Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 21

Susitikimas Maskvoje: ko siekia taikdarės kaukę užsidėjusi Kinija?

Karui Ukrainoje peržengus į antrus metus, Kinijos prezidentas Xi Jinpingas toliau žaidžia pagal savo taisykles ir lankosi Maskvoje, kur jis išreiškė pasirengimą bendradarbiauti su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu ir stiprinti dvišalę partnerystę. Pastaruoju metu tarptautinėje arenoje Kinija save pozicionuoja kaip taikdarę. Tačiau ką iš tikrųjų Kinija supranta apie taiką?
Kinijos liaudies respublikos kariuomenė.
Kinijos Liaudies Respublikos kariuomenė. / „SIPA“/„Scanpix“

Daugiau nei prieš septynis dešimtmečius Kinijos Liaudies Respublika okupavo Himalajų kalnuose nusidriekusį ramų budistų prieglobstį – Tibetą. Kaimyninė Kinija įsitikinusi, kad išlaisvino Tibetą.

Okupaciją Pekinas laikė neišvengiamu veiksmu, būtinu siekiant sustiprinti savo sienas ir spręsti nacionalinės gynybos problemas pietvakariuose.

Nuo to laiko šimtai tūkstančių tibetiečių buvo priversti palikti savo namus, daugiau nei milijonas jų buvo nužudyti, o okupuotose žemėse Kinija šeimininkavo ir tebešeimininkauja taip, kaip ji mano tinkama: stengiasi ištrinti vietinių žmonių tapatybę, ne kitaip nei Rusija Ukrainoje naikindama infrastruktūrą, žudydama civilius ir griaudama bet kokius kultūrinius ar religinius pagrindus.

Negana to, Kinija neduoda ramybės ir Taivanui – savo retorika šalies vadovybei leidžia suprasti, kad Kinijos kariuomenės išsilaipinimas saloje tėra laiko klausimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas