Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 01

Įtampa pasiekė piką: ar konfliktas tarp Kosovo ir Serbijos neperžengs „raudonos linijos“?

Politiniai neramumai Kosovo neapleidžia jau daugiau nei du dešimtmečius. Tarp kosovarų, etninių albanų ir etninių serbų nuolat kibirkščiuoja konfliktai, nes tiek viena, tiek kita pusė įsitikinusi, jog pažeidžiamos jos teisės. Pastaraisiais mėnesiais situacija Kosove buvo itin įtempta ir pasiekė tokį tašką, kuomet imtos statyti barikados, pradėti blokuoti pasienio postai bei kariuomenėms įsakoma pasiruošti karinei parengčiai. Tačiau su portalu 15min kalbėjusio eksperto nuomone, nuolatinė Vakarų valstybių priežiūra bei NATO karių buvimas šalyje nei Serbijai, nei Kosovui neleis peržengti „raudonos linijos“.
Kosovo pareigūnas saugo kelią pasienyje
Kosovo pareigūnas saugo kelią pasienyje / „AP“/„Scanpix“

Po trečiadienį Jungtinių Amerikos Valstijų ir Europos Sąjungos (ES) Kosovui ir Serbijai paskelbto raginimo „nedelsiant“ imtis priemonių deeskaluoti kurį laiką augusią įtampą savo pasienio regione, tos pačios dienos vakarą Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius susitiko su Kosovo serbų lyderiais ir susitarė dėl barikadų pašalinimo, kurios blokavo net tris iš šešių Serbijos ir Kosovo pasienio punktų.

Tarptautinį susirūpinimą sukėlusią krizę tarp Serbijos ir Kosovo sukėlė griežtas etniniams serbams skirtas Prištinos reikalavimas atsisakyti Serbijos išduotų transporto priemonių valstybinių numerių ženklų ir pakeisti juos į oficialius Kosovo Respublikos valstybinius numerius.

Šis ginčas – ne naujas, bet reikšmingas abiem konflikto pusėms. Už reikalavimo nesilaikymą įvedus baudas, įtampa tarp Belgrado ir Prištinos padidėjo akimirksniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas