietijos vyriausybė netrukus paskelbs apie aviacinių priešgarsinių sparnuotųjų raketų „Taurus“ perdavimą Ukrainai. Teigiama, kad Berlynas šiuo metu siekia išspręsti šį klausimą su Vašingtonu, pranešė vokiečių naujienų portalas „T-online“.
Volodymyras Zelenskis ir Olafas Scholzas
Volodymyras Zelenskis ir Olafas Scholzas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Leidinio šaltinių vyriausybės partiniuose sluoksniuose duomenimis, Vokietijos karinės oro pajėgos taip pat sutiko perduoti Ukrainai vokiškas „Taurus“ raketas.

Praėjusią savaitę šalies kanclerio Olafo Scholzo kanceliarija gavo Gynybos ministerijos pristatymą, kuriame apibendrinti svarbiausi faktai apie „Taurus“: jų prieinamumas Bundesverui, rizika ir ginklo efektyvumas.

Tai galėtų lemti dvigubą ilgojo nuotolio sparnuotųjų raketų „Taurus“ ir JAV ATACMS raketų tiekimą. Kaip leidiniui patvirtino keli socialdemokratai, suderintas požiūris, ypač su Jungtinėmis Valstijomis, yra būtina sąlyga, kad Vokietijos kancleris O.Scholzas sutiktų tiekti naujas ginklų sistemas Ukrainai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Naikintuvas F-15 leidžia raketą „Taurus“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Naikintuvas F-15 leidžia raketą „Taurus“

„Šiuo metu kanceliarija šį klausimą sprendžia su svarbiausia Vokietijos sąjungininke ir didžiausia Ukrainos rėmėja – Jungtinėmis Amerikos Valstijomis“, – rašoma portale „T-online“.

Anot leidinio „Politico“, ketvirtadienį JAV prezidentas Joe Bidenas taip pat planuoja kreiptis į Kongresą ir paprašyti patvirtinti naują ginklų paketą Ukrainai. Neaišku, ar į šį paketą bus įtrauktos ATACMS raketos, kurių Kyjivas prašo jau ne vieną mėnesį.

Prieš kelis mėnesius vienas Bundestago narys paragino, kad Ukraina gautų ilgojo nuotolio raketų „Taurus“, kurios padėtų apsiginti nuo Rusijos invazijos.

Vėliau žiniasklaida pranešė, kad Kyjivas oficialiai paprašė Berlyno suteikti tokių raketų, tačiau Vokietijos valdžios institucijos teigiamo sprendimo nepriėmė.

Neseniai Vokietijos žurnalistai rašė, kad Vokietijos vyriausybėje ir parlamente didėja parama raketų „Taurus“ perdavimui Ukrainai.

Tuo pat metu Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius pareiškė, kad ilgo nuotolio raketų „Taurus“ perdavimas Ukrainai nėra Vokietijos prioritetas, nes tam esą nėra poreikio.

Aviacinė ikigarsinė sparnuotoji raketa „Taurus“ yra britų „Storm Shadow“ analogas. Tuo pačiu metu jų veikimo spindulys yra daug didesnis – iki 500 kilometrų. Jos svoris yra 1400 kg, o ilgis – 5 metrai. Raketa buvo sukurta „Taurus Systems GmbH“. Vokietija savo oro pajėgoms užsakė 600 kovinių ir 14 mokomųjų raketų „Taurus“.

Taip pat žinoma, kad šios raketos kovinės galvutės detonavimo sistema gali būti užprogramuota detonacijai iš oro arba po žeme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas