Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Komorų rinkimų komisija: rinkėjai leido prezidentui siekti dar vienos kadencijos

Komorų rinkėjai didele balsų persvara pritarė kontroversiškoms konstitucinėms reformoms, leisiančioms prezidentui Azali Assoumani siekti dar vienos kadencijos, po opozicijos boikotuoto referendumo antradienį pranešė šalies rinkimų komisijos vadovas.
Azali Assoumani balsuoja
Azali Assoumani balsuoja / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Komorai

„Skelbiu nacionalinius rezultatus... „Taip“: 172 240 balsų – tai yra 92,74 procento. „Ne“: 13 338 balsai – tai yra 7,26 procento“, – per spaudos konferenciją sostinėje Moronyje konstatavo Komorų nacionalinės rinkimų komisijos (CENI) pirmininkas Ahmedas Mohamedas Djaza.

Šis referendumas sukėlė Komoruose itin daug aistrų.

Baiminamasi, kad daugelį metų nuo neramumų kentėjusiame Indijos vandenyno salyne gali vėl prasidėti bruzdėjimai, A.Assoumani uždraudus demonstracijas, o opozicijai pažadėjus ryžtingai priešintis siūlomiems politinės sistemos pakeitimams.

Opozicijos įstatymų leidėjai pareikalavo „nedelsiant ir besąlygiškai sustabdyti savavališką ir neteisėtą procesą“ ir pareiškė, kad boikotuos referendumą.

Opozicinės partijos „Džuva“ generalinis sekretorius Ahmedas el Barwane apkaltino prezidentą mėginant „sukurti konstituciją, kuri leis jam daryti ką tik panorės“.

Tačiau vidaus reikalų ministras Mohamedas Daoudou opozicijos nerimo nesureikšmino ir nurodė, jog referendumas bus pripažintas įvykusiu, jei jame dalyvaus 300 tūkst. balsuotojų.

Pagal dabartinę konstituciją, priimtą 2001-aisiais, valdžia kas penkerius metus perduodama vienai iš trijų pagrindinių salų – tokiu būdu šalyje, kur įvyko nemažai perversmų, siekiama palaikyti politinės galios pusiausvyrą.

Dabar šios rotacinės sistemos gali būti atsakyta, o vietoj to penkerių metų kadencijai būtų renkamas prezidentas su teise būti perrinktam dar vieną kartą.

A.Assoumani taip pat įgytų galią panaikinti trijų viceprezidentų postus – dar vieną politinės kontrolės ir pusiausvyros mechanizmą, numatytą dabartinėje konstitucijoje.

Be to, konstitucinė nuostata dėl pasaulietiško valdžios pobūdžio būtų pakeista tokiu tekstu: „Islamas yra valstybinė religija“, o „valstybė grindžiama šioje religijoje numatytais principais ir sunizmo apeigų taisyklėmis“.

99 proc. komoriečių yra musulmonai sunitai.

Birželį vienas iš viceprezidentų Ahmedas Saidas Jaffaras paragino gyventojus „nepriimti pavojingo piktnaudžiavimo“ įgaliojimais. Vėliau jis neteko visų, išskyrus vieną, postų ministerijose.

Trys pagrindinės Komorų salos – Didieji Komorai, iš kurių kilęs A.Assoumani, Anžuanas ir Mohelis – turi apie 800 tūkst. gyventojų. Ketvirtoji sala, Majotas, tebepriklauso Prancūzijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas