Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kolumbiečiai samdiniai sako turėję sučiupti Haičio lyderį

Kolumbiečiai samdiniai, sulaikyti dėl įtariamo dalyvavimo nužudant Haičio prezidentą Jovenelį Moise'ą, sako, kad buvo pasamdyti jį sučiupti ir perduoti JAV Kovos su narkotikais administracijai (DEA), ketvirtadienį pranešė Kolumbijos policija.
Jovenelis Moise'as
Jovenelis Moise'as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Haitis

Kolumbijos žvalgybos agentai bendradarbiauja su Haičio pareigūnais, tiriančiais J.Moise'o nužudymą liepos 7 dieną.

Du haitiečių kilmės amerikiečiai ir 26 kolumbiečiai dalyvavo operacijoje prezidento namuose Port o Prense, kai taip pat buvo pašauta J.Moise'o žmona Martine.

Kaip sakė Kolumbijos policijos viršininkas Jorge Vargasas, sučiupti kolumbiečiai tvirtina, jog pradinė mintis buvo „suplanuoti prezidento areštą“, kad valstybės vadovą galėtų perimti DEA.

Pasak J.Vargaso, būrys buvo padalytas į dvi grupes: septyni vyrai įvykdė išpuolį J.Moise'o namuose, kur „areštas neįvyko, ir prezidentas buvo nužudytas“, o antroji grupė teikė paramą pirmajai.

Reaguodamos į išpuolį Haičio ginkluotosios pajėgos nukovė tris kolumbiečius ir sulaikė dar 18 įtariamųjų.

J.Vargasas užsiminė, kad daugelis šių kolumbiečių galėjo būti apgaule įtraukti į planą, kurį laikė arešto operacija, ir kad tik nedaugelis žinojo tikrąjį misijos tikslą.

Kolumbijos policijos viršininko teigimu, buvę kariai Duberney Capadoras, kuris žuvo, ir Germanas Rivera, kuris yra sulaikytas, buvo atsakingi už misiją ir kitiems kolumbiečiams pasakė, kad tai bus „arešto operacija“.

Tyrėjai dar aiškinasi, ar likę komandosų būrio nariai buvo informuoti apie tikrąjį misijos tikslą.

„Buvo daug [kolumbiečių], nuvežtų ten numanomai apsaugos misijai, bet toje grupėje buvo mažesnė grupė, kuri, kaip atrodo, turėjo detalios informacijos, kad tai bus nusikalstama operacija“, – radijui „La FM“ sakė Kolumbijos prezidentas Ivanas Duque.

Pasak J.Vargaso, D.Capadoras ir G.Rivera gegužę nuvyko į Dominikos Respubliką, užimančią kitą Haičio salos dalį. Vėliau jie atvyko į Haitį ir kiekvienas susisiekė su daugiau kaip 10 žmonių.

Samdinius pasamdė Majamyje įsikūrusi Venesuelos saugumo firma CTU.

Haičio policija ketvirtadienį pranešė sulaikiusi J.Moise'o vyriausiąjį asmens sargybinį ir tris jo apsaugos komandos narius. Jie per išpuolį nenukentėjo.

Policijos teigimu, sąmokslas buvo suplanuotas Dominikos Respublikoje.

Floridoje gyvenantis haitietis Christianas Emmanuelis Sanonas ir haitiečių kilmės amerikietis Jamesas Solagesas, kaip įtariama, viename viešbutyje Dominikos Respublikos sostinėje Santo Dominge susitiko su policijos ieškomu buvusiu Haičio opozicijos senatoriumi Joeliu Johnu Josephu.

11 mln. gyventojų turintis Haitis yra skurdžiausia Lotynų Amerikos valstybė. Jos vyriausybinės institucijos silpnos ir todėl šalyje viešpatauja nusikaltėlių gaujos.

J.Moise'as buvo kritikuojamas dėl vadovavimo stiliaus, kurį kritikai vadino autoritariniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento