Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
07:01 /12:13

Analitikai įvertino, kad Vašingtonas nebegali kontroliuoti Izraelio: „To pasekmių niekas nežino“

Naujausias žinias skaitykite žemiau.
Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ir JAV prezidentas Joe Bidenas
Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ir JAV prezidentas Joe Bidenas / „Consolidated News Photos“/„Scanpix“

Visas naujienas apie Irano ataką prieš Izraelį skaitykite čia.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

„The Telegraph“: žmonija atsidūrė ant Trečiojo pasaulinio karo slenksčio, jį sustabdyti gali tik viena šalis

07:01

Wikipedia.org nuotr./Irano balistinės raketos „Fateh-110“
Wikipedia.org nuotr./Irano balistinės raketos „Fateh-110“

Žmonija atsidūrė ant Trečiojo pasaulinio karo slenksčio. Ir sustabdyti jo pradžią gali tik viena šalis – Izraelis, todėl Vakarai turėtų jam padėti, sako žurnalistas, rašytojas, „The Sunday Telegraph“ redaktorius Allisteris Heathas.

„Jei norite taikos, pirmiausia reikės karo prieš Iraną. Jei norite užkirsti kelią branduolinei apokalipsei, Irano branduolinė programa turi būti sunaikinta. Jei norite geresnio, sveikesnio pasaulio, šlykštūs Irano teokratai turi būti sunaikinti“, – rašo jis „The Telegraph“ skiltyje.

Irano režimas yra „beveik visų problemų Artimuosiuose Rytuose šaltinis“, pagrindinis terorizmo eksportuotojas, Rusijos sąjungininkas, Kinijos draugas ir „vėžys, graužiantis bendrą žmonijos likimą“, pažymi A.Heathas. Pasak jo, dabar Izraelis turi išgelbėti Vakarus, ir jei jis neturi priemonių tai padaryti pats, JAV turėtų jas atsiųsti. Jis pabrėžia, kad režimo pakeitimas Irane turėtų būti svarbiausias kiekvienos pasaulio demokratinės valstybės užsienio politikos prioritetas.

Antradienio, spalio 1-osios, Irano smūgis Izraeliui buvo Teherano katastrofa. Šalis išnaudojo dalį raketų ir lemtingai susilpnino savo pozicijas, rašo A.Heathas.

„Jis pasidarė panašus į bjaurų, fanatišką chuliganą, nors ir pakankamai trapų, kad jį būtų galima nuversti. Šį kartą jis (Iranas) neteisingai suprato Ameriką. Jis neįvertino Izraelio apetito rizikai ir skausmui. Nė viena vyriausybė Jeruzalėje negali toleruoti pasikartojančių, vis stiprėjančių raketų atakų iš tūkstantmetės valstybės, kuri aiškiai siekia ją sunaikinti; ir net prietaringiausi Valstybės departamento aparato darbuotojai dabar supranta, kad branduolinis Iranas nuves mus į Trečiąjį pasaulinį karą“, – sakoma straipsnyje.

Autorius pažymėjo, kad dabar kyla pavojus, jog vis labiau panikuojantis Irano režimas dar labiau pagilins savo klaidas, bandydamas kuo greičiau gauti branduolinį statusą.

„To negalima leisti. Izraelis, kurio tikslas – užtikrinti savo ir žydų tautos išlikimą, turi ne tik teisę, bet ir pareigą suduoti Irano režimui triuškinantį atsakomąjį smūgį. Jis nusipelno visiškos ir besąlygiškos Vakarų paramos“, – pareiškė A.Heathas.

Libano ambasadorius: „Hezbollah“ lyderis buvo sutikęs su paliaubomis dar prieš nužudymą

12:12

„Reuters“/„Scanpix“/Izraelio ir „Hezbollah“ karas
„Reuters“/„Scanpix“/Izraelio ir „Hezbollah“ karas

Libano ambasadorius Londone Rami Mortada ketvirtadienį tvirtino, kad „Hezbollah“ vadovybė sutiko su pasiūlytomis 21 dienos paliaubomis prieš pat tai, kai Izraelio „karštosios galvos“ sužlugdė diplomatinį kelią į taiką, rašo britų leidinys „The Guardian“.

Žurnalistai pažymėjo, kad jo komentarai patvirtina ankstesnį Libano užsienio reikalų ministro Abdallaho Bou Habibo teiginį.

R.Mortada, kalbėdamas BBC naujienų tarnybai, paaiškino, kad „Hezbollah“ grupuotės atstovai sėdo prie derybų stalo, ir pabrėžė, kad po to, kai 15 valstybių, įskaitant Jungtines Valstijas, Jungtinę Karalystę, Europos Sąjungos ir Artimųjų Rytų šalis, paskelbė raginimą nutraukti ugnį, „Hezbollah“ pasirašė šį bendrą pareiškimą.

Juo raginama buvo 21 dieną nutraukti ugnį ir nedelsiant pradėti ieškoti diplomatinio sprendimo pagal JT Saugumo Tarybos rezoliuciją.

„Tačiau Benjaminas Netanyahu, - tęsė jis, - vos tik atvykęs į Niujorką, viską sugriovė [ir] pasakė šią fenomenalią globėjišką patyčių kalbą Jungtinėse Tauto. Mes buvome kelyje, bandydami aptarti diplomatinę alternatyvą dabartinei bedugnei, tačiau karštakošiai Izraelyje pasirinko kitą kelią“.

Teigiama, kad Izraelio pajėgos nužudė „Hezbollah“ grupuotės vadą Hassaną Nasrallah netrukus po bendro pareiškimo, kuriame buvo raginama nutraukti ugnį, tačiau teiginys, kad „Hezbollah“ vadovybė sėdo prie derybų stalo ir iš tikrųjų palaikė paliaubas, anksčiau nebuvo toks aiškus.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Hassanas Nasrallah
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Hassanas Nasrallah

Tuo metu „Hezbollah“ jokio pareiškimo nepateikė, o dėmesys greitai nukrypo į nesutarimus Izraelio viduje dėl paliaubų.

Libano užsienio reikalų ministras, kalbėdamas su CNN, teigė, kad pats „Hezbollah“ lyderis H.Nasrallah sutiko su paliaubomis prieš pat savo nužudymą, sakydamas, kad Libano parlamento pirmininkas Nabihas Berry pasitarė su „Hezbollah“, užsitikrino jos sutikimą, o tada ši žinia buvo perduota JAV ir Prancūzijai.

Pasak jo, tiek JAV, tiek prancūzai libaniečiams pranešė, kad B.Netanyahu pritarė paliaubų pareiškimui, kurį paskelbė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir JAV prezidentas Joe Bidenas.

JAV informavo, kad JT pareiškimą dėl paliaubų paskelbė gavusios patikinimą, kad Izraelis jį remia.

„B.Netanyahu, susidūręs su savo koalicinės vyriausybės narių pasipiktinimu šalies viduje, ne tik atsitraukė, bet ir įsakė nužudyti H.Nasrallah. Kraštutinių dešiniųjų pažiūrų vidaus saugumo ministras Itamiras Ben-Gviras grasino sugriauti B.Netanyahu koaliciją, jei bus susitarta dėl paliaubų su „Hezbollah“ - rašo „The Guardian“.

Gali būti, kad libaniečiai siekia įtvirtinti suvokimą, jog H.Nasrallah sutiko deeskaluoti padėtį, kad dar labiau sustiprintų vaizdą, jog B.Netanyahu šioje naujausioje smurto spiralėje yra agresorius, pažymėjo žinutės autorius.

„Reuters“: „Hezbollah“ vadas H.Nasrallah buvo įspėtas apie Izraelio sąmokslą jį nužudyti

11:43

„Shutterstock“/„Hezbollah“ grupuotės vadas Hassanas Nasrallah
„Shutterstock“/„Hezbollah“ grupuotės vadas Hassanas Nasrallah

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei įspėjo „Hezbollah“ lyderį Hassaną Nasrallah bėgti iš Libano likus kelioms dienoms iki jo nužudymo penktadienį. Dabar ajatola ypač susirūpinęs dėl Izraelio infiltracijos į Teherano aukščiausias valdžios institucijas, naujienų agentūrai „Reuters“ teigė trys Irano šaltiniai.

Išskirtiniame straipsnyje agentūros žurnalistai atkreipė dėmesį į rugsėjo 17 d. įvykdytą precedento neturintį išpuolį, kuomet sprogo „Hezbollah“ grupuotės peidžeriai.

Iš karto po to A.Khamenei paragino „Hezbollah“ vadovą persikelti į Iraną. Tačiau, pasak šaltinių, H.Nasrallah buvo įsitikinęs savo saugumu ir visiškai pasitikėjo savo artimiausiais žmonėmis. Tačiau Teheranas rimtai nerimavo dėl galimų infiltruotųjų į „Hezbollah“ gretas.

Pasak straipsnio, A.Khamenei po kiek laiko pabandė antrą kartą – praėjusią savaitę per aukšto rango Irano revoliucijos gvardijos vadą, brigados generolą Abbassą Nilforoushaną perdavė „Hezbollah“ lyderiui dar vieną žinią, kurioje prašė jį palikti Libaną.

Teigiama, kad A.Khamenei turėjo žvalgybinės informacijos apie Izraelio infiltraciją į „Hezbollah“ grupuotę ir planus nužudyti H.Nasrallah.

Plačiau skaitykite ČIA.

Izraelio pajėgos smogė medicinos centrui Beirute: bent šeši negyvi

11:20

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio ataka Beirute
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio ataka Beirute

Po Izraelio pajėgų smūgių centriniame Beiruto medicinos centre žuvo mažiausiai šeši žmonės, o Izraelio kariuomenė patyrė daugiausiai aukų Libano fronte per metus trukusius susirėmimus su Irano remiama „Hezbollah“, skelbia britų leidinys „The Guardian“.

Prieš pasigirstand sprogimo garsui, Beiruto gyventojai išgirdo virš miesto skriejančią raketą. Vaizdo įrašuose matomos degančios daugiabučio namo grindys. Netoliese gyvenantys gyventojai pradėjo bėgti, greitai išvažiuodami motoroleriais ir automobiliais.

Izraelio smūgis ankstyvą ketvirtadienio rytą pataikė į medicinos centrą, priklausantį su „Hezbollah“ susijusiai Islamo sveikatos organizacijai. Tai buvo antrasis oro antskrydis Beiruto centre šią savaitę, o dauguma smūgių anksčiau buvo suduoti tik miesto pietuose esančiuose priemiesčiuose.

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) pranešė, kad taikosi į Beirutą, ir visą naktį skelbė įspėjimus apie evakuaciją įvairiose vietovėse. Trys raketos taip pat pataikė į pietinį Dahijos priemiestį, kur praėjusią savaitę buvo nužudytas „Hezbollah“ lyderis Hassanas Nasrallah, sakė Libano saugumo pareigūnai.

Mažiausiai šeši žmonės žuvo ir septyni buvo sužeisti, pranešė Libano sveikatos apsaugos pareigūnai, pridūrę, kad per praėjusią parą per Izraelio atakas prieš miestą žuvo dar 46 žmonės.

Praėjus dienai po to, kai Iranas į Izraelį paleido daugiau kaip 180 raketų, visas regionas laukė Izraelio atsako į išpuolį, o JAV prezidentas Joe Biden pareiškė, kad nepalaikys Izraelio puolimo prieš Irano branduolinius objektus, bandydamas suvaldyti sparčiai stiprėjantį regioninį konfliktą.

Analitikai įvertino, kad Vašingtonas nebegali kontroliuoti Izraelio: „To pasekmių niekas nežino“

11:13 Atnaujinta 11:32

Netanyahu kalbėjo Jungtinių Tautų GA. / Andrea Renault / ZUMAPRESS.com
Netanyahu kalbėjo Jungtinių Tautų GA. / Andrea Renault / ZUMAPRESS.com

Baltųjų rūmų galimybės kontroliuoti Izraelio karinę strategiją yra „gana ribotos“, CNN sakė Nacionalinio saugumo, žvalgybos ir terorizmo analitikė Juliette Kayyem, nes JAV pareigūnai ragina deeskaluoti stiprėjantį Izraelio konfliktą su Iranu ir „Hezbollah“ Libane.

Jos teigimu, šiuo metu sunku prognozuoti Izraelio atsaką į Irano raketų ataką, ir įvertino, kad JAV įtaka Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu karinei strategijai sumažėjo nuo spalio 7 d., kai „Hamas“ užpuolė Izraelį.

Nors Jungtinės Valstijos yra svarbiausia Izraelio sąjungininkė ir didžiausia ginklų tiekėja, tačiau jų „galimybės kontroliuoti Izraelį karinės strategijos požiūriu pasirodė esančios gana ribotos“.

Analitikė pridūrė, kad nuolatinės Izraelio atakos Gazos ruože rodo, jog JAV susirūpinimas dėl kliūčių humanitarinei pagalbai liko neišgirstas Izraelio valdžios institucijų.

Paklausta, ar Izraelis įsiklausys į JAV prezidento Joe Bideno žinią, kad į Irano branduolinius objektus neturėtų būti taikomasi, J.Kayyem pažymėjo, kad Izraelis pažadėjo „labai viešai ir ryžtingai“ atsakyti į didelę Irano raketų ataką ir „palieka atviras galimybes“.

„Nėra taip, kad nebūtų pakankamai potencialių taikinių. Tai bus ne tik branduoliniai taikiniai, – kalbėjo ekspertė. – Galima būtų atakuoti naftos telkinius, galima būtų atakuoti jų raketų aikšteles, tačiau Izraelis palieka atviras galimybes – galima tikėtis, kad taip bus išvengta regioninio, tiesioginio Irano ir Izraelio konflikto. To pasekmių šiuo metu niekas nežino.“

J. Bidenas ir M. Rutte / KACPER PEMPEL / REUTERS
J. Bidenas ir M. Rutte / KACPER PEMPEL / REUTERS

Tuo tarpu „The Washington Post“ rašo, įvertino, kad, nors J.Bidenas buvo asmeniškai įsipareigojęs remti Izraelio tikslą sunaikinti „Hamas“, ministrui pirmininkui B.Netanyahu ne kartą pabrėžė, kad reikia laikytis tarptautinių normų, pagal kurias reikalaujama apsaugoti civilius gyventojus ir teikti humanitarinę pagalbą – gairių, kurių Izraelis taip pat dažnai nesugebėdavo arba nenorėdavo laikytis.

„Svarbiausias J.Bideno rūpestis buvo užkirsti kelią visiškam gaisrui regione. Vis dėlto, nors J.Bidenas ir ieškojo kelio ilgalaikei taikai ir stabilumui Izraelyje, jam kiekviename žingsnyje kliudė B.Netanyahu karas Gazos ruože, jo atsisakymas svarstyti Palestinos valstybės įkūrimo klausimą ir jo dešiniojo sparno vyriausybės teritorinės ambicijos okupuotose teritorijose“, – rašoma straipsnyje.

Dėl to Jungtinės Valstijos susilaukė kaltinimų, kad prisidėjo prie to, ką didžioji pasaulio dalis laiko Izraelio karo nusikaltimais Gazoje.

„Visiškai teisėta sakyti, kad mes nesukūrėme situacijos; turime reikalų su blogais veikėjais ir priešais, ir nedaug galime diktuoti savo draugams, – įvertino Artimųjų Rytų ekspertas Vali Nasras, buvęs Johno Hopkinso pažangiųjų tarptautinių studijų mokyklos vyresnysis profesorius. – Tačiau faktas yra tas, kad turime tam tikrų tikslų regione ir... iš esmės nesugebėjome pasiekti nė vieno iš jų.“

„Ar visa ši intensyvi diplomatija sustiprino mūsų, kaip įvykius lemiančios jėgos, lyderio statusą pasaulyje?, – klausė jis. – Pastarieji metai nerodo, kad taip yra.“

Trumpa Izraelio įsikūrimo, konfliktų ir karų istorija: tai, kas vyksta dabar – tik dar vienas etapas

11:01

„Mannie's War Room“/„Telegram“/Izraelio kariai sunaikino „Islamo džihado“ atraminį punktą Gazos šiaurėje
„Mannie's War Room“/„Telegram“/Izraelio kariai sunaikino „Islamo džihado“ atraminį punktą Gazos šiaurėje

Norint geriau suprasti tai, kas vyksta dabar, kartais praverčia atsigręžti į praeitį. Portalas 15min kviečia susipažinti su trumpa politine Izraelio ir Palestinos istorija, kuri padės suprasti, kaip konfliktas pasiekė dabartinį etapą.

Žydų imigracija į Palestiną prasideda

Konflikto šaknys slypi dar XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje.

Tuomet dabartinė Izraelio, Gazos Ruožo ir Vakarų Kranto teritorija, kuri Palestinos vardu buvo vadinama dar nuo senovės Romos laikų, priklausė Osmanų imperijai. Jos gyventojų daugumą sudarė musulmonai arabai, mažumą – žydai.

Bet žydų daugėjo. Nuo persekiojimo Europoje bėgantys žydai, ypač iš Rytų Europos, pradėjo keltis į Palestiną, pirkti čia žemę. Jie norėjo susikurti sau tėvynę, kurioje galėtų jaustis saugūs. Izraelį žydai laikė šventąja žeme.

1897 m. įkurta Pasaulinė sionistų organizacija iškėlė tikslą būtent Palestinoje įkurti žydų tautos namus. Būtent todėl XX a. pradžioje žydai sparčiai kėlėsi į šį kraštą, sionistinės organizacijos iš vietos gyventojų arabų supirkinėjo žemes.

Plačiau skaitykite ČIA.

Iranas pasidavė Izraelio provokacijoms: ekspertai paaiškino, kas vyksta ir ko laukti toliau

09:22

„Reuters“/„Scanpix“/Teherane deginama Izraelio vėliava
„Reuters“/„Scanpix“/Teherane deginama Izraelio vėliava

Antradienio vakarą Iranas paleido raketų lietų į Izraelį. Pasak Vašingtono, pagal balistinių raketų skaičių ji buvo dvigubai didesnė negu pirmoji, surengta balandžio mėnesį. Tąkart Izraelio atsakas buvo palyginti kuklus – jis apsiribojo smūgiu į iraniečių oro pajėgų bazę. Tačiau dabar svarstomi labiau ekstremalūs scenarijai. Politikos ir karybos ekspertai pasidalijo mintimis, ko tikėtis toliau.

JAV naujienų svetainė „Axios“ pranešė, kad, tikėtina, jog Izraelis per kelias dienas pradės „reikšmingą atsakomąjį smūgį“, kuris gali būti nukreiptas prieš naftos gavybos įrenginius.

Tuo tarpu „The Wall Street Journal“, remdamasis keliais su tuo susipažinusiais asmenimis, pridūrė, kad Izraelio taikiniais gali būti ir branduolinės paskirties objektai.

Tikėtina, kad Izraelis, kitaip nei balandį, nesiduos įkalbamas suvaldyti įtūžį ir smogs visa turima galia, kuo antradienį ir pagrasino šalies ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu, pareiškęs, kad Iranas „padarė klaidą“ ir dabar „už tai sumokės“.

Artimiausi mėnesiai nulems, ar pastarąjį mėnesį Izraelio surengtas atkaklus puolimas prieš „Hezbollah“ grupuotę, kuris sukėlė Irano balistinių raketų ataką, pratęs nesibaigiantį smurto Artimuosiuose Rytuose ciklą, ar taps teigiamu posūkiu Irano remiamos agresijos atžvilgiu.

Plačiau skaitykite ČIA.

Vokietija išskraidino daugiau savo piliečių iš Libano

08:23

Shutterstock nuotr./Lėktuvas
Shutterstock nuotr./Lėktuvas

Vokietija trečiadienį pranešė, kad surengė antrą karinį skrydį savo piliečiams evakuoti iš Libano po to, kai Izraelis pradėjo antžeminius puolimus kaimyninėje šalyje, o Iranas apšaudė Izraelį raketomis.

Bendrame Vokietijos užsienio reikalų ir gynybos ministerijų pareiškime nurodoma, kad orlaivis „Airbus A330 MRTT“ išskrido į Beirutą paimti 130 Vokietijos piliečių, kurie laikomi ypač pažeidžiamais.

Specialiuoju reisu taip pat buvo gabenama apie 5000 kg Vokietijos Raudonojo Kryžiaus pagalbos reikmenų, daugiausia medicinos priemonių, tokių kaip lašelinės ir tvarsliava, „skirtų Libano civiliams gyventojams suteikti neatidėliotiną pagalbą“.

Pirmadienį Vokietija iš Libano jau išskraidino apie 110 keleivių.

„Padėtis Artimuosiuose Rytuose tebėra labai nestabili“, – teigė ministerijos.

Jos pridūrė, kad kiti skrydžiai bus vykdomi atsižvelgiant į poreikį ir padėtį šioje šalyje. 

Savo piliečius iš Libano evakuoja ir kitos šalys, įskaitant Prancūziją, Ispaniją, Jungtinę Karalystę (JK) ir Kanadą.

Izraelis surengė antskrydį centrinėje Beiruto dalyje

07:05 Atnaujinta 09:26

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio ataka Beirute
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio ataka Beirute

Izraelis ketvirtadienį surengė mirtiną antskrydį prieš kovotojų grupuotės „Hezbollah“ gelbėjimo įstaigą Beiruto centre, pranešė Libano šaltiniai po to, kai netoli sienos žuvo keletas Izraelio sausumos pajėgų karių. 

Sostinės centrui smogta antrą kartą šią savaitę po to, kai Iranas surengė didžiausią istorijoje raketų ataką prieš savo aršų priešą Izraelį. Po atakos Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu įspėjo, kad Iranas padarė didelę klaidą atakuodamas Izraelį raketomis ir už tai sumokės.

Iranas, kuris remia „Hezbollah“, pareiškė, kad sustiprins atsaką, jei Izraelis imsis atsakomųjų veiksmų, nepaisydamas raginimų sušvelninti padėtį kare, per kurį Libane žuvo daugiau kaip 1 tūkst. žmonių.

Per naujausią Izraelio smūgį buvo smogta „Hezbollah“ gelbėjimo įstaigai, naujienų agentūrai AFP sakė šiai grupuotei artimas šaltinis. Libano sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žuvo mažiausiai šeši žmonės.

AFP žurnalistai Beirute girdėjo garsų sprogimą ir pranešė, kad kai kurie pastatai drebėjo.

Plačiau skaitykite ČIA.

„The Telegraph“: žmonija atsidūrė ant Trečiojo pasaulinio karo slenksčio, jį sustabdyti gali tik viena šalis

07:01

Wikipedia.org nuotr./Irano balistinės raketos „Fateh-110“
Wikipedia.org nuotr./Irano balistinės raketos „Fateh-110“

Žmonija atsidūrė ant Trečiojo pasaulinio karo slenksčio. Ir sustabdyti jo pradžią gali tik viena šalis – Izraelis, todėl Vakarai turėtų jam padėti, sako žurnalistas, rašytojas, „The Sunday Telegraph“ redaktorius Allisteris Heathas.

„Jei norite taikos, pirmiausia reikės karo prieš Iraną. Jei norite užkirsti kelią branduolinei apokalipsei, Irano branduolinė programa turi būti sunaikinta. Jei norite geresnio, sveikesnio pasaulio, šlykštūs Irano teokratai turi būti sunaikinti“, – rašo jis „The Telegraph“ skiltyje.

Irano režimas yra „beveik visų problemų Artimuosiuose Rytuose šaltinis“, pagrindinis terorizmo eksportuotojas, Rusijos sąjungininkas, Kinijos draugas ir „vėžys, graužiantis bendrą žmonijos likimą“, pažymi A.Heathas. Pasak jo, dabar Izraelis turi išgelbėti Vakarus, ir jei jis neturi priemonių tai padaryti pats, JAV turėtų jas atsiųsti. Jis pabrėžia, kad režimo pakeitimas Irane turėtų būti svarbiausias kiekvienos pasaulio demokratinės valstybės užsienio politikos prioritetas.

Antradienio, spalio 1-osios, Irano smūgis Izraeliui buvo Teherano katastrofa. Šalis išnaudojo dalį raketų ir lemtingai susilpnino savo pozicijas, rašo A.Heathas.

„Jis pasidarė panašus į bjaurų, fanatišką chuliganą, nors ir pakankamai trapų, kad jį būtų galima nuversti. Šį kartą jis (Iranas) neteisingai suprato Ameriką. Jis neįvertino Izraelio apetito rizikai ir skausmui. Nė viena vyriausybė Jeruzalėje negali toleruoti pasikartojančių, vis stiprėjančių raketų atakų iš tūkstantmetės valstybės, kuri aiškiai siekia ją sunaikinti; ir net prietaringiausi Valstybės departamento aparato darbuotojai dabar supranta, kad branduolinis Iranas nuves mus į Trečiąjį pasaulinį karą“, – sakoma straipsnyje.

Autorius pažymėjo, kad dabar kyla pavojus, jog vis labiau panikuojantis Irano režimas dar labiau pagilins savo klaidas, bandydamas kuo greičiau gauti branduolinį statusą.

„To negalima leisti. Izraelis, kurio tikslas – užtikrinti savo ir žydų tautos išlikimą, turi ne tik teisę, bet ir pareigą suduoti Irano režimui triuškinantį atsakomąjį smūgį. Jis nusipelno visiškos ir besąlygiškos Vakarų paramos“, – pareiškė A.Heathas.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas