Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Komorų sostinėje griaudėjo šūviai, opozicijai nepripažįstant prezidento rinkimų rezultatų

Komorų sostinėje ketvirtadienį griaudėjo šūviai, policijai areštavus rinkimus pralaimėjusį kandidatą į prezidentus, kuris buvo paskelbtas opozicijos pereinamojo laikotarpio administracijos vadovu, tikintis nuversti rinkimus laimėjusį prezidentą Azali Assoumani. 
Azali Assoumani balsuoja
Azali Assoumani balsuoja / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Komorai

Vidaus reikalų ministras Mohamedas Daoudou naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad šaudymas prasidėjo ketvirtadienį šalia vienos Moronio karinės bazės. Tačiau jis patikino, kad padėtis šalyje, kur vyko nemažai perversmų, „yra kontroliuojama“.

Vienas pareigūnas patvirtino, kad policija suėmė buvusį kariuomenės pulkininką Soilihi Mohamedą, sekmadienio rinkimuose užėmusį ketvirtą vietą. Opozicija tvirtina, kad vyriausybė suklastojo rinkimų rezultatus.

Kaip pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas, prie Kandanio bazės pasigirdus šūviams Moronio gatvės ištuštėjo, taksi vairuotojai nebevežė keleivių.

Kiek anksčiau policijos pareigūnai išvaikė moterų protesto eitynes ir suėmė 12 demonstrančių.

Nuo 1975 metų nepriklausomybės paskelbimo Komoruose buvo daugiau nei 20 bandymų surengti perversmus, keturi iš jų buvo sėkmingi.

Opozicijai nesutinkant pripažinti A.Assoumani pergalės ir tvyrant visuomenės pasipiktinimo nuotaikoms Indijos vandenyno salų valstybei gresia nauja politinė krizė.

Anksčiau M.Daodudou sakė, kad opozicija „naudos tik taikias priemones vyriausybei nuversti“.

Vienam iš perversmų vadovavęs A.Assoumani šalį valdė nuo 1999 iki 2006 metų, o 2016 metais buvo dar kartą perrinktas šalies vadovu. Savaitgalio rinkimuose jis įveikė 12 varžovų.

„Mums jau gana“

Apžvalgininkai ir visuomenės grupės abejoja rinkimų rezultatų patikimumu, rinkimų komisijai paskelbus, kad už A.Assoumani balsavo beveik 61 proc. rinkėjų.

Liudininkai pasakojo, kad balsavimo dieną policija apieškojo balsavimo apylinkes, prikišo į balsadėžes balsalapių ir neleido stebėtojams stebėti rinkimų.

Ketvirtadienį suimti asmenys dalyvavo maždaug 100 moterų protesto eitynėse į Aukščiausiąjį Teismą. Akcijos dalyviai planavo pateikti apeliaciją, reikalaujančią panaikinti rinkimų rezultatus.

Protestuotojus išvaikė ginkluota policija, 12 žmonių buvo suimti dėl neįvardintų priežasčių.

„Mums jau gana to, kas vyksta. Norėjome perduoti memorandumą Aukščiausiajam Teismui, bet negalėjome“, – sakė eitynių organizatorė Samoa Abdoulmadjid naujienų agentūrai AFP.

„Atvyko policija ir ėmė apsupti žmones“, – pridūrė ji.

Opozicinės partijos nusprendė neginčyti rinkimų rezultatų, bet paragino kuo greičiau surengti naujus rinkimus.

Vidaus reikalų ministras M.Daoudou atmetė kritiką dėl rinkimų eigos ir pareiškė, kad „šalį valdo ne gatvė“.

Daug mėnesių opozicija kaltino A.Assoumani, kad jis elgiasi kaip diktatorius.

A.Assoumani organizavo šiuos rinkimus po opozicijos boikotuoto referendumo, per kurį komoriečiai nubalsavo, jog prezidentas turėtų galimybę dirbti ne vieną, o dvi penkerių metų kadencijas.

Teoriškai savo poste jis gali likti iki 2029 metų, sako prezidento kritikai.

Aukščiausiasis Teismas uždraudė balotiruotis kai kuriems pagrindiniams prezidento varžovams, įskaitant buvusį valstybės vadovą Ahmedą Abdallah Sambi, apkaltintą korupcija.

Po referendumo priimta pataisa sugriovė 2001 metais sukurtą politinės galios pusiausvyrą, kuria buvo siekiama suvaldyti krizes Anžuano ir Mohelio salose. Pagal 2001 metų konstituciją valdžia kas penkerius metus buvo perduodama vienai iš trijų pagrindinių salų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas